Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συσκότιση και... ανελέητο «τρολάρισμα» η απάντηση στην ξενοφοβική Pegida

Συσκότιση και… ανελέητο «τρολάρισμα» η απάντηση στην ξενοφοβική Pegida

Στην Κολωνία σχεδιάζουν να επεκτείνουν οι διοργανωτές της Pegida τις κινητοποιήσεις τους με συνθήματα κατά των μεταναστών, που κάθε εβδομάδα κινητοποιεί εκατοντάδες κόσμου στη Δρέσδη εναντίον της «Ισλαμοποίησης της Δύσης». Ο καθεδρικός της Κολωνίας, το έμβλημα της πόλης, θα σβήσει τα φώτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινητοποίηση -αντίδραση που προστίθεται έτσι στο λιγότερο θεσμικό (και αρκετά πιο δημιουργικό) ιντερνετικό «τρολάρισμα» της Pegida, που θέλει να δείξει τα... κενά στην επιχειρηματολογία του κινήματος.

Στην Κολωνία σχεδιάζουν να επεκτείνουν οι διοργανωτές της Pegida τις κινητοποιήσεις τους με συνθήματα κατά των μεταναστών, που κάθε εβδομάδα κινητοποιεί εκατοντάδες κόσμου στη Δρέσδη εναντίον της «Ισλαμοποίησης της Δύσης».

Ο καθεδρικός της Κολωνίας, το έμβλημα της πόλης, θα σβήσει τα φώτα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κινητοποίηση -αντίδραση που προστίθεται έτσι στο λιγότερο θεσμικό (και αρκετά πιο δημιουργικό) ιντερνετικό «τρολάρισμα» της Pegida, που θέλει να δείξει τα… κενά στην επιχειρηματολογία του κινήματος.

Το κίνημα «Πατριωτών Ευρωπαίων εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pegida) βγάζει εδώ και δύο μήνες κάθε Δευτέρα στους δρόμους της Δρέσδης όλο και περισσότερο κόσμο με πανό και συνθήματα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου «εξισλαμισμού».

Μικρό τμήμα όσων συμμετέχουν στις διαδηλώσεις προέρχονται από την παραδοσιακή ακροδεξιά, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων δηλώνουν εν γένει απλώς «θορυβημένοι» και θέλουν να αποφύγουν να ταυτιστούν με ακροδεξιές απόψεις. Η Δρέσδη (της πρώην ανατολικής Γερμανίας) έχει, σημειώνεται, πολύ χαμηλό ποσοστό μεταναστών συγκριτικά με άλλες μεγάλες πόλεις.

Ευρύ ωστόσο είναι και το κίνημα αντίδρασης στην Pegida -και ξεκινά από αντιφασιστικές οργανώσεις για να φτάσει μέχρι εκκλησιαστικές ηγεσίες, κινητοποιώντας επίσης ηχηρές αντιδιαδηλώσεις στο δρόμο.

Όσοι δεν βλέπουν με καλό μάτι τις διαδηλώσεις της Pegida υπογραμμίζουν πως η φαινομενικά αθώα «ανησυχία» δεν είναι τίποτε λιγότερο από απόπειρα μεταφύτευσης ακραίων απόψεων στο λεγόμενο κοινωνικό κέντρο.

Όλα τα πολιτικά κόμματα -πλην του ευρωσκεπτικιστικού AfD- δεν κρύβουν πως συμμερίζονται αυτήν την άποψη και καταδικάζουν χωρίς περιστροφές τη ρητορική του Pegida ως συγκεκαλυμμένο κήρυγμα μίσους. Από τις πρωτοχρονιάτικες ομιλίες του γερμανού προέδρου και της Άνγκελα Μέρκελ μέχρι τις ανακοινώσεις της Linke, όλα τα πολιτικά μηνύματα των τελευταίων ημερών έχουν σταθεί ιδιαίτερα στο φαινόμενο.

Την ερχόμενη Δευτέρα, στην πρώτη απόπειρα του κινήματος να μεταφερθεί στην Κολωνία, οι ιερείς του Καθεδρικού αποφάσισαν να σβήσουν τη φωταγώγηση του μνημείου σε ένδειξη αντίδρασης στην άφιξη της Pegida.

Ακολουθούν έτσι το παράδειγμα της Όπερας της Δρέσδης, η οποία αναρτά πανό εναντίον της Pegida κάθε βράδυ της Δευτέρας. Την απόφαση για συσκότιση του Καθεδρικού της Κολωνίας έχουν επικροτήσει επίσης τα πολιτικά κόμματα.

«Δεν έχω κάτι με το χιόνι, αλλά…»

Παράλληλα, το Pegida (που εμφανίζεται ως κίνημα βάσης εκτός κομματικών γραμμών με μοχλό κυρίως το Ίντερνετ) έχει γίνει στόχος χρηστών των Διαδικτύου που προσπαθούν να αποδομήσουν τη ρητορική του με το προσφιλέστερο ιντερνετικό όπλο: Το τρολάρισμα.

Μεταξύ των διάφορων μορφών σάτιρας ήταν προ ημερών το hastag #schneegida: «Θορυβημένοι» πολίτες διαμαρτύρονταν για το χιόνι (Schnee) που απειλεί τα ίδια τα… θεμέλια του γερμανικού τοπίου.

«Δεν έχω κάτι με το χιόνι, εφόσον προσαρμοστεί στο κλίμα μας και στη βροχή». «Οι πρώτοι συμπολίτες μας ήδη επλήγησαν από χιονόμπαλες, το κακό πρέπει να αντιμετωπιστεί στο ξεκίνημά του!». «Είμαι εναντίον της χιονοποίησης των πόλεών μας».

«Στην αρχή είναι μόνο λίγες νιφάδες, αλλά πριν το καταλάβουμε, δεν θα αναγνωρίζουμε την ίδια μας τη χώρα». «Κάποιοι από τους καλύτερους μου φίλους πηγαίνουν διακοπές για σκι, αλλά εκεί είναι η θέση του χιονιού, όχι στο σπίτι μου».

Την πιο ενεργή του ημέρα, το #Schneegida ήταν δεύτερο σε δραστηριότητα hashtag στο γερμανικό Twitter. Σατιρικά σχόλια όπως τα παραπάνω αναπαράγουν τον τρόπο που εκφράζονται όσοι δίνουν το «παρών» στο Pegida: «Δεν έχω κάτι με τους μετανάστες, αλλά…», «Δεν είμαι ρατσιστής, όμως…».

Άλλη, πιο παιχνιδιάρικη, πρωτοβουλία ήταν ένα αρκετά διαδεδομένο βίντεο στο Youtube με το γνωστό παλιό («ανατολίτικο») βιντεοπαιχνίδι Prince of Persia. Στη σατιρική παραλλαγή, ο παίκτης του Prince of Pegida καλείται «να απελευθερώσει τη Δρέσδη, που έχει γίνει το 2016 ένα τεράστιο τζαμί».

Το ίδιο θέλει να κάνει επίσης σατιρικό «κίνημα» που υπάρχει μόνο στο Διαδίκτυο που ονομάζεται «Πατριωτικό Ισλάμ εναντίον της Ισλαμοποίησης της Δύσης» (Pigida) και προσυπογράφει τις αγωνίες της Pegida. Συμφωνεί, λέει στην ιστοσελίδα του το σατιρικό κίνημα, πως οι μουσουλμάνοι πρέπει να φύγουν από την Ευρώπη. Με έναν όρο: Να γίνει ανταλλαγή με τους χριστιανούς στις μουσουλμανικές χώρες.

«Μόνο στην Αφρική υπάρχουν 780 εκατομμύρια Χριστιανοί, που μπορούν να βοηθήσουν να ανακτηθεί ο δυτικός πολιτισμός στην Ευρώπη» αναφέρει, σαρκαστικά, το κίνημα. Το σκεπτικό είναι, προφανώς, να φανεί ότι πίσω από την επίκληση της χριστιανικής ευρωπαϊκής ταυτότητας υπάρχει φυλετική διάσταση στα όσα κινητοποιούν την Pegida.

Β.Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024