Δεν έχουν ξεκάθαρο νικητή οι προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Κροατία. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ίβο Γιοσίποβιτς διαθέτει ελαφρό προβάδισμα έναντι της αντιπάλου του Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς. Οι δύο αντίπαλοι θα αναμετρηθούν σε δεύτερο γύρο εκλογών στις 11 Ιανουαρίου.

Με το 94% των ψήφων καταμετρημένο, ο Γιοσίποβιτς, ο οποίος υποστηρίζεται από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), συγκέντρωσε 38,5%. Η αντίπαλός του, η Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς του συντηρητικού HDZ συγκεντρώνει ποσοστό 37%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος -ένας χαμηλών τόνων νομικός και συνθέτης κλασικής μουσικής- εθεωρείτο φαβορί, αν και η αποτυχία της κυβέρνησης να σταματήσει την οικονομική ύφεση έχει πλήξει τη δημοτικότητα του SDP πριν από τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2015.

Η Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον και πρών βοηθός του γγ του ΝΑΤΟ.

Η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία, η οποία εντάχθηκε στην ΕΕ πέρυσι τον Ιούλιο, γνώρισε έξι χρόνια ύφεσης, ενώ οι προοπτικές για το 2015 είναι μηδενική ανάπτυξη και ανεργία στο 19%. Οι φόροι εξακολουθούν να είναι υψηλοί και η διοίκηση αναποτελεσματική.

Ο πρόεδρος εκλέγεται για πενταετή θητεία, έχει λόγο στην εξωτερική πολιτική, την άμυνα και τις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν μπορεί να ασκήσει βέτο σε νόμους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters