Οι πετσέτες τελικά το πιο βρώμικο αντικείμενο του σπιτιού
Ξεχάστε τα χερούλια και το κάθισμα της τουαλέτας. Οι πετσέτες αποδεικνύονται «πλουσιότερες» σε βακτήρια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Και μην πάει το μυαλό σας μόνο στις πετσέτες της κουζίνας, καθώς και οι πετσέτες του μπάνιου βρίθουν σε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Ξεχάστε τα χερούλια και το κάθισμα της τουαλέτας. Οι πετσέτες αποδεικνύονται «πλουσιότερες» σε βακτήρια, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Αριζόνα. Και μην πάει το μυαλό σας μόνο στις πετσέτες της κουζίνας, καθώς και οι πετσέτες του μπάνιου βρίθουν σε μικρόβια που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας.
Αυτό συμβαίνει για δύο λόγους: πρώτον, διότι οι πετσέτες μπορούν να παραμείνουν υγρές για αρκετό διάστημα, επιτρέποντας στα βακτήρια να πολλαπλασιαστούν και δεύτερον, χρησιμοποιούνται στα πιο επιβαρημένα από μικρόβια σημεία του σπιτιού.
Οι αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι κολοβακτηρίδια, που είναι παρόντα στα κόπρανα και μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση και διάρροια, εντοπίζονται επίσης στο 89% των πετσετών κουζίνας, ενώ το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού στο 25,6% των πετσετών.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι γενικά οι πετσέτες είναι πιθανότερο να είναι φορείς βακτηρίων απ’ ότι άλλα αντικείμενα, επειδή χρησιμοποιούνται για το σκούπισμα των χεριών και επιφανειών που μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή προηγουμένως με παράγωγα ωμού κρέατος.
«Είναι πολύ εύκολο να μολυνθούν τα τρόφιμα, όταν για παράδειγμα έχουμε σκουπίσει τα χέρια μας με μια πετσέτα και στη συνέχεια πιάνουμε κάποιο άλλο τρόφιμο ή ακουμπάμε το στόμα μας και μολυνόμαστε και οι ίδιοι. Οι πετσέτες προσώπου και σώματος μπορούν επίσης να συντελέσουν στην εξάπλωση των ιών μεταξύ των μελών μιας οικογένειας, που κάνουν κοινή χρήση. Και τελικά το πλύσιμο τους στο πλυντήριο μπορεί να μην είναι αρκετό, ως προς την απολύμανσή τους», εξηγεί ο Τσαρλς Γκερμπα, συγγραφέας της μελέτης.
Εξάλλου, ξεχωριστή μελέτη διαπίστωσε ότι τα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν του πλυσίματος και του στεγνώματος. «Τα κολοβακτηρίδια, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και η σαλμονέλα επιβιώνουν στις πετσέτες κουζίνας ακόμα και μετά το πλύσιμο και στέγνωμα», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.
Οι ερευνητές συμβουλεύουν να μουλιάζουμε για δύο λεπτά τα υφάσματα σε χλώριο και μετά να τα πλένουμε, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον αριθμό των βακτηρίων που επιβιώνουν.
Ο καθηγητής Άντονι Χιλτον, επικεφαλής Βιολογικών και Βιοϊατρικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Άστον, συμπληρώνει ότι, οι πετσέτες πρέπει να πλένονται σε υψηλές θερμοκρασίες για να εξοντωθεί το μικροβιακό τους φορτίο.
«Τελευταία υπάρχει μια τάση να πλένουμε τα ρούχα σε χαμηλές θερμοκρασίες για να προστατεύουμε τα υφάσματα από την φθορά. Όμως, αν το παιδί σας δεν είναι καλά, και έχει κάνει εμετό, τότε πρέπει να πλύνετε τα ρούχα, τα σεντόνια και τις πετσέτες τους σε υψηλές θερμοκρασίες, αφού πολλοί μικροοργανισμοί αντέχουν και στους 37 βαθμούς Κελσίου», εξηγεί.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Μεγάλα προβλήματα από την κακοκαιρία – Κομμένα δέντρα, πλημμυρισμένοι δρόμοι, χιλιάδες κεραυνοί
- Ο ΠΑΟΚ ρώτησε για τον Γουίλι Ερνανγκόμεθ – Τι ισχύει με τον αδερφό του Χουάντσο
- «Ένα εκκλησάκι για τα θύματα»: Τι μάθαμε για το μπάζωμα στα Τέμπη από την παραπομπή Τριαντόπουλου-Αγοραστού
- The Expla-in Project | Mobbing: Η «ψυχολογική τρομοκρατία» στις ζωές γυναικών και ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Ελλάδα
- Τεχνητή Νοημοσύνη: Το παράδειγμα με το στυλό που εξηγεί τα όρια των «έξυπνων μηχανών»
- «Είμαι περήφανη παρθένα» – Η αδελφή της Γκρέτα Τούνμπεργκ τραγουδάει, κάνει σπαγκάτο, δεν φέρει καμία ευθύνη
- Στη Συρία ο Γκουτέρες – Η πρώτη επίσκεψη επικεφαλής του ΟΗΕ από το 2009
- Αυτοκίνητα: Τα κινεζικά brands επεκτείνονται στην Ελλάδα – Οι μεγάλοι παίκτες και η εικόνα στην Ευρώπη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 25.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/david-becker-jDVJH_9p3pk-unsplash-1-315x220.jpg)




![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-230x130.jpg)






























![[ΡΩΓΜΕΣ]: Ανάμεσα στον χορό, το θέατρο και την ποίηση](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/ΡΩΓΜΕΣ-Χ.Κυριαζιδη-credits-©Κατερίνα-Αρβανιτη-_2-315x220.jpg)



















Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442