ΕΚΤ: Παροχή ρευστότητας υπό τον όρο ότι η Ελλάδα παραμένει σε πρόγραμμα
Διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Διατεθειμένη να διατηρήσει τις εξαιρέσεις που ισχύουν και διασφαλίζουν την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες υπό τον όρο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε πρόγραμμα και θα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα Πέμπτη αναφέρει ότι «η συνέχιση της (σ.σ. τραπεζικής) χρηματοδότησης (waiver) βασίζεται στην τεχνική επέκταση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έως το τέλος του Φεβρουαρίου 2015 και στην ύπαρξη ενός προγράμματος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Βασίζεται, επίσης, στην εκτίμηση μιας επιτυχούς ολοκλήρωσης της τρέχουσας αξιολόγησης και στην (σ.σ. επίτευξη) συναίνεσης σχετικά με την διάδοχη συμφωνία μεταξύ των Ελληνικών Αρχών, σε συνεννόηση με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ».
Υπενθυμίζεται ότι η χρηματοδότηση αυτή αφορά αξιόγραφα και λοιπούς τίτλους που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΕΚΤ για την εξασφάλιση ρευστότητας.
Σημειώνεται πως κατά το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ διαφάνηκε πως η κεντρική τράπεζα δεν παίρνει καμία θέση αναφορικά με τις επικείμενες εκλογές, αλλά θα επιθυμούσε ωστόσο η όποια νέα κυβέρνηση να σχηματιστεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ολοκληρώσει σύντομα και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και να υπάρξει μία συμφωνία και για την επόμενη ημέρα.Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση διατυπώθηκε προβληματισμός και ενόχληση για την έξαρση των δημοσιευμάτων περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.
Το ΔΣ της ΕΚΤ εξέτασε και το θέμα των κρατικών εγγυήσεων, οι οποίες θα πρέπει να αντικατασταθούν από τον προσεχή Μάρτιο. Έτσι, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε τα εναλλακτικά εργαλεία και τις εγγυήσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε οι ελληνικές τράπεζες να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα χωρίς επιπτώσεις.
Τέλος, εξετάσθηκε και η κινητοποίηση πόρων από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) του Ευρωσύστηματος, εάν και εφόσον τον χρειασθούν οι ελληνικές τράπεζες.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ενισχύεται η προσβασιμότητα σε παραλίες του Δήμου Κύθνου
- Επιτροπή Αναθεώρησης Συντάγματος: Στο επίκεντρο η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης
- «Ο Μοντέρο είπε στη Βαλένθια τον λόγο που επέλεξε να πάει στον Ολυμπιακό» (pic)
- Metallica: Ο Κερκ Χάμετ ακυρώνει την Τέιλορ Σουίφτ, αποθεώνει τον Πυθαγόρα – «Η ποπ σήμερα είναι σκουπίδι»
- Έκτακτο επίδομα: Ποιοι δεν πληρώθηκαν και γιατί – Τι πρέπει να κάνουν
- Πετράλωνα: Στα δικαστήρια της Ευελπίδων οι 5 συλληφθέντες για την κατάρρευση της πολυκατοικίας
- «Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς θέλει τον Οσμάν από τον Παναθηναϊκό»
- Σε εξέλιξη το πρόγραμμα απόσυρσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων στον Δήμο Παπάγου–Χολαργού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 01.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/06/yong-chuan-tan-FPm5MGSqD3w-unsplash-1-136x85.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442