Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης ΦΠΑ, για να επιστρέψει η τρόικα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης ΦΠΑ, για να επιστρέψει η τρόικα

Με τη φράση «πολλά γίνονται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό και τον Ευ.Βενιζέλο. Η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αύξησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, απαντώντας στις πιέσεις της τρόικας.

Με τη φράση «πολλά γίνονται» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στις ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ. Βενιζέλος δεν έκανε δηλώσεις.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρέθηκαν οι προτάσεις που διαμορφώνονται στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, η τρόικα απευθύνοντας νέο «τελεσίγραφο» στην Αθήνα ζήτησε, μεταξύ άλλων, αύξηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ενώ επανέφερε και το ζήτημα της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητώντας τροποποιήσεις.

Συγκεκριμένα, ως προς τη ρύθμιση, ζητά να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια στη ρύθμιση, καθώς και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72, υποστηρίζοντας ότι οι τωρινές προβλέψεις αυξάνουν το δημοσιονομικό κενό.

Η τρόικα επαναφέρει διαρκώς το αίτημα για αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών, ωστόσο υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει αλλαγή τώρα, καθώς ήδη υπάρχουν 40.000 αιτήσεις για υπαγωγή.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις της τρόικας, αλλά και να ισοσκελίσει το δημοσιονομικό κενό που η τρόικα επιμένει να υπολογίζει στα 2,5-3 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, προκρίνει την κατάργηση του υπερ-μειωμένου συντελεστή του 6,5% σε προϊόντα και υπηρεσίες (επιβάλλεται σε φάρμακα, εμβόλια, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρου), κρίνοντας πως και το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο και ο αντίκτυπος σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες θα είναι μικρότερος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024