Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα Υόρκη: Φόνος δύο αστυνομικών με άρωμα εκδίκησης για αστυνομική βία

Νέα Υόρκη: Φόνος δύο αστυνομικών με άρωμα εκδίκησης για αστυνομική βία

Ένοπλος σκότωσε δύο αστυνομικούς, ενώ βρίσκονταν μέσα σε περιπολικό στη Νέα Υόρκη, πριν στρέψει στον εαυτό του το όπλο και αυτοκτονήσει. Το περιστατικό φαίνεται να σχετίζεται με το κύμα αντιδράσεων στην αστυνομική βία μετά τις υποθέσεις Μπράουν και Γκάρνερ: Ο δράστης είχε αναρτήσει νωρίτερα στο Διαδίκτυο μήνυμα «σκοτώνουν έναν δικό μας, ας σκοτώσουμε δύο δικούς τους». Καταδικάζει απερίφραστα o Μπαράκ Ομπάμα, οργισμένα αντιδρούν οι αστυνομικοί.

Ένοπλος σκότωσε δύο αστυνομικούς ενώ βρίσκονταν μέσα σε περιπολικό στη Νέα Υόρκη, πριν στρέψει στον εαυτό του το όπλο και αυτοκτονήσει. Το περιστατικό φαίνεται, σύμφωνα με την αστυνομία και τα ΜΜΕ, να σχετίζεται με το κύμα αντιδράσεων στην αστυνομική βία μετά τις υποθέσεις Μπράουν και Γκάρνερ: Ο δράστης είχε αναρτήσει νωρίτερα στο Διαδίκτυο μήνυμα «σκοτώνουν έναν δικό μας, ας σκοτώσουμε δύο δικούς τους».
Καταδικάζει απερίφραστα o Μπαράκ Ομπάμα, οργισμένα αντιδρούν οι αστυνομικοί.

Το απόγευμα του Σαββάτου, οι δύο αστυνομικοί, ο 40χρονος Ραφαέλ Ράμος και ο 32χρονος Ουεντζιάν Λιου, βρίσκονταν στις μπροστινές θέσεις περιπολικού στην περιοχή Μπέντφορντ-Στίβσαντ του Μπρούκλιν.

Σύμφωνα με τα όσα έχει μέχρι τώρα συμπεράνει η αστυνομία, ο δράστης πλησίασε από την πλευρά του συνοδηγού και πυροβόλησε τους δύο με ημιαυτόματο όπλο. Στη συνέχεια διέφυγε, πήγε σε κοντινό σταθμό του μετρό, όπου και βρέθηκε νεκρός έχοντας -όπως όλα δείχνουν- στρέψει το όπλο στον εαυτό του.

Η αστυνομία κατονόμασε τον δράστη ως τον 28χρονο Ισμαΐλ Μπρίνσλεϊ. Ο Μπρίνσλεϊ θεωρείται επίσης υπεύθυνος για τον πυροβολισμό της πρώην συντρόφου του στο Μέριλαντ το πρωί της ίδιας ημέρας, η οποία και τραυματίστηκε σοβαρά.

Οι αρχές έχουν περιοριστεί επισήμως να αναφέρουν ότι διερευνάται εάν η δολοφονία των δύο αστυνομικών, την οποία χαρακτηρίζουν εκτέλεση, συνδέεται με το ρεύμα αντιδράσεων στα πρόσφατα περιστατικά αστυνομικής βίας. Μερικές ώρες πριν το περιστατικό, ο αφροαμερικανός Μπρίνσλεϊ είχε αναρτήσει στο Instagram φωτογραφία ενός ασημί ημιαυτόματου όπλου (σαν αυτό, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, που χρησιμοποιήθηκε) με το εξής μήνυμα: «Θα βάλω φτερά σε γουρούνια σήμερα. Σκοτώνουν έναν δικό μας, ας σκοτώσουμε δύο δικούς τους».

Στο μήνυμα είχαν προστεθεί ως hashtag τα «Μάικλ Μπράουν» και «Έρικ Γκάρνερ». Τα ονόματα των δύο Αφροαμερικανών που είχαν σκοτωθεί από αστυνομικούς έχουν γίνει συνώνυμο της αστυνομικής βίας στις τεράστιες διαμαρτυρίες που είχαν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι απαλλαγές των δύο αστυνομικών που τους είχαν σκοτώσει.

Ο Ομπάμα καταδικάζει – για βαρβαρότητα μιλά το υπ. Δικαιοσύνης

Σε ανακοίνωσή του, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την «απερίφραστη καταδίκη» του για το θανάσιμο πυροβολισμό των δύο αστυνομικών.

«Δύο γενναίοι άνδρες δεν θα γυρίσουν απόψε στα σπίτια τους» είπε ο αμερικανός πρόεδρος. «Οι ένστολοι αξίζουν τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας κάθε ημέρα» συμπλήρωσε ο Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα τηλεφώνησε και στον αρχηγό της αστυνομικής υπηρεσίας της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Μπράτον την Κυριακή, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του και να προσφέρει οποιαδήποτε αναγκαία βοήθεια, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ερικ Σουλτς.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ χαρακτήρισε «βαρβαρότητα» την επίθεση. Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάζιο, είπε τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό πως «ενώ ακόμη διερευνούμε τι συνέβη, είναι σαφές πως επρόκειτο για εκτέλεση».

Ο γενικός επιθεωρητής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης Ουίλιαμ Μπράτον περιορίστηκε στο ότι ακόμη βρίσκεται υπό διερεύνηση εάν το κίνητρο ήταν η οργή για την αστυνομική βία.

Ωστόσο, σημείωσε ότι τις τελευταίες εβδομάδες «υπάρχει ένα πολύ ισχυρό ρεύμα εναντίον της αστυνομίας, εναντίον του ποινικού δικαστικού συστήματος, εναντίον της κοινωνίας, και μία από τις ατυχείς πλευρές του είναι πως κάποιες φορές κάποιοι μπλέκονται σε αυτό και παίρνουν δρόμους που δεν θα έπρεπε να πάρουν».

Δεκάδες ένστολοι, εκτός από αστυνομικούς και πυροσβέστες, είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο της δολοφονίας των δύο αστυνομικών, αποτίοντας φόρο τιμής σε στάση προσοχής.

Η πρώτη αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων αστυνομικών ήταν οργισμένη, με τον επικεφαλής της μεγαλύτερης ένωσης αστυνομικών στη Νέα Υόρκη, τον Πατ Λιντς της PBA, να λέει ότι «το αίμα των δύο αστυνομικών ξεκινά από το δημαρχείο και το γραφείο του δημάρχου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024