Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρχονται «καμπάνες» για τις ανοικτές πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές

Έρχονται «καμπάνες» για τις ανοικτές πωλήσεις στις τραπεζικές μετοχές

Σε στενή συνεργασία βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το θέμα των παράνομων ανοικτών πωλήσεων (short selling) που έγιναν από κερδοσκόπους στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Απρίλιος – Μαΐος 2014).

Σε στενή συνεργασία βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστας Μποτόπουλος με το γραφείο του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη για το θέμα των παράνομων ανοικτών πωλήσεων (short selling) που έγιναν από κερδοσκόπους στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου (Απρίλιος – Μαΐος 2014).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μποτόπουλος βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την Ευτυχία Μιχαηλίδου, υπεύθυνη του πολιτικού γραφείου του υπουργού Οικονομικών, η οποία είναι και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το θέμα της διαχείρισης των προστίμων που αναμένεται να επιβληθούν σε βάρος αρκετών αλλοδαπών νομικών προσώπων που προχώρησαν σε ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις κατά την περίοδο των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

Υπουργείο Οικονομικών και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναζητούν τρόπο βεβαίωσης και είσπραξης των προστίμων δεδομένου ότι τα αλλοδαπά νομικά και φυσικά πρόσωπα δεν διαθέτουν φορολογική έδρα στην Ελλάδα και δεν έχουν Αριθμό Φορολογικού Μητρώου.

Η Ανεξάρτητη Αρχή έθεσε το ζήτημα και μέσω της υπηρεσιακής οδού με επιστολή προς τον κ. Χαρδούβελη στην οποία αναφέρει πως διερευνά σημαντικές υποθέσεις διενέργειας ανοικτών πωλήσεων κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποιηση των τεσσάρων συστημικών πιστωτικών ιδρυμάτων. «Η ως άνω διερεύνηση είναι ιδιαιτέρως πιθανό να καταλήξει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα στην επιβολή προστίμων σε βάρος αρκετών αλλοδαπών νομικών προσώπων», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Πρόταση του κ. Μποτόπουλου είναι το υπουργείο Οικονομικών να υποδείξει στην Αρχή ένα τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο οι παραβάτες θα εμβάζουν τα πρόστιμα που θα τους βεβαιώσει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Για να διασφαλίσει την είσπραξη των προστίμων ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται να συντονισθεί και με τις εποπτικές αρχές που είναι αρμόδιες για τους θεματοφύλακες των επενδυτών που προχώρησαν στις έκνομες ενέργειες.

Πληροφορίες του in.gr αναφέρουν πως χρηματοοικονομικά ιδρύματα που παρέχουν υπηρεσίες θεματοφυλακής και οι κωδικοί τους ήταν «δραστήριοι» στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών ενημερώθηκαν για τους ελέγχους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς από δημοσιεύματα του Τύπου.

Η υποτιμητική κερδοσκοπία

Σημειώνεται πως η υποτιμητική κερδοσκοπία που εκδηλώθηκε σε μετοχές των Eurobank και Εθνικής Τράπεζας στο διάστημα Απριλίου – Μαΐου 2014 οδήγησε τις υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε εκτεταμένους ελέγχους οι οποίοι απέδωσαν σημαντικούς καρπούς.

Συγκεκριμένα, επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι η εκκαθάριση στο Χρηματιστήριο Αθηνών γινόταν σε διάστημα τριών ημερών μετά τη συναλλαγή (Τ+3), προχωρούσαν σε μαζικές πωλήσεις μετοχών τις οποίες δεν κατείχαν τη στιγμή που έδιναν την εντολή πώλησης. Έτσι, πλήθος επενδυτών -κυρίως χαρτοφυλάκια του εξωτερικού- πούλησαν αέρα, επενδύοντας στο γεγονός ότι κατά την εκκαθάριση της συναλλαγή θα είχαν τους τίτλους πιστωμένους στις μερίδες τους.

Αλλά και ξένοι επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προχώρησαν σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών, προκειμένου να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών του ιδρύματος. Ενδεικτικά, λόγω αυτής της πρακτικής, η μετοχή της Εθνικής από τα 2,63 ευρώ στις 12 Μαΐου βρέθηκε στα 2,12 ευρώ στις 16 Μαΐου.

Το παράνομο στις περιπτώσεις αυτές ήταν ότι οι μετοχές που προέκυπταν από τα δικαιώματα εγγραφής στις αυξήσεις κεφαλαίου δεν ήταν διαθέσιμες κατά την ημερομηνία διακανονισμού της συναλλαγής -ή πριν απ αυτήν- και σε ποσότητα τουλάχιστον ισοδύναμη με τον αριθμό των μετοχών που τέθηκαν τελικά σε ανοικτή πώληση.

Στις 7 Μαΐου η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιστήσει την προσοχή του επενδυτικού κοινού σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank και είχε προειδοποιήσει πως στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της θα προβεί σε ενδελεχή έλεγχο των συναλλαγών που σχετίζονται με μη σύννομες πωλήσεις και πως σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων θα επιβάλει τις προσήκουσες κυρώσεις .

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024