Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποια φάρμακα επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα;

Ποια φάρμακα επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή του άνδρα;

Ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων αρκετά συχνής χρήσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική ζωή του άνδρα τόσο στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας, όσο και στο επίπεδο της στυτικής λειτουργίας και της εκσπερμάτισης.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος*

Ένας μεγάλος αριθμός φαρμάκων αρκετά συχνής χρήσης μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την σεξουαλική ζωή του άνδρα τόσο στο επίπεδο της σεξουαλικής επιθυμίας, όσο και στο επίπεδο της στυτικής λειτουργίας και της εκσπερμάτισης.

Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας ότι ένας σημαντικός αριθμός ανδρών με σεξουαλικές δυσλειτουργίες λαμβάνει, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω γενικής ιατρικής κατάστασης, μια μεγάλη ποικιλία φαρμάκων, μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα σκευάσματα αυτά εκτός από πρωτογενώς μπορούν να βλάψουν την σεξουαλική υγεία και αθροιστικά μαζί με άλλους παράγοντες. Η αρνητική δράση των φαρμάκων αυτών εξαρτάται τόσο από την δοσολογία, όσο και από την διάρκεια χορήγησης τους.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα, η υπέρταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση στυτικής δυσλειτουργίας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι και πολλά αντιυπερτασικά φάρμακα έχουν ενοχοποιηθεί τόσο για μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας, όσο και για διαταραχή της στυτικής λειτουργίας. Προβλήματα προκαλούν κυρίως οι β-αναστολείς και τα διουρητικά, τα οποία χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Καταλαβαίνουμε ότι έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, διότι τόσο η υπέρταση, όσο και η θεραπεία της δημιουργούν προβλήματα στην σεξουαλική μας ζωή.

Μία λύση είναι η αντικατάσταση των φαρμάκων αυτών από άλλα, όπως οι αναστολείς της αγγειοτενσίνης ΙΙ τα οποία δεν προκαλούν το πρόβλημα αυτό. Οι χειρισμοί αυτοί πρέπει πάντα να γίνονται με την σύμφωνη γνώμη και υπό τον έλεγχο του θεράποντος ιατρού. Πολλές φορές όμως η αντικατάσταση αυτή δεν είναι εφικτή και τότε είναι αναγκαίο να πάμε συμπληρωματικές θεραπείες για την αντιμετώπιση της στυτικής διαταραχής.

Άλλα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται σε καρδιολογικούς ασθενείς όπως η διγοξίνη και μερικά αντιαρρυθμικά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τόσο την libido, όσο και την λειτουργία της στύσης.

Μια άλλη κατηγορία φαρμάκων τα οποία μπορούν να διαταράξουν την σεξουαλική μας υγεία είναι τα αντιανδρογόνα τα οποία χρησιμοποιούνται στην θεραπεία ουρολογικών παθήσεων. Η λειτουργία των φαρμάκων αυτών (αναστολείς της 5 α-αναγωγάσης, αναστολείς των υποδοχέων των ανδρογόνων, Gn-RH ανάλογα ) μειώνουν είτε την τεστοστερόνη είτε κάποιο κλάσμα της με αποτέλεσμα την πρόκληση σεξουαλικών διαταραχών.

Μία σημαντική κατηγορία φαρμάκων τα οποία επηρεάζουν τόσο την σεξουαλική επιθυμία, όσο και την στύση είναι τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται για την θεραπεία ψυχικών παθήσεων, όπως ορισμένα αντικαταθλιπτικά και αντιψυχωσικά.

Στους ασθενείς αυτούς το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπληρωματική χορήγηση θεραπείας για την στυτική δυσλειτουργία υπό την επίβλεψη του θεράποντος ιατρού.

Οι κατηγορίες φαρμάκων που αναφέρθηκαν είναι μερικές από αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Υπάρχουν και άλλες ομάδες φαρμάκων όπως ορισμένοι ανταγωνιστές Η2 της ισταμίνης, αντιλιπιδιαμικά, αντιφλεγμονώδη, μυοχαλαρωτικά κ.α. τα οποία είναι δυνατόν να προκαλέσουν σεξουαλικές διαταραχές.

Τέλος πρέπει να αναφέρουμε και κάποια σκευάσματα που προκαλούν διαταραχές της εκσπερμάτισης, όπως τα αντικαταθλιπτικά τα οποία προκαλούν καθυστερημένη εκσπερμάτιση και ορισμένους α-αναστολείς (χρησιμοποιούνται στην υπερπλασία του προστάτη) που προκαλούν παλίνδρομη εκσπερμάτιση (το σπέρμα αντί για την ουρήθρα κατευθύνεται στην ουροδόχο κύστη).

*Ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος, είναι υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, επιστημονικός συνεργάτης της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, πρώην Ταμίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και μέλος σημαντικού αριθμού επιστημονικών εταιρειών.

health.in.gr

Sports in

Τρομεροί Σίξερς με τρομακτικό Εμπίντ που έβαλε 50άρα!

Ο Τζόελ Εμπίντ ήταν ασταμάτητος και βάζοντας 50 πόντους οδήγησε τους Σίξερς στη νίκη με 125-114 επί των Νικς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024