Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το κούρεμα του χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, εκτιμά πρώην αξιωματούχος ΔΝΤ

Το κούρεμα του χρέους έπρεπε να γίνει το 2010, εκτιμά πρώην αξιωματούχος ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έπρεπε να έχει επιμείνει για διαγραφή του χρέους ήδη από το 2010, τονίζει η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης, μιλώντας για λάθη. Η ίδια αποκαλύπτει ότι για να υιοθετήσει το πρόγραμμα το Ταμείο δέχθηκε πολιτικές πιέσεις. Εκφράζει αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους σήμερα, επισημαίνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της λήξης του δεν βοηθάει πολύ.

Το ΔΝΤ έπρεπε να έχει επιμείνει για διαγραφή του ελληνικού χρέους ήδη από το 2010 τονίζει η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρώπης, Σούζαν Σάντλερ, μακραίνοντας τη λίστα με τις παραδοχές για λανθασμένους χειρισμούς από την πλευρά του Ταμείου στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης.

Η ίδια αποκαλύπτει ότι προκειμένου να υιοθετήσει αυτό το πρόγραμμα που δεν υπακούει στους κανόνες του το Ταμείο δέχθηκε πολιτικές πιέσεις. Εκφράζει δε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους σήμερα, επισημαίνοντας ότι η μείωση των επιτοκίων και η επιμήκυνση της λήξης του δεν βοηθάει πολύ.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους- και μάλιστα άμεσα», επισημαίνει η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του τμήματος Ευρώπης του ΔΝΤ, Σούζαν Σάντλερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier»

Η κυρία Σάντλερ προειδοποιεί ότι κανείς θα πρέπει να φυλάγεται διαρκώς, καθώς, όπως σημειώνει, το κλίμα στις αγορές μπορεί να αναστραφεί απότομα.

Επιρρίπτει ευθύνες στο ΔΝΤ ότι υπέκυψε το 2010 σε πολιτικές πιέσεις και παρασύρθηκε σε ένα πρόγραμμα βοήθειας, εγκαταλείποντας τους κανόνες του, τη στιγμή που όλοι γνώριζαν πως οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπερβολικά αισιόδοξες.

«Τι νόημα έχει να εξοφλούνται οι μεγάλες τράπεζες και να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι;», διερωτάται σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η Σούζαν Σάντλερ, συμπληρώνοντας πως μια γρήγορη διαγραφή χρέους θα αποσαφήνιζε νωρίτερα την κατάσταση. Αντίθετα, η μακρά καθυστέρηση που υπήρξε μεγάλωσε ακόμη περισσότερο την άθλια οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ δεν μπόρεσε να εμποδιστεί η μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Η πρώην αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ έχει, όπως λέει, ακόμη έως σήμερα αμφιβολίες για το εάν η Αθήνα θα μπορέσει να σηκώσει μακροπρόθεσμα το υπέρογκο χρέος της, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο η χώρα θα πρέπει να έχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα, και μάλιστα για πολλά χρόνια.

Και μπορεί, όπως προσθέτει, οι εταίροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανταποκρίθηκαν σε μεγάλο βαθμό απέναντι στην Ελλάδα στο θέμα των επιτοκίων, ωστόσο, η κ. Σάντλερ πιστεύει ότι αυτό δεν βοηθάει και πολύ, γιατί είναι αρκετά σαφές πως αυτά τα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν πλήρως.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Πολεμώντας στην… αυλή του

Ο Ολυμπιακός του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι ο «λάθος» αντίπαλος playoffs. Και η Μπαρτσελόνα χθες βράδυ ήδη κατάλαβε το «γιατί»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024