«Τηρήθηκαν οι κανόνες ασφαλείας». Αυτό δήλωσε, σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στην κατάθεσή του στις ιταλικές αρχές ο πλοίαρχος του Norman Atlantic, Αρτζίλιο Τζιακομάτσι.

Παράλληλα, είπε στις αρχές ότι σήμανε τον συναγερμό εγκαίρως και όπως ήταν σχεδιασμένο.

Ο πλοίαρχος, ο οποίος κατέθετε για περισσότερες από πέντε ώρες, είπε ότι σήμανε αρχικά συναγερμό μόνο στα μέλη του πληρώματος εξαιτίας της έκτασης της φωτιάς, προκειμένου να μην προκαλέσει πανικό στο πλήρωμα και πρόσθεσε ότι αργότερα -όπως ορίζουν οι διαδικασίες- σήμανε τον συναγερμό σε ολόκληρο το πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί επιβάτες του Norman Atlantic καταγγέλλουν ότι δεν άκουσαν τον συναγερμό και ότι κατάλαβαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά από τον καπνό που είδαν στις καμπίνες τους και στους άλλους χώρους του πλοίου.

Ο δικηγόρος του Αρτζίλιο Τζιακομάτσι, Αλφρέντο Ντέλι Νότσι, δήλωσε: «Ο πελάτης μας είναι ψύχραιμος και απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις. Έχει εμπειρία σχεδόν 40 χρόνων στη θάλασσα».

Ο πλοίαρχος αντιμετωπίζει την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης ναυαγίου από αμέλεια. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πλοιοκτήτης του Norman Atlantic, τον οποίο επίσης ανέκριναν οι Αρχές.

Στις αρχές καταθέτουν και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος του πλοίου (συνολικά 22 άτομα) που μεταφέρθηκαν μαζί με τους έλληνες διασωθέντες επιβάτες, στο λιμάνι του Πρίντεζι.

Συνολικά, 11 επιβάτες έχασαν τη ζωή τους -σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό-, ενώ δύο αλβανοί ναυτικοί που είχαν σπεύσει να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ένα καλώδιο ρυμούλκησης του οχηματαγωγού κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας