Εκπληξη προκάλεσε σε πολλούς η είδηση ότι η Πάτι Σμιθ, η θρυλική «νονά της πανκ» θα τραγουδήσει στο χριστουγεννιάτικο κονσέρτο στο Βατικανό.

Δεν είναι μόνο ότι η Πάτι Σμιθ έχει τραγουδήσει στο παρελθόν για τον Δαλάι Λάμα, αλλά ότι έχει συχνά προκαλέσει το αίσθημα των ρωμαιοκαθολικών με δηλώσεις ή και στίχους τραγουδιών της.

«Ο Χριστός πέθανε για τις αμαρτίες κάποιου, αλλά όχι για τις δικές μου», ήταν ο στίχος του εμβληματικού τραγουδιού της «Gloria» – στο άλμπουμ «Horses» (1975) – το οποίο είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τότε.

Ηδη οργανώσεις καθολικών έχουν αντιδράσει στην είδηση ότι η Σμιθ θα είναι μεταξύ των καλλιτεχνών που θα εμφανιστούν στο Concerto de Natale και μια εξ αυτών ζήτησε να μην επιτραπεί στην αμερικανίδα μουσικό να συμμετέχει, κάνοντας λόγο για «βλασφημία».

Από την άλλη δημοσιογράφος του βρετανικού Guardian ζήτησε να μάθει τον λόγο για τον οποίο δέχθηκε η ανατρεπτική Πάτι Σμιθ, στα 67 της, να τραγουδήσει στο Βατικανό. Εκείνη εξοργισμένη απάντησε: «Δεν θα τραγουδήσω για τον Πάπα. Ίσως να μην είναι καν εκεί! Αλλά μάλλον θα είναι διάφοροι καρδινάλιοι. Είναι ένα χριστουγεννιάτικο κοντσέρτο για τους πολίτες και θα μεταδοθεί τηλεοπτικά. Μου αρέσει ο Πάπας Φραγκίσκος και είμαι ευτυχής που θα τραγουδήσω εκεί. Όποιος προσπαθεί να με περιορίσει με μια ατάκα που είπα πριν από 20 χρόνια είναι απλά ηλίθιος. Μεγάλωσα σε ένα έντονα χριστιανικό περιβάλλον και η πρώτη λέξη στον πρώτο μου δίσκο ήταν «Jesus». Έχω σκεφθεί πολύ πάνω σε αυτό το θέμα. Δεν είμαι εναντίον του Χριστού, αλλά τότε ήμουν 20 ετών και ήθελα να κάνω τα δικά μου λάθη, χωρίς να πεθάνει κάποιος για χάρη μου. Θα κάνω ό,τι γουστάρω, κυρίως τώρα στην ηλικία μου».

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου και θα μεταδοθεί ζωντανά στην ιταλική τηλεόραση.