Σε πρωινή επιχείρηση της γερμανικής αστυνομίας, με μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων, συνελήφθησαν δύο ισλαμιστές που κατηγορούνται ότι στρατολογούσαν μαχητές για τις συγκρούσεις στη Συρία. Έφοδοι έγιναν σε συνολικά έντεκα σπίτια.

Η αστυνομία υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδίαζαν επίθεση σε γερμανικό έδαφος. Δεν διαφαίνεται επίσης διασύνδεση με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Τα ξημερώματα της Παρασκευής συνελήφθη ένας 41χρονος, τα στοιχεία του οποίου αναφέρονται ως Ισμέτ Ντ., και ένας 43χρονος, ο Εμίν Φ. Και οι δύο αναφέρονται από την αστυνομία ως σαλαφιστές. Οι έφοδοι έγιναν κυρίως σε κατοικίες στο Μοαμπίτ και το Βέντινγκ, με τη συμμετοχή περίπου 250 αστυνομικών.

Ο 41χρονος Ισμέτ Ντ. αυτοαποκαλείται «εμίρης» και κατηγορείται πως ήταν επικεφαλής ομάδας ισλαμιστών στην περιοχή Τίεργκαρτεν της γερμανικής πρωτεύουσας.

Η ομάδα του Τίεργκαρτεν απαρτίζεται κυρίως από μουσουλμάνους με καταγωγή από την Τουρκία, την Τσετσενία και το Νταγκεστάν. Ο 41χρονος κατηγορείται ότι αποσκοπούσε, με μάθημα «θρησκευτικής μελέτης», στη ριζοσπαστικοποίησή τους και στην προετοιμασία τους ώστε να σταλούν στη Συρία.

Ο 43χρονος Εμίν Φ. από την πλευρά του κατηγορείται ως συνεργός του και ως υπεύθυνος για τη χρηματοδότηση του δικτύου και της μεταφοράς στη Συρία, όπως και την χρηματοδότηση βίαιων ενεργειών στη Συρία.

Οι γερμανικές αρχές υπολογίζουν σε λίγες εκατοντάδες τον αριθμό γερμανών υπηκόων ή διαμένοντων στη Γερμανία που είχαν φύγει για να πολεμήσουν στη Συρία με τους τζιχαντιστές και έχουν επιστρέψει. Ιδιαίτερα πρόσφατα, έχουν αυξηθεί οι συλλήψεις μεμονωμένων προσώπων για σχέση με τζιχαντιστικά δίκτυα (η πιο πρόσφατη ήταν ενός 26χρονου στο Βόλφσμπουργκ την Πέμπτη).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ