Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Θρίλερ με ομηρία σε καφετέρια στο Σίδνεϊ, φόβος για τζιχαντιστή ένοπλο

Θρίλερ με ομηρία σε καφετέρια στο Σίδνεϊ, φόβος για τζιχαντιστή ένοπλο

Συναγερμός στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια: Το κτίριο είναι περικυκλωμένο, η αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ένοπλο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για το κίνητρό του. Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν μαύρη σημαία με αραβικά στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Δείτε τις εξελίξεις σε live streaming

Συναγερμός στο Σίδνεϊ, καθώς ένοπλος κρατά ομήρους σε καφετέρια: Το κτίριο είναι περικυκλωμένο και η αστυνομία βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ένοπλο. Αν και δεν υπάρχουν επισήμως πληροφορίες για τον δράστη ή τα αιτήματά του, αναφορές στα ΜΜΕ -σε συνδυασμό με «σημαία» με φράση στα αραβικά στη τζαμαρία της καφετέριας- εντείνουν τον φόβο πως ενδεχομένως να πρόκειται για τζιχαντιστή.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Άντριου Σίπιον, οι αρχές δεν είναι ακόμη σε θέση να πουν με βεβαιότητα εάν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Αναφορές στα ΜΜΕ, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί, υποστηρίζουν πως ο ένοπλος ζητά σημαία της ISIS και να μιλήσει με τον πρωθυπουργό. Δεν υπάρχουν όμως ακόμη επίσημες πληροφορίες για την επικοινωνία του ενόπλου με την αστυνομία.

Σε εικόνες μέσα από τα τζάμια της καφετέριας, φαίνεται ένας ένοπλος που κυκλοφορεί στο χώρο με σακίδιο και μαντήλι στο κεφάλι.

Παράλληλα, αυστραλιανά τηλεοπτικά δίκτυα μεταδίδουν ότι όμηροι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους, μετά από υπόδειξη του ενόπλου, μιλώντας για τέσσερις βόμβες -δύο στην καφετέρια και άλλες δύο στη γύρω περιοχή. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές, λέγοντας πως η επικοινωνία με τον ένοπλο δεν γίνεται «βάσει εικασιών».

Τα βασικά σημεία:

  • Η ομηρία ξεκίνησε στις 09:45 τοπική ώρα (00:45 ώρα Ελλάδας) σε κεντρικότατο σημείο
  • Πέντε όμηροι διέφυγαν, βγαίνοντας από πίσω πόρτα, αδιευκρίνιστος ο αριθμός των υπόλοιπων -εκτιμάται ότι δεν ξεπερνά τους 30
  • Άγνωστο ακόμη το κίνητρο, δεν κάνει ακόμη εκτιμήσεις η αστυνομία
  • Μαύρη σημαία με τη μουσουλμανική διακήρυξη πίστης στα παράθυρα
  • Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τραυματίες, η αστυνομία έχει επικοινωνήσει με τον ένοπλο

Δείτε σε live streaming τις εξελίξεις:

Όμηροι εξαναγκάστηκαν να κρατήσουν σημαία με τη μουσουλμανική δήλωση πίστης στα αραβικά στα τζάμια της καφετέριας, ενισχύοντας τους φόβους πως ίσως πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια με «ισλαμιστικό άρωμα». Το Σίνδεϊ ανησυχεί τους τελευταίους μήνες για τον κίνδυνο «συμπαθούντων» προς την τζιχαντιστική ISIS που μπορεί να προχωρήσουν σε μεμονωμένες ενέργειες τυφλής βίας.

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας αναφέρει πως ο αριθμός των ατόμων που κρατούνται όμηροι δεν έχει διευκρινιστεί. {{{ map }}}

To σημείο που βρίσκεται το καφέ είναι κεντρικότατο: Το περιφερειακό Κοινοβούλιο, η έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, προξενεία (ανάμεσά τους και το αμερικανικό) και κεντρικά τραπεζών βρίσκονται στα γύρω τετράγωνα.

Σε παράθυρο του καφέ είναι ορατή η μαύρη σημαία με το κείμενο στα αραβικά, το οποίο σημαίνει «Δεν υπάρχει άλλο θεός από εκτός από τον Αλλάχ και προφήτης του είναι ο Μωάμεθ».

Ένας υπάλληλος του καφέ έσβησε τα φώτα, αλλά η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει γιατί συνέβη αυτό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο 10News υποστήριξε ότι περιήλθε στην κατοχή του βίντεο με μήνυμα του ενόπλου αλλά δεν θα το μεταδώσει.

Συνολικά πέντε άτομα (πρώτα τρεις, και στη συνέχεια άλλοι δύο) κατάφεραν να ξεφύγουν, βγαίνουν τρέχοντας από το καφέ, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδίδουν τα τηλεοπτικά δίκτυα.

Διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας Lindt Australia, υπό την ευθύνη της οποίας λειτουργεί η καφετέρια, ανέφερε ότι στο κατάστημα εργάζονται περίπου 10 άνθρωποι και ότι πιθανότατα μέσα σε αυτό βρίσκονται άλλοι 30 πελάτες. Η αστυνομία θεωρεί δύσκολο ο αριθμός των ομήρων να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο.

Ένας από τους ομήρους που διέφυγε μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, αλλά η κατάσταση της υγείας του κρίθηκε καλή.

Άμποτ: «Ενδείξεις για πολιτικό κίνητρο»

Σε σύντομο διάγγελμά του, ο αυστραλός πρωθυπουργός Τόνι Άμποτ μίλησε για «πολύ ανησυχητικό περιστατικό», λέγοντας ότι υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις» πως το κίνητρο είναι πολιτικό.

«Πρόκειται για πολύ ανησυχητικό περιστατικό, είναι σοκαριστικό να κρατούνται αθώοι άνθρωποι όμηροι από ένοπλο που επικαλείται πολιτικό κίνητρο» ανέφερε ο Άμποτ. Ο αυστραλός πρωθυπουργός εξήρε επίσης τον επαγγελματισμό που επέδειξαν οι αρχές και την ψυχραιμία με την οποία έχουν αντιδράσει οι κάτοικοι του Σίδνεϊ.

Τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν νωρίτερα ότι το εμβληματικό κτίριο της Όπερας είχε εκκενωθεί επειδή είχε εντοπιστεί ύποπτο πακέτο. Τελικά, το κτίριο της Όπερας ξανάνοιξε μερικές ώρες αργότερα.

Την περιοχή γύρω από το κτίριο έχουν κατακλύσει οι δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ σε αναμονή βρίσκονται ασθενοφόρα και οχήματα της Πυροσβεστικής.

Οι δρόμοι στο ευρύτερο κέντρο έχουν αποκλειστεί. Από το κοντινό αμερικανικό προξενείο έχει απομακρυνθεί το μη απαραίτητο προσωπικό, ενώ η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση έκτακτης ανάγκης για τους πολίτες των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Σίδνεϊ για «υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης» και «λήψη μέτρων για την ενίσχυση της προσωπικής τους ασφάλειας».

Το Σίδνεϊ έχει αυξήσει τους τελευταίους μήνες τα επίπεδα συναγερμού για το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων, με φόντο τη συμμετοχή της Αυστραλίας στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών στο Ιράκ αλλά και την ανησυχία για μαχητές της ISIS από την Αυστραλία που μπορεί να εγείρουν κίνδυνο με την επιστροφή τους.

Το Σεπτέμβριο, οι αρχές ανακοίνωσαν πως είχαν αποτρέψει σχέδιο ομάδας για αποκεφαλισμό τυχαίου πολίτη στην Αυστραλία. Μερικές ημέρες αργότερα, νεαρός που είχε κληθεί για ανάκριση από την αστυνομία, ως ύποπτος για σχέση με ισλαμιστικό δίκτυο, είχε πυροβοληθεί θανάσιμα από την αστυνομία όταν επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο αστυνομικούς.


Επιμέλεια: Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024