«Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος»
O Φρίντμπερτ Στράουμπχαρ, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, θεωρεί ότι η χώρα είτε παραμείνει είτε όχι στην ευρωζώνη πρέπει να εξοφλήσει τους τόκους. Ο γερμανός καθηγητής υποστηρίζει ότι η τύχη του ευρώ διαχρονικά θα κριθεί από την πολιτική βούληση όλης της Ευρώπης και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ από το ερώτημα εάν η χώρα είναι διατεθειμένη να σεβαστεί τους κανόνες παιχνιδιού της ευρωζώνης.

O Φρίντμπερτ Στράουμπχαρ, καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, θεωρεί ότι η χώρα είτε παραμείνει είτε όχι στην ευρωζώνη πρέπει να εξοφλήσει τους τόκους.
Ο γερμανός καθηγητής υποστηρίζει ότι η τύχη του ευρώ διαχρονικά θα κριθεί από την πολιτική βούληση όλης της Ευρώπης και η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ από το ερώτημα εάν η χώρα είναι διατεθειμένη να σεβαστεί τους κανόνες παιχνιδιού της ευρωζώνης. Ο Φρίντμπερτ Στράουμπχαρ, σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF), δηλώνει ότι επιθυμεί να παραμείνει η Ελλάδα πλήρες μέλος στο ευρώ ιδιαίτερα τώρα που η κατάσταση είναι δύσκολη. Πόσο μάλλον όταν δεν υπάρχει ρήτρα εξόδου και κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει την έξοδο της χώρας. Ή όχι;
«Παθητικό δικαίωμα εξόδου από το ευρώ»
«Αυτό είναι και το πρόβλημα», υποστηρίζει ο γερμανός καθηγητής. «Όταν έγιναν οι συνθήκες κανείς δεν ήθελε να συμπεριλάβει ρήτρα εξόδου, δικαίωμα στην έξοδο. Οι λόγοι είναι κατανοητοί. Εκείνο που υπάρχει όμως είναι ένα παθητικό δικαίωμα εξόδου. Εάν, για παράδειγμα, η Ελλάδα δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, τότε δεν πρόκειται να πάρει χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση η ρευστότητα θα καταρρεύσει και τότε οι Έλληνες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους με ένα νέο νόμισμα για τις ανάγκες σε αποθέματα ρευστού και την κυκλοφορία χρήματος».
Ο γερμανός καθηγητής αποκαλεί κακή πολιτική την απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι σε περίπτωση ενός «Grexit» θα υποφέρουν οι Γερμανοί περισσότερο. Μια καλή πολιτική, υποστηρίζει, φροντίζει ώστε να μην υπάρχουν, όσο γίνεται, ζημιές και κόστος. Και πιστεύει ότι ήδη το κόστος για τη Γερμανία είναι γιγαντιαίο, ακόμη κι αν μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
«Να εξυπηρετήσει τουλάχιστον τους τόκους»
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μου είναι ότι δεν πρόκειται να δούμε τα χρήματα, αλλά ότι τώρα θα πρέπει να φροντίσουμε να περιορίσουμε μελλοντικές ζημιές. Νομίζω ότι η Ελλάδα είναι ήδη χρεοκοπημένη. Σαφές είναι επίσης ότι θα διαρκέσει δεκαετίες μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της, εάν γίνει ποτέ αυτό. Σημαντικό είναι να πληρώσει τουλάχιστον τους τόκους, σε αυτό θα επικεντρωνόμουν εγώ, εκεί βλέπω περισσότερο την ευκαιρία. Αλλά θα πρέπει να δούμε το θέμα με ρεαλισμό, ότι τα χρήματα που βρίσκονται στη ‘φωτιά’, τα 70 ή 80 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται να τα δούμε βραχυπρόθεσμα, αλλά στην καλύτερη περίπτωση μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε ελαχιστοποίηση των ζημιών ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πληρωμή των τόκων».
Ο Φρίντμπερτ Στράουμπχαρ υποστηρίζει ότι το παράδειγμα της Ελλάδας θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία ή η Ιταλία, γιατί σε περίπτωση που εγκαταλείψει την ευρωζώνη, οι λαοί τους θα δουν σε πόσο άσχημη κατάσταση περιέρχεται η χώρα. Εξάλλου, συμπληρώνει, υπάρχει μια θεωρία της αλυσίδας, που λέει ότι όταν ένας ασθενικός κρίκος εγκαταλείπει την αλυσίδα της ευρωζώνης, τότε συνολικά η αλυσίδα ενισχύεται και δεν εξασθενεί.
Ειρήνη Αναστασοπούλου (DLF)
Deutsche Welle
- Απίστευτο και όμως αληθινό: Ούτε ένα τάιμ άουτ δεν πήρε ο Μαρτίνεθ στο Game 5
- Άμλετ (machine) των Ουίλλιαμ Σαίξπηρ – Χάινερ Μύλλερ: Επιπλέον παραστάσεις έως τις 2/6
- Aγορά εργασίας: Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αναξιοποίητο εργατικό δυναμικό στην Ευρωζώνη
- «Τυφώνας σε μπουκάλι» ή αλλιώς η «Γαλάζια Πατρίδα» με όρους πολιτικής σκοπιμότητας
- Ηλιούπολη: Ανείπωτη θλίψη και για τη δεύτερη 17χρονη που υπέκυψε στα τραύματά της
- Τα μέτωπα της Ryanair από την Ελλάδα μέχρι τη Γερμανία
- Πόσα βήματα την ημέρα βοηθούν στο αδυνάτισμα;
- Σαρωτικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο και γιατί
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 15.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-jon-t-jonsson-311815878-18206356-315x220.jpg)

























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442