Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o

Goldman Sachs: Ανθεκτικός παραμένει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις τρόικας – Ελλάδας θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τα μέσα του δευτέρου εξαμήνου του 2015 διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσαν σήμερα Τρίτη στην δημοσιότητα και στην οποία διαπιστώνουν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρά την συγκυρία παραμένει ανθεκτικός.

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις τρόικας – Ελλάδας θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τα μέσα του δευτέρου εξαμήνου του 2015 διατυπώνουν αναλυτές της Goldman Sachs σε έκθεση που έδωσαν σήμερα Τρίτη στην δημοσιότητα και στην οποία διαπιστώνουν πως ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος παρά την συγκυρία παραμένει ανθεκτικός.

Κλιμάκιο αναλυτών της επενδυτικής τράπεζας είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών τόσο για θέματα λειτουργίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, όσο και για θέματα σχετικά με το πολιτικό ρίσκο και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Τα συμπεράσματα που αποκόμισαν τα στελέχη της Goldman Sachs αναφορικά με την πορεία του προγράμματος είναι ότι είναι δυνατός ένας πολιτικός συμβιβασμός ανάμεσα σε Ελλάδα και τρόικα, χωρίς αυτό να είναι απλή υπόθεση και ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν έως τα μέσα του 2015, ωστόσο η παρατεταμένη αβεβαιότητα θα έπληττε ενδιάμεσα την ανάκαμψη της οικονομίας.

Για την ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα η επενδυτική τράπεζα αναφέρει πως έρχεται στο επίκεντρο, καθώς οι τράπεζες βιώνουν ήπιες εκροές καταθέσεων, ωστόσο διαπιστώνει πως οι τάσεις λειτουργίας των συστημικών τραπεζών είναι μέχρι στιγμής ανθεκτικές.

Το εκλογικό αποτέλεσμα

Ειδικότερα, η Goldman Sachs εξακολουθεί να θεωρεί πως εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει στις επερχόμενες γενικές εκλογές, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα, υπάρχουν κίνητρα για μια συμβιβαστική λύση μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της τρόικας. Όπως τονίζει η Ελλάδα έχει ήδη ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων προσαρμογών στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας και έχει λάβει το μεγαλύτερο μέρος των δόσεων.

«Η επίτευξη συμβιβασμού είναι μια πολιτική διαδικασία που από τη φύση της είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Η δυσκολία που αντιμετώπισε η προηγούμενη κυβέρνηση στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την τρόικα δείχνει ότι αυτό που απομένει να γίνει είναι πιθανό πολιτικά περίπλοκο και προκλητικό στην εκτέλεσή του, ιδίως μέσα σε ένα δυνητικά κατακερματισμένο κοινοβούλιο», αναφέρουν οι αναλυτές της GS.

Οι ίδιοι θεωρούν πως μολονότι οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί την κούρσα , το αποτέλεσμα των εκλογών θα κριθεί στο τέλος, ενώ αμφισβητείται η ικανότητα του πρώτου κόμματος να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας.

Είναι χαρακτηριστική η αναφορά της Goldman Sachs ότι «αποτυχία των διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσει στο ακραίο σενάριο αμφισβήτησης της υποστήριξης της ΕΚΤ ή των μελών της ΟΝΕ προς την Ελλάδα, θεωρείται ως επιζήμια για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και ως εκ τούτου ανεπιθύμητη».

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως τα στελέχη με τα οποία μίλησε στην Αθήνα τόνισαν πως ο κίνδυνος η νέα κυβέρνηση να ακολουθήσει μια ασυνήθιστα σκληρή γραμμή κατά των τραπεζών μετά τις εκλογές (δηλαδή ενέργειες που θα επηρεάσουν την ιδιοκτησία, τον έλεγχο ή την φορολογία), είναι σχετικά χαμηλός. Η άποψη αυτή υποστηρίζεται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει κατεστημένα συμφέροντα ως μέτοχος στις τράπεζες, καθώς και από την πρόσφατη μεταβίβαση της εποπτικής ευθύνης των τραπεζών στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM).

Οι σχέσεις με την τρόικα

Σχετικά με την αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος οι αναλυτές της GS σημειώνουν ότι αν και αυτό έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, και ενδεχομένως να τρέξει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου. Ξεκαθαρίζουν δε πως αυτό μπορεί να υλοποιηθεί εφόσον η βραχυπρόθεσμη κρατική χρηματοδότηση καλύψει με προσωρινά μέτρα (π.χ. ένα πρόγραμμα εντόκων γραμματίων). «Μια τέτοια έκβαση θα δώσει και στις δύο πλευρές περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν τις συζητήσεις ή να μετριάσουν την πίεση χρόνου που θα προέκυπτε στην περίπτωση που θα απαιτούνταν επαναληπτικές εκλογές», τονίζει η GS.

Πάντως, οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας ξεκαθαρίζουν πως μια εκτεταμένη περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπλέον αντιξοότητες, συμπεριλαμβανομένης της καθυστέρηση των επενδύσεων, της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης και της μείωσης της ποιότητας των assets, ενώ θα καθυστερούσε και εταιρικές συμφωνίες και τις αναδιαρθρώσεις των ελληνικών τραπεζών.

Η τραπεζική ρευστότητα

Για τις τελευταίες σημειώνει πως βιώνουν ήπια πίεση των καταθέσεων τους, καθώς παρουσίασαν εκροή καταθέσεων 2-3 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο η οποία συνεχίστηκε και τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. «Η μείωση των καταθετικών υπολοίπων προέρχεται από την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα, αλλά και σε εποχιακούς παράγοντες», σημειώνει η ανάλυση, και αναφέρει πως η πλειοψηφία των αποσύρσεων γίνεται σε μετρητά και ένα μικρό τμήμα σχετίζεται με μεταφορές στο εξωτερικό.

«Εκπρόσωποι των τραπεζών με τους οποίους μιλήσαμε μας υπογράμμισαν ότι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς την κατάσταση, η οποία μέχρι και σήμερα δεν προκαλεί ανησυχίες», τονίζεται στην έκθεση της GS, ενώ ξεκαθαρίζεται πως «οι εκπρόσωποι των τραπεζών τόνισαν ότι οι τράπεζες λαμβάνουν προληπτικά μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί ξαφνικά».

Η επενδυτική τράπεζα σημειώνει πως η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) δεν φαίνεται να είναι σε κίνδυνο, με εξαίρεση ένα «απίθανο» πολιτικό σενάριο στο οποίο η υποστήριξη της ΕΚΤ θα ετίθετο υπό αμφισβήτηση. Σημειώνουν δε πως η ΕΚΤ ως ο νέος ρυθμιστής έχει ελάχιστα κίνητρα για να αποσύρει την υποστήριξή της από εποπτευόμενους οργανισμούς.

Ανθεκτικές οι τράπεζες

Τέλος, η Goldman Sachs αναφέρεται στην λειτουργική κατάσταση των ελληνικών τραπεζών την οποία χαρακτηρίζει ανθεκτική , ενώ ειδικά για την λειτουργική κερδοφορία των τραπεζών εκτιμά πως είναι πιθανό να επωφεληθεί από την περαιτέρω υποχώρηση του επιτοκιακού περιθωρίου των καταθέσεων και τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών.

Αναφορικά με τις προβλέψεις δανείων που θα πρέπει να εγγράψουν οι ελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο του έλεγχου ποιότητας στοιχείων ενεργητικού (AQR) η GS αναφέρει πως τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν ζητήσει να τους αναγνωρισθούν από τις εποπτικές Αρχές οι εν λόγω προβλέψεις στον προϋπολογισμό 2014, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουν ποιες από αυτές θα αναγνωριστούν και ποιες όχι.

Για τους στόχους τιμών των μετοχών των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs τοποθετεί στα 0,44 ευρώ (σύσταση Αγορά) την μετοχή της Alpha Βank, στα 1,28 ευρώ (σύσταση Αγορά) την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στα 0,91 ευρώ (σύσταση Ουδέτερη) την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και στα 0,18 ευρώ τη μετοχή της Eurobank.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024