Η ανεπάρκεια βιταμίνης D αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας
Τα άτομου που ζουν στον Βορρά έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.
Τα άτομου που ζουν στον Βορρά έχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης άνοιας, υποστηρίζουν βρετανοί ερευνητές.
Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου αποδίδει τον συσχετισμό στα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των ανθρώπων που ζουν σε πιο βόρεια κλίματα, λόγω της λιγότερης ηλιοφάνειας, συγκριτικά με τον Νότο.
Η βιταμίνη D, ως γνωστόν, παράγεται από τον οργανισμό όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Τα χαμηλά επίπεδα της δεν είναι η πρώτη φορά που σχετίζονται με την άνοια, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η ανεπάρκειά της αυξάνει και τον κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι βρετανοί ερευνητές, αρχικά, μελέτησαν ομάδα διδύμων ζευγαριών από την Σουηδία και διαπίστωσαν ότι, εκείνα που ζούσαν στον βορρά είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν άνοια, συγκριτικά με εκείνα που ζούσαν στον νότο. Ο συσχετισμός ίσχυε ακόμα και όταν συνεκτιμήθηκαν η ηλικία και το φύλο.
Το ίδιο ίσχυε και όταν οι ειδικοί μελέτησαν δείγματα ατόμων που είχαν γεννηθεί στην Σκοτία το 1921.
Ωστόσο, ο κίνδυνος δεν αυξανόταν ως απόρροια του τόπου γέννησης. Αλλά στην μέση ηλικία, το ποσοστό άνοιας ήταν υψηλότερο για εκείνους που ζούσαν όλο και πιο βόρεια.
Όπως εξηγεί ο ερευνητής Τομ Ρας, «η έλλειψη βιταμίνης D είναι μόνο ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Σαφώς και θα πρέπει να εξετάσουμε και τον ρόλο που παίζει το γεωγραφικό πλάτος, αλλά η έκθεση στον ήλιο και τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό σχετίζονται πιο άμεσα με την λειτουργία του εγκεφάλου.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να εντοπίσουν όλους τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που προάγουν την εκδήλωσης της άνοιας.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Συμεών Κεδίκογλου
- Anarchy in the UK: όταν παίχτηκε πρώτη φορά
- Επίσημα Όσμαν στον ΠΑΟΚ: Το πρώτο μήνυμα του Τούρκου φόργουορντ
- ΑΑΔΕ: Διαχειρίστρια δηλώνει άστεγη, αλλά διαμένει σε βίλα με πισίνα – «Λαβράκια» έβγαλαν οι έλεγχοι
- Γαλλία: Ένας 21χρονος αυτοκτόνησε – Η οικογένειά του ζητά ανεξάρτητη έρευνα, λέγοντας ότι ήταν θύμα ρατσισμού
- Κυψέλη: Ακαθόριστα τα αίτια θανάτου της γυναίκας που βρέθηκε νεκρή σε βαλίτσα – Τι έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή
- Σε Live streaming η παρέλαση της παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ισπανίας
- «Σοσιαλισμός ή καθολικό εισόδημα» – Ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί βλέπει θετικά την ΑΙ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442