Ανταποδοτικά οφέλη ζητά η Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας-Θράκης εν όψει ΤΑΡ
Τη δημιουργία τουλάχιστον έξι σημείων λήψης φυσικού αερίου, αλλά και Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεκδικεί η Περιφέρεια, ενόψει της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ενώ παράλληλα ζητά την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών, για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή 'Ενωση.
Τη δημιουργία τουλάχιστον έξι σημείων λήψης φυσικού αερίου, αλλά και Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΕΠΑ), στην περιφέρεια ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, διεκδικεί η Περιφέρεια, ενόψει της κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού (TAP), ενώ παράλληλα ζητά την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών, για τις τοπικές κοινωνίες, κατά τα ισχύοντα στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν στη διάρκεια συνάντησης, μεταξύ του περιφερειάρχη, Γεώργιου Παυλίδη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Ασημάκη Παπαγεωργίου. Η συνάντηση έλαβε χώρα ενόψει της επικείμενης συνάντησης των εκπροσώπων του ΥΠΕΚΑ και του TAP, σχετικά με τις εξελίξεις και την πορεία προς την υλοποίηση του έργου.
Αναλυτικότερα, ο κ. Παυλίδης ζήτησε η διέλευση τού αερίου μέσω του TAP να μην είναι transit. Οι προτεινόμενες νέες αναμονές λήψης αερίου ζήτησε να χωροθετηθούν, στους Κήπους για τον Βόρειο Έβρο, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κομοτηνή, στην Ξάνθη, στην Καβάλα και στις Κρηνίδες, στο ύψος του Δήμου Δοξάτου για τη Δράμα, ώστε να γίνει δυνατή η χρήση αερίου εκ του αγωγού ΤΑP για οικιακή θέρμανση απ΄όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας.
Όσον αφορά τη δημιουργία Εταιρείας Παροχής Αερίου (Ε.Π.Α.) στην Περιφέρεια επισήμανε ότι αυτή επιβάλλεται, προκειμένου η διέλευση των ενεργειακών αγωγών να ωφελήσει άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, με την τροφοδότηση των νοικοκυριών τους με φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση ανταποδοτικών τελών για τις τοπικές κοινωνίες, υπενθυμίζει ότι αυτά επιβάλλονται σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως στην Γερμανία, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Βουλγαρία, στη Ρωσία και στην Ουκρανία, οι οποίες συνάπτουν συμβάσεις και ορίζουν τέλη διέλευσης με βάση την απόσταση και τη μέτρηση ποσότητας σε κάθε σημείο εισόδου και εξόδου.
«Πρέπει να ικανοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό οι απαιτήσεις της κοινωνίας μας και ως προς την χάραξη και να μη θίγεται το περί δικαίου αίσθημα κανενός πολίτη. Στις αδικίες και στις διακρίσεις σε βάρος μας ζητούμε να μπει τέλος», κατέληξε.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Στο πλευρό του Ακύλα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: «My winner»
- Λυσίας: Ο μεγάλος μάστορας του λόγου (Μέρος Δ’)
- Κίνηση στους δρόμους: Απροσπέλαστος και σήμερα ο Κηφισός – Μεγάλες καθυστερήσεις στην Αττική Οδό
- Μπεν Νίνταμ: Η βρετανική αστυνομία σταματά τις έρευνες για την εξαφάνισή του
- Κίνα: Ο Πούτιν επισκέπτεται τον Σι και σκορπά ανησυχία στη δύση και ταραχή στην Ταϊβάν
- Ακρίβεια: Παρατεταμένη η ακρίβεια στα καύσιμα – Έρχονται νέες αυξήσεις σε αμόλυβδη και diesel
- «Parallel Tales» – Η Ιζαμπέλ Ιπέρ γράφει μια κρυφή, σεξουαλική φαντασίωση για τον Βενσάν Κασέλ
- Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (18/5): Πού θα δείτε το Άρσεναλ – Μπέρνλι και το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 18.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-bhylviu-14464685-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442