Τροπολογία με την οποία θα τροποποιείται ο Σωφρονιστικός Κώδικας ως προς το σκέλος που αφορά τη φοίτηση κρατούμενων στις φυλακές, αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση την Τρίτη.

Όπως έγινε γνωστό από τη Διάσκεψη των Προέδρων, η κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη «ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων» το οποίο εισάγεται στην Ολομέλεια στις 15:00 της Τρίτης και θα ψηφιστεί την ίδια ημέρα.

Η τροπολογία αναφέρει τα εξής:

«Στην παραγρ.1 του άρθρου 58 του ν.2776/1999 «Σωφρονιστικός Κώδικας», προστίθεται εδάφιο που έχει ως εξής:

«Με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση μαθημάτων και εργαστηρίων, καθώς και η συμμετοχή στις εξετάσεις των ανωτέρω φοιτητών κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της σχολής στην οποία φοιτούν, σε περίπτωση που δεν χορηγούνται σε αυτούς οι από τα αρμόδια όργανα εκπαιδευτικές άδειες».

Αιτιολογική

«Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται το δικαίωμα των κρατουμένων, καταδίκων και υποδίκων, στην εκπαίδευση και ειδικότερα διευκολύνεται η φοίτηση αυτών, καθώς θεσμοθετείται η δυνατότητα παρακολούθησης μαθημάτων και εργαστηρίων εξ αποστάσεως και η συμμετοχή τους στις αντίστοιχες εξετάσεις , μέσω των δυνατοτήτων που παρέχει σήμερα η τεχνολογία, στις περιπτώσεις που οι κρατούμενοι δεν έχουν λάβει εκπαιδευτική άδεια.

» Με το μέτρο αυτό, που οι λεπτομέρειες υλοποίησής του θα καθορισθούν με ΚΥΑ των Υπουργών Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Παιδείας και Θρησκευμάτων, δίδεται στον κρατούμενο δυνατότητα άλλης μίας επωφελούς για την ανάπτυξη της προσωπικότητας, του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του ενασχόλησης, αλλά και διευκολύνεται η κοινωνική του επανένταξη.»

Αίτηση αναίρεσης κατά του απορριπτικού βουλεύματος στον Άρειο Πάγο

Να αναιρεθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά, με το οποίο απορρίφθηκε η αίτηση του Νίκου Ρωμανού να παίρνει εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο ΤΕΙ Αθηνών στο οποίο πέτυχε στις πανελλαδικές εξετάσεις, ζητάει ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης, με αίτηση που υπέβαλε το μεσημέρι της Πέμπτης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σε αυτή την αίτηση, ο Νίκος Ρωμανός, διά των συνηγόρων του, προβάλει λόγους ακυρότητας της γνωμοδότησης του ανακριτή κ. Νικόπουλου, υποστηρίζοντας ότι δεν έπρεπε να γνωμοδοτήσει, διότι η ιδιότητά του ως καταδικασμένου για ληστεία, υπερκαλύπτει την ιδιότητά του ως υποδίκου για τρομοκρατία.

Δηλαδή, με αυτό τον τρόπο θεωρεί η πλευρά Ρωμανού ότι ξεπερνιέται ο νομικός σκόπελος της υποχρεωτικής και δεσμευτικής γνωμοδότησης του ανακριτή, ο οποίος ήταν εξ αρχής αρνητικός, επειδή ο Ρωμανός είναι υπόδικος και κατ’ επέκτασιν – κατά την κρίση του- ύποπτος φυγής.

«Η εκπαιδευτική άδεια έχει την έννοια της επανένταξης και ο Νίκος Ρωμανός διάλεξε επανένταξη» δήλωσε ο συνήγορός του Φραγκίσκος Ραγκούσης.

Και ο συνήγορος του Ν.Ρωμανού διέψευσε τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι ο απεργός πείνας λαμβάνει υγρή τροφή και ζήτησε να βρεθεί άμεσα λύση.

Επαφές Αθανασίου

Από το πρωί, ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει συναντήσεις με αντιπροσωπείες κομμάτων εν όψει της τροπολογίας που θα καταθέσει.

Πρώτος συναντήθηκε με τον υπουργό, ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος προσκόμισε τροπολογία της ΔΗΜΑΡ, την οποία ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει.

Η βουλευτής των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη δήλωσε ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης με διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει τη συνέχιση των σπουδών του Νίκου Ρωμανού και περιμένουμε να το δούμε την Τρίτη, που κατατίθεται νομοσχέδιο του Υπ. Δικαιοσύνης στο οποίο φαντάζομαι θα υπάρχει η τροπολογία».

Εκπροσωπώντας τους Ανεξάρτητους βουλευτές, ο Βασίλης Καπερνάρος συμφώνησε με το πνεύμα τής τροπολογίας και ζήτησε άμεση λύση ώστε να σωθεί ο κρατούμενος, γιατί «δεν μας περισσεύει κανένα ελληνόπουλο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ