Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Εθνική τραγωδία στο Πακιστάν, διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στο σχολείο

Εθνική τραγωδία στο Πακιστάν, διεθνής κατακραυγή για τη σφαγή στο σχολείο

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Πακιστάν μετά το μακελειό σε σχολείο στην Πεσαβάρ, όπου σε επίθεση από Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 141 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά. Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε λόγο για εθνική τραγωδία και μετέβη εκτάκτως στην Πεσαβάρ, τον αποτροπιασμό της εκφράζει η διεθνής κοινότητα. «Το να πηγαίνει ένα παιδί σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι πράξη γενναιότητας» λέει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στο Πακιστάν μετά το μακελειό σε σχολείο στην Πεσαβάρ, όπου σε επίθεση από Ταλιμπάν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 141 άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά.

Ο πρωθυπουργός της χώρας έκανε λόγο για εθνική τραγωδία και μετέβη εκτάκτως στην Πεσαβάρ.

Ο Σαρίφ χαρακτήρισε την επίθεση των Ταλιμπάν στο σχολείο ως «εθνική τραγωδία». «Αυτά είναι τα παιδιά μου και αυτή είναι η δική μου απώλεια» είπε ο Ναουάζ Σαρίφ.

«Αισθάνομαι ότι μέχρι να και εκτός και εάν αυτή η χώρα απαλλαγεί από την τρομοκρατία, αυτός ο πόλεμος και αυτή η προσπάθεια δεν θα σταματήσει και κανείς δεν θα πρέπει να αμφιβάλει γι’ αυτό» είπε.

«Αυτές οι επιθέσεις είναι αναμενόμενες στον απόηχο ενός πολέμου και η χώρα δεν θα πρέπει να χάσει τη δύναμή της» τόνισε.

Ο Σαρίφ ζήτησε να πραγματοποιηθεί συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στην Πεσαβάρ.

Από την πλευρά του, ο πακιστανός πρόεδρος έκανε λόγο για «εθνική κρίση».

Αποτροπιασμό εκφράζει η διεθνής κοινότητα

Με τους πιο σκληρούς όρους καταδικάζει η διεθνής κοινότητα το μακελειό στο σχολείο του Πακιστάν.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαρακτήρισε ως πράξη «φρίκης και ανανδρίας», την έφοδο ενόπλων εναντίον «ανυπεράσπιστων παιδιών την ώρα που μάθαιναν».

«Κανένας σκοπός δεν μπορεί να δικαιολογήσει τέτοια βαρβαρότητα. Καμιά διαμαρτυρία δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για μια τέτοια φρίκη», επισήμανε ο Μπαν Γκι-μουν. «Η μόρφωση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού. Το να πηγαίνει ένα παιδί στο σχολείο δεν θα έπρεπε να είναι μια πράξη γενναιότητας».

«Πουθενά στον κόσμο δεν θα πρέπει να είναι πράξη θάρρους για ένα παιδί το να πηγαίνει στο σχολείο. Και όμως, σε περιοχές του Πακιστάν, του Αφγανιστάν και της Νιγηρίας, το να πάει κάποιος στο σχολείο χρειάζεται απίστευτο κουράγιο και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζάιντ Ράαντ αλ Χουσεΐν.

Ο ίδιος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια μαθαίνει για όλο και περισσότερα περιστατικά σχολείων που καταστρέφονται ή κλείνουν μετά από απειλές ενόπλων, καθώς και για περιστατικά επιθέσεων, απαγωγών και εκτελέσεων μαθητών -κυρίως κοριτσιών- από «ομάδες που η ιδεολογία τους δεν σχετίζεται με καμία θρησκεία ή με κανέναν πολιτισμικό κανόνα».

Ο Γκόρντον Μπράουν, ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την εκπαίδευση, καταδίκασε την επίθεση.

«Όλος ο κόσμος θα σοκαριστεί και θα συγκλονιστεί με τη σφαγή στην Πεσαβάρ που έχει καταστρέψει τόσες πολλές αθώες ζωές. Η ελπίδα μας είναι ότι βοήθεια μπορεί να φτάσει άμεσα σε όλους όσους έχουν τραυματιστεί» είπε ο Γκόρντον Μπράουν και τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να επιμείνει στην άρνησή της να δικαιολογήσει την άρνηση σε παιδιά του δικαιώματος της εκπαίδευσης.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις πακιστανικές αρχές και να εξασφαλίσουμε ότι τα σχολεία θα είναι ασφαλή και προστατευμένα» πρόσθεσε.

Η κάτοχος Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι, η νεαρή που έχει ταχθεί υπέρ του δικαιώματος της εκπαίδευσης και είχε και η ίδια δεχθεί επίθεση από Ταλιμπάν, έκανε λόγο για «φρικιαστική και θρασύδειλη» επίθεση. «Είμαι συντετριμμένη από αυτή την παράλογη πράξη τρομοκρατίας που πραγματοποιήθηκε εν ψυχρώ και η οποία εκτυλίσσεται μπροστά μας» είπε.

Η πακιστανή έφηβη -17 ετών σήμερα- δήλωσε: «Τα αθώα παιδιά που βρίσκονταν μέσα στο σχολείο τους δεν υπήρχε κανένας λόγος να βιώσουν μια φρίκη όπως αυτή. Καταδικάζω αυτές τις στυγερές και άνανδρες ενέργειες και στέκομαι στο πλευρό της κυβέρνησης και των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν, οι προσπάθειες των οποίων να αντιμετωπιστεί αυτό το φρικτό γεγονός είναι αξιέπαινες».

«Και εγώ, όπως κι εκατομμύρια άλλοι σε όλο τον κόσμο, θρηνώ αυτά τα παιδιά, τους αδελφούς μου και τις αδελφές μου -αλλά δεν θα νικηθούμε, ποτέ», τόνισε η Μαλάλα Γιουσαφζάι, την οποία οι Ταλιμπάν είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι την ώρα που βρισκόταν σε σχολικό λεωφορείο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε την «αποκρουστική» και «φρικτή» επίθεση που διέπραξαν οι Ταλιμπάν.

«Στοχοθετώντας παιδιά και δασκάλους σε αυτή την ειδεχθή επίθεση, οι τρομοκράτες επέδειξαν για ακόμη μια φορά την εξαχρείωσή τους», τόνισε ο Ομπάμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος. Ο Μπ.Ομπάμα πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει δεσμευμένη να βοηθήσει την κυβέρνηση του Πακιστάν στις προσπάθειές να «καταπολεμήσει την τρομοκρατία και τον εξτρεμισμό» και «να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή» της νοτιοανατολικής Ασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαρακτήρισε καταστροφική την είδηση του θανάτου αθώων μαθητών. «Σήμερα το πρωί, όπου και αν ζείτε, όπου και αν είστε, αυτά είναι τα παιδιά σας και αυτή είναι απώλεια ολόκληρου του κόσμου» τόνισε.

«Αυτή η πράξη τρομοκρατίας εξοργίζει και ταρακουνά όλους τους ανθρώπους που έχουν συνείδηση. Οι δράστες πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης» τόνισε.

Τα συλλυπητήριά του στη γειτονική χώρα έστειλε και ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι. Σε μήνυμά του στο Twitter ανέφερε ότι καταδικάζει την «θρασύδειλη τρομοκρατική επίθεση».

«Πρόκειται για μια παράλογη πράξη ανείπωτης βαρβαρότητας που στοίχισε τις ζωές των πιο αθώων ανθρώπινων όντων – των μικρών παιδιών που βρίσκονταν στο σχολείο τους» τονίζει ο Μόντι. «Η καρδιά μου είναι μαζί με όλους όσους έχασαν αγαπημένους τους σήμερα. Μοιραζόμαστε τον πόνο και εκφράζουμε τα πιο βαθιά μας συλλυπητήρια» τόνισε.

«Ο θάνατος αθώων παιδιών έρχεται σε αντίθεση με το Ισλάμ» είπε ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Την εγκληματική ενέργεια καταδίκασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη δειλία».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024