Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Διάγγελμα Ομπάμα την Πέμπτη για το «αγκάθι» του μεταναστευτικού

Ο Μπαράκ Ομπάμα σχεδιάζει να ανακοινώσει ευρύτατη μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό, υπογράφοντας ένα διάταγμα που θα προστατεύσει περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες από την απέλαση, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Times της Νέας Υόρκης. Το ζήτημα ασφαλώς είναι πώς θα «υποδεχθούν» οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι ελέγχουν το Κογκρέσο, την πρωτοβουλία του προέδρου.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα απευθύνει διάγγελμα στους Αμερικανούς σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να διορθώσει τα λάθη στη μεταναστευτική πολιτική. Το διάγγελμα θα μεταδοθεί στις 20:00 της Πέμπτης (3 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ώρα Ελλάδας).

Σε βίντεο που συνοδεύει την ανακοίνωση του διαγγέλματος, ο Ομπάμα εξηγεί ότι θα αναφερθεί στο θέμα στη διάρκεια ομιλίας στο γυμνάσιο Ντελ Σολ του Λας Βέγκας.

«Όλοι συμφωνούν ότι το σύστημα για τη διαχείριση της μετανάστευσης είναι προβληματικό. Δυστυχώς, η Ουάσινγκτον έχει επιτρέψει το πρόβλημα αυτό να κακοφορμίζει για πολύ καιρό» ανέφερε.

Στην υπόθεση είχαν αναφερθεί προ ημερών οι Times της Νέας Υόρκης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος θα υπογράψει διάταγμα που θα προστατεύει περίπου 5 εκατομμύρια μετανάστες από την απέλαση.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη αξιωματούχους της κυβέρνησης, τους οποίους δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι το σχέδιο θα επιτρέψει σε πολλούς γονείς, τα παιδιά των οποίων έχουν γεννηθεί στις ΗΠΑ και έχουν λάβει την ιθαγένεια, να πάρουν τις πολυπόθητες άδειες παραμονής και εργασίας.

Το σχέδιο θα προσφέρει περισσότερες ευκαιρίες για τους μετανάστες με ανεπτυγμένες τις δεξιότητες στην πληροφορική, ενώ ταυτόχρονα θα προβλέπει ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στα σύνορα με το Μεξικό.

Ακόμη οι μετανάστες με οικογενειακούς δεσμούς στις ΗΠΑ και λευκό ποινικό μητρώο θα έχουν προτεραιότητα στο να παραμείνουν στη χώρα, σε αντίθεση με όσους έχουν ποινικό μητρώο ή θεωρούνται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι χορηγεί «αμνηστία» σε λαθρομετανάστες.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι στις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές της 4ης Νοεμβρίου απέκτησαν την πλειοψηφία και στα δύο σώματα του Κογκρέσου, έχουν προειδοποιήσει τον Ομπάμα να μην αναλάβει μονομερή πολιτική δράση σχετικά με την μετανάστευση.

Ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος εξελέγη επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία από τον Ιανουάριο, είπε πως αν ο Ομπάμα αναλάβει μονομερή δράση για τη μετανάστευση, θα είναι σαν να «κουνά ένα κόκκινο πανί μπροστά σε έναν ταύρο».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024