Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φ.Γεννηματά: «Όχι» στην πόλωση, η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ

Φ.Γεννηματά: «Όχι» στην πόλωση, η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΠΑΣΟΚ

Το μήνυμα ότι η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει η Φώφη Γεννηματά. Μιλώντας στο in.gr, καλεί τους πολίτες να μην ανταποκριθούν στην πόλωση, γιατί μόνο έτσι θα αναγκάσουν τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρουν. Για τον Γ.Παπανδρέου, τονίζει ότι δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση η απόφασή του να ιδρύσει νέο κόμμα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα επανενωθεί.

Το μήνυμα ότι η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ, καθώς «είναι το μόνο κόμμα που μπορεί να εγγυηθεί την προοπτική συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας» σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας στέλνει η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στο in.gr.{{{ audio1 }}}

Η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας και υποψήφια στην Β’ Αθήνας καλεί τους πολίτες να μην ανταποκριθούν στην πόλωση, «γιατί μόνο έτσι θα αναγκάσουν τις πολιτικές δυνάμεις να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρουν».

Για τον Γ.Παπανδρέου, τονίζει ότι «δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση η απόφασή του» να ιδρύσει νέο κόμμα, ενώ εκφράζει την πεποίθηση ότι «μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ θα επανενωθεί».

Σε ό,τι αφορά τα λάθη του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επισημαίνει ότι το κόμμα έχει κάνει σκληρή αυτοκριτική, σημειώνοντας παράλληλα ότι κάποιοι «θέλουν να το καταστήσουν εξιλαστήριο θύμα του πολιτικού συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει» και του επιρρίπτουν όλα τα λάθη της Μεταπολίτευσης. Στις φωνές αμφισβήτησης ή κριτικής, απαντά: «Τώρα είναι ώρα αγώνα» και παραπέμπει στην επομένη της κάλπης.

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ πηγαίνει σε αυτές τις κρίσιμες εκλογές διασπασμένο, λόγω του Κινήματος του κ. Παπανδρέου. Εσείς εκφράσατε ανοιχτά τη διαφωνία σας με αυτήν την εξέλιξη. Μάλιστα, μιλήσατε με τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου πριν προχωρήσει. Ποια είναι, λοιπόν, η εκτίμησή σας για την κίνησή του; Είναι ένα προσωπικό καπρίτσιο; Είχε τόσο ουσιαστικές διαφωνίες, ώστε να μην μπορεί πλέον να υπάρξει μέσα στο ΠΑΣΟΚ;

Απ.: Δεν θέλω να σχολιάσω το ζήτημα αυτό. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν πολιτικές διαφορές. Δεν υπάρχει πολιτική νομιμοποίηση για την κίνηση αυτή, καθώς έστω και την τελευταία στιγμή, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πρότεινε αμέσως μετά τις εκλογές να προχωρήσουμε σε ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Συνέδριο ΠΑΣΟΚ, όπου θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τα πάντα σε σχέση με τη φυσιογνωμία και την οργάνωση του κινήματος. Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η κίνηση. Θα κριθεί από τους πολίτες. Από εκεί και πέρα, εγώ προσδοκώ στην ενότητα αυτού του χώρου και εργάζομαι, όπως και εκατοντάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα γι’αυτό. Ελπίζω το ΠΑΣΟΚ να επανενωθεί μετά από αυτές τις εκλογές. Αυτή η επανένωση δεν μπορεί παρά να γίνει στη βάση μιας ολοκληρωμένης πρότασης που ήδη επεξεργάζεται το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο για το πώς θα βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και για την Ελλάδα που θέλουμε να χτίσουμε.

Ερ.: Δεν θα αρνηθείτε, φαντάζομαι, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει λάθη. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να πιστεύει σημαντική μερίδα πολιτών που έχουν γυρίσει την πλάτη στο ΠΑΣΟΚ –και μάλιστα σε αντίθεση με τη ΝΔ που συγκρατεί δυνάμεις, τουλάχιστον σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Απ.: Νομίζω ότι δεν υπάρχει άλλο κόμμα που να έχει κάνει αυστηρότερη και σκληρότερη αυτοκριτική από το ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν έχει αναγνωρίσει κανένα λάθος στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, αλλά ακόμη περισσότερο στα χρόνια που βιώνουμε την κρίση και τις δυσκολίες του μνημονίου, από το 2009 – 2010 και μετά. Δεν υπάρχει κανένας που να δουλεύει και να μην κάνει λάθη. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο τόσο μεγάλης κρίσης που ήταν ανέτοιμη, όχι μόνο η χώρα, αλλά και η ίδια η Ευρώπη για να την αντιμετωπίσει. Το ΠΑΣΟΚ πάσχισε να πείσει την Ευρώπη ότι το πρόβλημα που ζούμε στην Ελλάδα δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα, αλλά ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, και χάρη στις δικές μας προσπάθειες δημιουργήθηκε ο μηχανισμός στήριξης. Κι αυτό είναι κάτι που επιτέλους έχουν αρχίσει να το αναγνωρίζουν και στην Ελλάδα οι αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.

Τώρα, εάν έχουμε απογοητεύσει τους ψηφοφόρους μας και μας έχουν γυρίσει την πλάτη και ψάχνουν να βρουν αλλού απαντήσεις, εγώ θα σας πω ότι δεν καταφέραμε να πείσουμε τους ψηφοφόρους μας ότι οδηγηθήκαμε σε έναν ιστορικό συμβιβασμό ως ΠΑΣΟΚ, ότι ακολουθήσαμε αναγκαστικές πολιτικές που μας επέβαλε μια πολύ συντηρητική, νεοφιλελεύθερη Ευρώπη. Όμως σιγά – σιγά, όσο περνάει ο καιρός και ο κόσμος σκέφτεται πιο ψύχραιμα, μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι καμία άλλη πολιτική δύναμη, ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανείς άλλος, έχουν παρουσιάσει στον ελληνικό λαό μια εναλλακτική πρόταση, ρεαλιστική και υλοποιήσιμη, η οποία να έχει μικρότερο κόστος από αυτό που βιώνει ο έλληνας πολίτης τα τελευταία χρόνια.

{{{ moto }}}Ερ.: Εσείς λέτε ότι χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις όμως επικρατεί μεγάλη πόλωση και πρώην ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να αποφασίζουν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν την τρίτη θέση στο Ποτάμι.

Απ.: Το θέμα της χρήσιμης ψήφου και της πόλωσης είναι αλληλένδετα. Πράγματι, η χρήσιμη ψήφος αυτή τη στιγμή, είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί το ΠΑΣΟΚ έχει και την εμπειρία να βοηθήσει στη συνεργασία και στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας και έχει αποδείξει στην πράξη ότι βάζει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω πάνω σε αυτό. Συνεργαστήκαμε με το μεγαλύτερο αντίπαλό μας και έχουμε πληρώσει δυσανάλογα μεγάλο κόστος γι’αυτό.

Το διακύβευμα σήμερα είναι να υπάρξει κυβέρνηση, να είναι κυβέρνηση συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία αυτής της χώρας και νομίζω ότι κανένα άλλο κόμμα από αυτά που διεκδικούν την τρίτη θέση δεν μπορεί να εξασφαλίσει αυτήν την προοπτική συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας.

Και να δούμε ποια είναι αυτά τα δύο κόμματα: Από την μία μεριά, δημοσκοπικά τουλάχιστον, ελπίζω να μην επιβεβαιωθούν αυτά, φαίνεται να διεκδικεί την τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή. Είναι δυνατόν στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης η Χρυσή Αυγή; Νομίζω ότι θα είναι ολέθριο για τη χώρα. Είναι πραγματικά ντροπή να συμβεί αυτό. Κι εγώ απευθύνομαι και σε ανθρώπους που πριν από λίγα χρόνια ψήφιζαν ΠΑΣΟΚ να αναρωτηθούν αν πρέπει να οδηγηθούμε σε αυτήν την εξέλιξη με τη δική τους ψήφο.

Η άλλη δύναμη που διεκδικεί την τρίτη θέση είναι το Ποτάμι. Όμως το Ποτάμι δεν γνωρίζουμε ούτε από πού πηγάζει, ούτε πού εκβάλει. Και μέσα σε αυτά τα θολά νερά, φάνηκε στην προεκλογική περίοδο, ότι μπορεί να χωρέσουν τα πάντα. Από ακραία νεοφιλελεύθερους πολιτικούς, που θεωρούν για παράδειγμα τον Κυρ.Μητσοτάκη πολύ συντηρητικό στις απόψεις του στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μέχρι ανθρώπους που συμμετείχαν στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και διαχειρίστηκαν την υπόθεση Μνημόνιο, ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό μας έλεγαν πως δεν θέλουν τέτοιου είδους πρόσωπα. Επομένως, ένα κόμμα που δεν έχει εσωτερική συνοχή, που δεν έχει στίγμα, που δεν έχει ιδεολογικό ρεύμα στο εσωτερικό του, πώς μπορεί να είναι η εγγύηση της σταθερότητας και της συνεργασίας που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα περισσότερο από ποτέ;

Ερ.: Το ΠΑΣΟΚ λέει ότι θα συνεργαστεί για τη δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας με το πρώτο κόμμα -όποιο κι αν είναι αυτό, είτε η ΝΔ, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το ΠΑΣΟΚ και για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει διαφορά αν θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ ο βασικός κορμός της επόμενης κυβέρνησης;

Απ.: Εμείς λέμε ότι για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας χρειάζεται να συμμετέχουν και τα δύο πρώτα κόμματα. Γι’αυτό ακριβώς λέμε ότι ίσως σημαντικότερο και από το ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα σε αυτές τις εκλογές, είναι ποιο θα είναι τρίτο. Γιατί το τρίτο κόμμα θα είναι ο καταλύτης της συνεργασίας και της συνεννόησης. Γι’αυτό, λοιπόν, πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί η δυνατότητα και η ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο. Γιατί έχει την εμπειρία, μπορεί εξασφαλίσει τη συνέχεια, την ασφαλή πορεία και έχουμε δείξει στην πράξη ότι γνωρίζουμε να συνεργαζόμαστε.

Ήταν μια δύσκολη συνεργασία αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια με τη ΝΔ. Και ξέρετε ότι η επιλογή μας εξ αρχής ήταν, και το 2012, να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Είχαμε προτείνει στον ΣΥΡΙΖΑ να συμμετέχει, αλλά αρνήθηκαν. Τους προτείναμε, με τη στήριξή μας να κάνουν την κυβέρνηση της Αριστεράς -είχε ευκαιρία η Αριστερά να κυβερνήσει- και δεν δέχθηκαν. Στη συνέχεια προτείναμε να δημιουργηθεί εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, έτσι ώστε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και δυνάμεις, με τα καλύτερα μυαλά και με ισχυρή ομάδα να πάμε στην τρόικα και τους εταίρους μας και να διαπραγματευτούμε την αναθεώρηση της συμφωνίας που είχαμε κλείσει πριν από τις εκλογές του 2012. Κι αυτό δεν το δέχθηκε κανείς.

Ερ.: Δεδομένης της πόλωσης που επικρατεί αυτό το διάστημα, πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας;

Απ.: Πιστεύω ότι είναι εθνική ανάγκη να οδηγηθούμε εκεί, αλλά αυτό λίγο έως πολύ θα το καθορίσουν οι έλληνες πολίτες με την ψήφο τους. Γιατί αν δεν ανταποκριθούν σε αυτήν την πόλωση, αν μειωθούν τα ποσοστά των δύο υποτιθέμενων μονομάχων -γιατί δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή πραγματικός διπολισμός και μονομάχοι- αν μειωθούν λοιπόν τα ποσοστά των δύο πρώτων και ενισχυθεί ο τρίτος πόλος αυτό θα οδηγήσει αυτές τις τρεις πολιτικές δυνάμεις και ίσως και περισσότερες -και ακόμα καλύτερα- να οδηγηθούν σε συνεργασία και συνεννόηση. Ο πολίτης με την ψήφο του θα αναγκάσει τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να τα βρουν.

Ερ.: Τώρα που πλέον ολοκληρώνεται ο βίος αυτής της κυβέρνησης συνεργασίας με τη ΝΔ, πώς αποτιμάτε αυτή τη συγκυβέρνηση; Είπατε πως ήταν μια δύσκολη απόφαση και μια δύσκολη πορεία προφανώς. Ήταν όμως επιτυχημένη; Πώς θα την αποτιμούσατε; Είχατε για παράδειγμα προβλήματα εφαρμογής της κυβερνητικής συμφωνίας…

Απ.: Πολλές φορές αυτά δεν έβγαιναν προς τα έξω γιατί δεν έπρεπε να φαίνεται στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους ότι υπάρχουν ζητήματα στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Αλλά παλέψαμε πάρα πολύ για να περάσουμε για παράδειγμα τις ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων, ανέργων και επαγγελματιών, τα προγράμματα για τους άνεργους, τα προγράμματα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας, τα προγράμματα για τους άστεγους, να σταματήσουμε τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, να «παγώσουν» 4.000 απολύσεις μέσα στο 2014 στο δημόσιο τομέα, να μην μπει λουκέτο στην αμυντική βιομηχανία της χώρας και απολυθούν 900 εργαζόμενοι και να πρέπει η χώρα να εισάγει πυρομαχικά… Δόθηκε ένας μακρύς αγώνας όλα αυτά τα χρόνια.

Η χώρα έχει σταθεροποιηθεί, έχουμε φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα, έχουμε ελαφρύνει σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και τώρα είναι η ώρα να χτίσουμε πάνω σε αυτά. Να μην πάνε χαμένα, να μην τεθούν σε αμφισβήτηση, να μην διακινδυνεύσουμε τις θυσίες που έχουν κάνει οι έλληνες πολίτες, γιατί με μεγάλες θυσίες έχουν γίνει όλα αυτά.

Ερ.: Υπάρχουν, πάντως, αμφισβητήσεις και κριτική. Εσείς λέτε «τώρα ενωμένοι στον αγώνα και όλα θα τεθούν επί τάπητος μετά τις εκλογές». Λέτε, επίσης, ότι θα υπάρξει Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ μετά τις εκλογές. Εκεί, εκτιμάτε, πως θα γίνει κάποιου είδους κριτική και αυτοκριτική από την ηγεσία; Θα τεθεί θέμα ηγεσίας;

Απ.: Αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δίνει μια μάχη επιβίωσης. Είναι δυνατόν να συζητάμε τέτοια πράγματα; Είμαστε όλοι ενωμένοι. Υπάρχει μεγάλο πείσμα στα στελέχη, στους συντρόφους που δίνουν τη μάχη σε όλη την Ελλάδα, στους υποψήφιους, που μεταξύ τους είναι και πάρα πολλά νέα παιδιά, με προσόντα, με πτυχία και μεταπτυχιακά. Εμείς δίνουμε αυτή τη στιγμή μια μάχη δικαίωσης και μια μάχη επιβίωσης. Θέλουμε να υπερασπιστούμε την παράταξή μας. Δεν θέλουμε να την πληγώσουμε άλλο αυτή τη στιγμή.

Αξίζει να την υπερασπιστούμε για την ιστορία της, για το ότι έμεινε και έδωσε τη μάχη, για το ότι έχει εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, για το δάνειο που πέτυχε για τη χώρα, για τη μείωση του χρέους και για όλα αυτά που έχουμε κάνει. Δεν θα γίνει το ΠΑΣΟΚ το εξιλαστήριο θύμα του πολιτικού συστήματος που δεν θέλει να αλλάξει. Δεν ευθύνεται το ΠΑΣΟΚ για όλα τα λάθη της Μεταπολίτευσης. Θα πρέπει και άλλοι να κάνουν αυτοκριτική. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει κάνει πάρα πολύ σκληρή αυτοκριτική. Αλλά τώρα είναι ώρα μάχης, και είναι μια μάχη που τη δίνουμε όλοι μαζί, αυτοί που έχουμε μείνει στο ΠΑΣΟΚ. Και θα αντέξουμε· θα κρατήσουμε το ΠΑΣΟΚ όρθιο.

Ηλένα Κρητικού

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024