Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σαμαράς: Πρωταρχική μέριμνα η θωράκιση των τραπεζών

Σαμαράς: Πρωταρχική μέριμνα η θωράκιση των τραπεζών

«Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Είχα σειρά επαφών με το εξωτερικό και σήμερα με την ΕΚΤ και βεβαίως με τον κ. Ντράγκι», είπε οπρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εν όψει των σημαντικών συνεδριάσεων της ΕΚΤ την Τετάρτη και την Πέμπτη. Ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Είχα μια σειρά επαφών με το εξωτερικό και σήμερα με την ΕΚΤ και βεβαίως με τον κ. Ντράγκι», είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αναφερόμενος στις σημαντικές συνεδριάσεις της ΕΚΤ, αύριο Τετάρτη, οπότε κρίνεται το θέμα του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας ELA, και την Πέμπτη που αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.

Ο αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα πιστοποιεί την πλήρη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά, σπεύδει να τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Την Τετάρτη κρίνεται το θέμα του ELA

Την εκ νέου πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στο μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA (Emergency Liquidity Assistance) αναμένεται να εξετάσει αύριο, Τετάρτη, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το σχετικό αίτημα θα υποστηριχθεί από το διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αναμένεται να ενημερώσει για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.

Επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «πολύ σημαντική συνεδρίαση της ΕΚΤ» ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημέρωσε ότι είχε επαφές με αξιωματούχους στο εξωτερικό, την ΕΚΤ και φυσικά τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την πατρίδα.

Οπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς: «Αύριο και μεθαύριο κρίνεται από την ΕΚΤ το θέμα του ELA, του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας. Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας. Είχα μια σειρά επαφών με το εξωτερικό και σήμερα με την ΕΚΤ και βεβαίως με τον κ. Ντράγκι.»

» Οι συμπατριώτες μου όπως με εμπιστεύτηκαν αυτά τα δύσκολα χρόνια να είναι βέβαιοι ότι και σήμερα και στις 26 Ιανουαρίου θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την πατρίδα με σιγουριά, χωρίς παχιά λόγια και υπερβολές που αυτή τη στιγμή μόνο κακό κάνουν. Είναι λοιπόν πολύ σημαντική αυτή η συνεδρίαση της ΕΚΤ και είναι σημαντικό να υπάρχει σε αυτόν τον τόπο σοβαρότητα από όλους».

Θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ;

Διαμάχη μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε και για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που αναμένεται να ανακοινώσει η ΕΚΤ την Πέμπτη και ακόμη παραμένει άγνωστο εάν η Ελλάδα και τα ομόλογά της θα συμπεριληφθούν σε αυτό.

Η αφορμή δόθηκε από συνέντευξη του οικονομολόγου Γιάννη Βαρουφάκη, υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην Β’ Αθηνών, στην εφημερίδα La Tribune, στην οποία εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου του προέδρου της ΕΚΤ, Μ.Ντράγκι για αγορές κρατικών ομολόγων.

Ειδικότερα, ανέφερε πως «η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι.

» Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό ‘νέο δεδομένο’ για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6%-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία.

» Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

Άμεση ήταν η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας. «Ο κ. Βαρουφάκης αποκάλυψε σήμερα το πραγματικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε την ‘ποσοτική χαλάρωση’για την οποία τόσο έχει προσπαθήσει η χώρα μας, καθύβρισε τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ για το αναπτυξιακό πακέτο και δήλωσε ευθέως ότι προτιμά τον ‘θάνατο’ της Ελλάδας. Λέει: ‘Αν δεν βρεθεί καμία συμφωνία, τότε ξεκάθαρα είναι προτιμότερος ο θάνατος’! Απορρίπτει το Αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ, που το αποκαλεί ‘Ηλιθιότητα’! Απορρίπτει την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι, λέγοντας ότι ‘δεν είναι πολύ καλή ιδέα και ότι αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές’!» αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η οποία καταλήγει:

«Να εύχονται στον ΣΥΡΙΖΑ να μην εξαιρεθεί την Πέμπτη η χώρα μας από την ποσοτική χαλάρωση εξαιτίας του κ. Τσίπρα και των οικονομικών του εγκεφάλων! Να εύχονται να μην απομονωθεί η χώρα μας από τις υπόλοιπες 18 χώρες της Ευρωζώνης!».

Εάν τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνουν αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η ευθύνη θα βαραίνει μόνο τον Σαμαρά και την κυβέρνησή του ανταπαντά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε:

«Χαιρόμαστε που έστω και τώρα ο κ. Σαμαράς ανακάλυψε τη διαφοροποίηση του κ. Ντράγκι στα ζητήματα της ποσοτικής χαλάρωσης έναντι της συμμάχου του κ. Μέρκελ».

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Σαμαρά στο ενδεχόμενο να μην γίνουν αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την ΕΚΤ, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι «αυτό θα είναι ένα γεγονός το οποίο θα πιστοποιεί την πλήρη και απόλυτη αποτυχία της διακυβέρνησης Σαμαρά. Τον βαραίνει εξολοκλήρου και να μην το εύχεται».

Α.Τ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024