Σοβαρά προβλήματα σημειώνονται στο νομό Έβρου εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων του τελευταίου 24ώρου, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε ετοιμότητα λόγω απότομης αύξησης της στάθμης του ποταμού Έβρου στο ύψος του Ορμενίου. Σε εξέλιξη έρευνες για τον εντοπισμό 49ρονου αστυνομικού, ο οποίος βρισκόταν με τη βάρκα του στις εκβολές του ποταμού Έβρου. Πλημμύρισαν σπίτια σε χωριά, προβλήματα στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας.

Οικείοι του 49χρονου αστυνομικού ενημέρωσαν το βράδυ της Τετάρτης την αστυνομία αφότου δεν κατάφεραν να έλθουν σε επικοινωνία μαζί του, καθώς οι έντονες βροχοπτώσεις δημιούργησαν μεγάλο όγκο νερού που «κατέβαζε» το ποτάμι εντείνοντας την ανησυχία τους.

Οι έρευνες αστυνομίας και λιμενικού επικεντρώνονται στο νότιο τμήμα του ποταμού, ενώ μέχρι στιγμής έχει βρεθεί η βάρκα του.

Από τις ισχυρές βροχές των τελευταίων 24 ωρών πλημμύρισαν 30 σπίτια στο χωριό Ελιά και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για απάντληση υδάτων, αλλά και τον απεγκλωβισμό ηλικιωμένης που δεν μπορούσε να βγει έξω από το σπίτι της.

Στο χωριό Αβδέλλα πλημμύρισαν επίσης δύο σπίτια, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

Λόγω των έντονων βροχοπτώσεων προβλήματα παρατηρούνται και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας όπου -κατά περιπτώσεις- τα νερά έχουν υπερκαλύψει το οδόστρωμα στον άξονα Ελληνοχώρι-Μεταξάδες.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε και σε μονάδα εκτροφής περίπου 500 προβάτων στην περιοχή της Καρωτής, όπου παρά τις προσπάθειες μόνο 140 πρόβατα κατάφεραν να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τη μονάδα και τα υπόλοιπα παραμένουν εγκλωβισμένα, καθώς η πρόσβαση στο χώρο είναι αδύνατη εξαιτίας της κάλυψης του δρόμου από τα νερά.

Εξαιτίας των ισχυρών βροχοπτώσεων καταγράφεται απότομη αύξηση της στάθμης του ποταμού Έβρου στο ύψος του Ορμενίου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτροβιτς, εκτιμάται ότι ποσότητες που ξεπερνούν τα 900 κυβικά το δευτερόλεπτο διοχετεύονται στην ελληνική κοίτη του ποταμού, με συνέπεια την αύξηση της στάθμης των υδάτων. Οι αρμόδιες υπηρεσίες παραμένουν σε ετοιμότητα και παρακολουθούν τη «συμπεριφορά» του ποταμού, ανέφερε ο ίδιος.

Ανακοίνωση με συστάσεις για την αποφυγή τυχόν ατυχημάτων λόγω της επικείμενης αύξησης των υδάτων των ποταμών Έβρου και Ερυθροπόταμου εξέδωσε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι δήμαρχοι των δήμων Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης καλούνται να ενημερώσουν άμεσα τους κατοίκους των περιοχών τους να μην πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο και Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών, καθώς χαρακτηρίζονται επικίνδυνες περιοχές. Επίσης, να απομακρύνουν έγκαιρα τα μηχανήματα και τα εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Ορεστιάδας και Αλεξανδρούπολης καλούνται να ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων.

Αδιάκοπες καταρρακτώδεις βροχές έχουν επίσης προκαλέσει πλημμύρες σε κεντρικούς οδικούς άξονες και κατοικίες στη νοτιοανατολική Βουλγαρία. Τα προβλήματα είναι έντονα στις περιφέρειες Μπουργκάς, Σλίβεν, Γιάμπολ και Χάσκοβο.

Το λιμάνι του Μπουργκάς είναι κλειστό λόγω του ισχυρού ανέμου και διάβαση στα σύνορα με την Τουρκία εξαιτίας των βροχοπτώσεων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ