Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα «Je Suis Charlie» περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις υψώνοντας φωνή αλληλεγγύης στο περιοδικό Charlie Hebdo μετά την τρομοκρατική επίθεση-σοκ. Συγκεντρώσεις-φόρος τιμής στα θύματα πραγματοποιήθηκαν την ίδια στιγμή στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πένες, σύμβολο του Τύπου, στα χέρια των πολιτών. Φωτορεπορτάζ

Ενωμένοι κάτω από το σύνθημα «Je Suis Charlie» περισσότεροι από εκατό χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Δημοκρατίας του Παρισιού και σχεδόν σε όλες τις γαλλικές πόλεις υψώνοντας φωνή αλληλεγγύης στο περιοδικό Charlie Hebdo.

Συγκεντρώσεις- φόρος τιμής στα θύματα πραγματοποιήθηκαν και στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες -στην Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο, στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, σε Ρώμη, Μαδρίτη, Βρυξέλλες και όχι μόνο.

Διαδηλώσεις και στη Σουηδία, την Αυστρία, την Ολλανδία και την Ελβετία.
Έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων, ενώσεων, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων περισσότεροι από 35.000 Γάλλοι κατέκλυσαν την Πλατεία Δημοκρατίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, κοντά στα γραφεία του Charlie Hebdo.


Κάποια από τα πανό στη συγκέντρωση του Παρισιού έγραφαν «Ο Σαρμπ πέθανε ελεύθερος», αναφορά στον σκιτσογράφο και διευθυντή του Charlie Hebdo, που έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους τρεις ιστορικούς σκιτσογράφους της εφημερίδας.

Στη δεύτερη και τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μασσαλία (νοτιοανατολικά) και την Λυών (κεντροανατολικά), οι πολίτες που έδωσαν το «παρών» υπολογίζονται σε 7.000 και μεταξύ 10.000 και 15.000 αντιστοίχως.

Στην Τουλούζη της νοτιοδυτικής Γαλλίας συγκεντρώθηκαν επίσης περίπου 10.000 διαδηλωτές.

Ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ευρώπης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν υπό το σύνθημα «Je Suis Charlie».


Προγραμματισμένες συγκεντρώσεις ανά την Ευρώπη

Στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην Πύλη του Βραδεμβούργου, κοντά στο κτίριο της γαλλικής πρεσβείας. Πολλοί διαδηλωτές κρατούσαν κεριά και πανό, και παλιά πρωτοσέλιδα της Charlie Hebdo.

Στις Βρυξέλλες πολλές εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν ραντεβού σε διαφορετικές περιοχές της πόλης: μπροστά από το προξενείο της Γαλλίας, το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου κρατούσαν μολύβια και στυλό ως ένδειξη αλληλεγγύης, ενώ είχαν ανάψει κεριά και είχαν αναρτήσει ένα πανό σε ένα άγαλμα όπου είχαν γράψει και αυτοί το σύνθημα «Je Suis Charlie».

Στην πλατεία Τραφάλγκαρ, στο κέντρο του Λονδίνου, πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν με τα πρόσωπα σκυθρωπά, συμπεριλαμβανομένων πολλών Γάλλων.

Στη Μαδρίτη εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την πρεσβεία της Γαλλίας, παρόντος και του πρεσβευτή Ζερόμ Μποναφόν. Φώναξαν συνθήματα όπως «ελευθερία της έκφρασης» ή επίσης «είμαστε όλοι Σαρλί», ενώ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας μπροστά στη γαλλική σημαία.

Πολλά στελέχη πολιτικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις με στόχο να εκφράσουν την υποστήριξή τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr