Οι κυριότερες μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας καλούν τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης» εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου φύλλου της Charlie Hebdo μετά το μακελειό, στο εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ να κρατά πλακάτ Je suis Charlie. Την ίδια στιγμή στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιεί το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους.

Οι κυριότερες μουσουλμανικές ενώσεις της Γαλλίας καλούν τη μουσουλμανική κοινότητα να «διατηρήσει την ψυχραιμία της» και «να σεβαστεί την ελευθερία της έκφρασης» εν όψει της κυκλοφορίας του πρώτου φύλλου της Charlie Hebdo μετά το μακελειό, στο εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται ο προφήτης Μωάμεθ να κρατά πλακάτ Je suis Charlie.

Την ίδια στιγμή στην Αίγυπτο ο Μεγάλος Μουφτής προειδοποιεί το Charlie Hebdo να μην δημοσιεύσει «ρατσιστικές» γελοιογραφίες λέγοντας ότι θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους.

Το Γαλλικό Συμβούλιο Μουσουλμανικής Θρησκείας (CFCM) και η Ένωση Ισλαμικών Οργανώσεων της Γαλλίας (UOIF), που πρόσκειται στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, «ζητούν από τη μουσουλμανική κοινότητα της Γαλλίας να διατηρήσει την ψυχραιμία της αποφεύγοντας τις συναισθηματικές ή τις απρεπείς αντιδράσεις που δεν συνάδουν με την αξιοπρέπειά της, σεβόμενη την ελευθερία της γνώμης».

Στη Γαλλία ζουν 3,5 με 5 εκατομμύρια μουσουλμάνοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

«Από σεβασμό στη μνήμη των θυμάτων της Charlie Hebdo δεν θα σχολιάσουμε αυτή την πρόκληση. Τηρούν τη συνηθισμένη στάση τους» σχολίασε το πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου κατά της Ισλαμοφοβίας του CFCM Αμπντάλα Ζέκρι.

Ωστόσο, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου προειδοποίησε τη σατιρική εφημερίδα να μην δημοσιεύσει νέο σκίτσο του προφήτη Μωάμεθ, λέγοντας πως θα επρόκειτο για ρατσιστική πράξη που θα υποκινούσε το μίσος και θα αναστάτωνε μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο.

«Η έκδοση αυτή θα προκαλέσει νέο κύμα μίσους στη γαλλική και τη δυτική κοινωνία γενικά και αυτό που κάνει το περιοδικό δεν εξυπηρετεί τη συνύπαρξη ή ένα διάλογο μεταξύ πολιτισμών» αναφέρει σε δήλωσή του το γραφείο του Μεγάλου Μουφτή Σάουκι Άλαμ, ενός από τους μουσουλμάνους ιερωμένους με τη μεγαλύτερη επιρροή.

«Αυτό είναι μια αδικαιολόγητη πρόκληση κατά των αισθημάτων των μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο» προστίθεται στη δήλωση.

Ο Μεγάλος Μουφτής χαρακτήρισε «τρομοκρατική» την επίθεση εναντίον του Charlie Hebdo και το ισλαμικό πανεπιστήμιο Αλ-Άζχαρ της Αιγύπτου, θεσμός ηλικίας 1.000 ετών, αναφέρθηκε στην επίθεση ως εγκληματική πράξη. Ωστόσο επέκριναν επίσης τις γελοιογραφίες του προφήτη που είχαν προκαλέσει διαμαρτυρίες όταν είχαν πρωτοδημοσιευθεί το 2005.

Το γραφείο του Μεγάλου Μουφτή καλεί τη γαλλική κυβέρνηση να απορρίψει αυτό που χαρακτηρίζει «ρατσιστική πράξη» εκ μέρους του Charlie Hebdo, κατηγορώντας την εφημερίδα ότι επιδιώκει να προκαλέσει «θρησκευτική διαμάχη […] και να βαθύνει το μίσος».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr