Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Βερολίνο ζητά από την Pegida να ακυρώσει πορεία της για το Charlie

Το Βερολίνο ζητά από την Pegida να ακυρώσει πορεία της για το Charlie

«Αν τους έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, θα το ακυρώσουν»: Με αυτά τα λόγια ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας κάλεσε τους διοργανωτές της ξενοφοβικής Pegida να μην προχωρήσουν σε... πορεία πένθους για το Charlie Hebdo -επιχειρηματολογώντας πως, καθώς το Pegida μιλά για «ψεύτες δημοσιογράφους», είναι υποκριτική η «συμπόνια» του για τους σκιτσογράφους. Η Λειψία απαγόρευσε τα πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ στη διαδήλωση της Pegida. «Αγαπημένα» στη Γερμανία έγιναν γαλλικά σκίτσα εναντίον του κίνηματος.

«Αν τους έχει μείνει λίγη αξιοπρέπεια, θα το ακυρώσουν»: Με αυτά τα λόγια ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας κάλεσε τους διοργανωτές της ξενοφοβικής Pegida να μην προχωρήσουν σε… πορεία πένθους για το Charlie Hebdo -επιχειρηματολογώντας πως, καθώς το Pegida μιλά για «ψεύτες δημοσιογράφους», είναι υποκριτική η «συμπόνια» του για τους σκιτσογράφους.

Η Λειψία απαγόρευσε τα πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ στη διαδήλωση της Pegida, απόφαση που έχει όλες τις προϋποθέσεις να προκαλέσει συζητήσεις.

Την ίδια ώρα, το γερμανόφωνο Διαδίκτυο έχει λατρέψει τέσσερα γαλλικά σκίτσα εναντίον του ξενοφοβικού κίνηματος:Για τη Δευτέρα, την ημέρα που πραγματοποιούν τις συγκεντρώσεις τους κυρίως στη Δρέσδη οι «Πατριώτες Ευρωπαίοι εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) έχει προαναγγείλει πως θα κάνει πορεία πένθους για την επίθεση στο γαλλικό περιοδικό Charlie Hebdo.

H Pegida δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής να κόπτεται ιδιαίτερα για την ελευθερία του Τύπου: Στις ομιλίες που ακούγονται στις μέχρι τώρα συγκεντρώσεις της, τα ΜΜΕ είναι απλά «ψεύτες δημοσιογράφοι» που όχι μόνο λοιδορούν το κίνημα αλλά και παραπλανούν τους Γερμανούς από τον κίνδυνο ισλαμοποίησης της χώρας εξαιτίας των όλο και περισσότερων μεταναστών.

Έτσι, το «πένθος» που θέλει να εκφράσει η Pegida δεν πείθει τους αρκετούς που βλέπουν μία αρκετά επικίνδυνη προσπάθεια οικειοποίησης της οργής για την επίθεση των τζιχαντιστών και εκμετάλλευσής της -ανάλογο ήταν και το σκεπτικό στο Παρίσι, από το οποίο το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν εξοστρακίστηκε από την τεράστια διαδήλωση της Κυριακής.

«Τα θύματα της επίθεσης στο Charlie Hebdo δεν αξίζουν να γίνουν θύματα εκμετάλλευσης από τέτοιους υποκριτές» είπε ο γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μας (Σοσιαλδημοκράτης) σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα.

Ανάλογη ήταν και η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Τ.ντε Μεζιέρ (Χριστιανοδημοκράτης) όπως και του πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζίχοφερ (της ίδιας πολιτικής οικογένειας), λέγοντας πως η Pegida «παίζει ύπουλο παιχνίδι με τις λέξεις» και καλώντας την επίσης να ακυρώσει τη συγκέντρωση.

Η Λειψία απαγορεύει πλακάτ με τον Μωάμεθ

Παράλληλα, το πρωί της Δευτέρας η Λειψία -άλλη πόλη στην οποία το Pegida έχει καλέσει σε διαδηλώσεις- αποφάσισε να απαγορεύσει την επίδειξη πλακάτ με σκίτσα του Μωάμεθ σε συγκεντρώσεις.

Η απόφαση ελήφθη από τις δημοτικές αρχές για λόγους ασφάλειας, όπως ανέφερε εκπρόσωπος του δήμου: «Μετά το Παρίσι, πρέπει να θεωρείται πως οι καρικατούρες του Μωάμεθ συνιστούν πρόκληση» είπε ο εκπρόσωπος στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, και ως εκ τούτου εγείρουν κίνδυνο για την ειρηνική εξέλιξη οποιωνδήποτε συγκεντρώσεων.

«Η επίδειξη των λεγόμενων σκίτσων με τον Μωάμεθ όπως και πλακάτ προσβλητικά προς το Ισλάμ ή αλλες θρησκείες απαγορεύεται» αναφέρεται σε απόφαση του δήμου που έχει αναρτήσει η Pegida της Λειψίας (Legida) στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η απόφαση ελήφθη από κοινού με την Legida.

Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024