Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τη γαλλική αλληλεγγύη στη μάχη κατά του Έμπολα μετέφερε ο Ολάντ στη Γουινέα

Τη γαλλική αλληλεγγύη στη μάχη κατά του Έμπολα μετέφερε ο Ολάντ στη Γουινέα

«Έχουμε το καθήκον να σας στηρίξουμε στις δοκιμασίες που υπομένει η χώρα σας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε μία ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη στο Κόνακρι της Γουινέας, όπου και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη μάχη που καταβάλει η χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ηγέτη που προέρχεται από χώρα εκτός Αφρικής σε μία από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

«Έχουμε το καθήκον να σας στηρίξουμε στις δοκιμασίες που υπομένει η χώρα σας» δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ σε μία ιδιαίτερου συμβολισμού επίσκεψη στο Κόνακρι της Γουινέας, όπου και εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας στη μάχη που καταβάλει η χώρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα.

«Δίνουμε μαζί τη μάχη σε αυτόν τον πόλεμο» είπε ο Ολάντ και ευχαρίστησε τη Γουινέα λέγοντας ότι «η προσπάθειά της για την πρόληψη και θεραπεία αποτρέπει το ενδεχόμενο ολόκληρος ο κόσμος, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της Γαλλίας, να μολυνθεί από αυτόν τον φοβερό ιό».

«Στο Ντακάρ απηύθυνα μία έκκληση για διεθνή κινητοποίηση» είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Αύριο στη Σύνοδο των γαλλόφωνων κρατών θα απευθύνω μία νέα έκκληση για διεθνή κινητοποίηση. Όμως η Γαλλία πρέπει να δώσει το παράδειγμα» τόνισε ο Ολάντ κατά την πρώτη επίσκεψη προέδρου της γαλλικής Δημοκρατίας από το 1999, υπενθυμίζοντας παράλληλα τη δέσμευση της Γαλλίας για την αποδέσμευση 100 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη ηγέτη που προέρχεται από χώρα εκτός Αφρικής σε μία από τις τρεις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του Έμπολα.

Ο πρόεδρος της Γουινέας Άλφα Κοντέ χαιρέτισε «ένα πολύ-πολύ σπουδαίο συμβολισμό».

«Εάν ο πρόεδρος μιας τόσο σημαντικής χώρας όπως η Γαλλία επισκέπτεται τη Γουινέα, αυτό σημαίνει ότι όλος ο κόσμος μπορεί να επισκεφθεί τη Γουινέα» δήλωσε ενθουσιασμένος.

«Αυτό είναι σημαντικότερο ακόμα και από τη βοήθεια που μας προσφέρει σε ιατρικό επίπεδο» ανέφερε.

Σε επιστολή που δημοσιεύτηκε πριν από την άφιξη του Ολάντ, η αντιπολίτευση τον ευχαρίστησε για την «επίσκεψή του στη Γουινέα, τη στιγμή που η χώρα αντιμετωπίζει μέτρα απομόνωσης και οι πολίτες της το στιγματισμό παντού σε ολόκληρο τον κόσμο».

Εκτός από την υλική βοήθεια που προσέφερε η Γαλλία, «είναι η βοήθεια σε ανθρώπινο επίπεδο που είναι η πιο σημαντική» τόνισε ο Ολάντ, τον οποίο συνόδευαν ειδικοί και γιατροί, περιλαμβανομένου του διευθυντή του Ινστιτούτου Παστέρ, Κριστιάν Μπρεσό.

Κατά την επίσκεψή του στη Γουινέα ο γάλλος πρόεδρος μετέβη στο νοσοκομείο της Ντόνκα όπου, παρουσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, επισκέφθηκε το εργαστήριο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι οποίοι πρωτοστατούν στη μάχη εναντίον του Έμπολα.

Προτού εισέλθουν στις εγκαταστάσεις, οι δύο αρχηγοί κρατών, όπως και όσοι τους συνόδευαν, έπλυναν τα χέρια τους ενώ τους μέτρησαν και την θερμοκρασία.

Η επιδημία του Έμπολα έχει κοστίσει τη ζωή 5.689 ανθρώπων επί των 15.935 καταγεγραμμένων κρουσμάτων σε διάστημα σχεδόν ενός έτους, κυρίως στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του ΠΟΥ μέχρι την 23η Νοεμβρίου.

Στη Γουινέα είχαν καταγραφεί 1.260 θάνατοι επί των 2.134 κρουσμάτων έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024