Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πούτιν «πεπεισμένος» πως υπάρχει διέξοδος για την Ουκρανία

Ο Πούτιν «πεπεισμένος» πως υπάρχει διέξοδος για την Ουκρανία

Σε μία σπάνια συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «πεπεισμένος» πως υπάρχει διέξοδος από την ουκρανική κρίση, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος εθνοκάθαρσης στην Ουκρανία. Υπερασπιζόμενος την ρωσική στάση στην κρίση, απέρριψε πως η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και είπε ότι στην Κριμαία «οι ρώσοι στρατιώτες "μπλόκαραν" τους ουκρανούς στρατιώτες ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία».

Σε μία σπάνια συνέντευξή του στη γερμανική τηλεόραση, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε «πεπεισμένος» πως υπάρχει διέξοδος από την ουκρανική κρίση, αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει κίνδυνος εθνοκάθαρσης στην Ουκρανία.

Υπερασπιζόμενος την ρωσική στάση στην κρίση, απέρριψε πως η Ρωσία παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο και είπε ότι στην Κριμαία «οι ρώσοι στρατιώτες «μπλόκαραν» τους ουκρανούς στρατιώτες ώστε να αποφευχθεί αιματοχυσία».

Η συνέντευξη δόθηκε στο ARD και μεταδόθηκε την Κυριακή, αλλά είχε γυριστεί την περασμένη Πέμπτη –πριν το «πολικό διπλωματικό ψύχος» στη Σύνοδο της G20 στην Αυστραλία.

«Μπορεί κανείς να βρει διέξοδο από αυτή την κατάσταση; Ναι, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχει ένας τρόπος,» δήλωσε ο Πούτιν επικρίνοντας την κυβέρνηση της Ουκρανίας για τη χρήση βίας, αντί του διαλόγου.

Προέταξε ιδιαίτερα την ανησυχία που επανειλημμένα έχει επικαλεστεί η Μόσχα από την άνοδο εθνικιστικών δυνάμεων στο Κίεβο: «Θα το πω αυτό ξεκάθαρα: Είμαστε πολύ ανήσυχοι από το γεγονός ότι θα μπορούσε να προκύψει η επιθυμία εθνοκάθαρσης. Φοβόμαστε μήπως στραφούν προς το νεοναζισμό Υπάρχουν άνθρωποι με σβάστικες στα μανίκια τους και μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων με SS σύμβολα στα κράνη … Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φοβόμαστε ότι υπάρχει μια μετατόπιση προς αυτή την κατεύθυνση. Θα ήταν μια καταστροφή για τους πολίτες της Ουκρανίας» ανέφερε.

Κατά τη διάρκεια της 30λεπτης συνέντευξης ο Πούτιν υπερασπίστηκε της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, κάνοντας άνοιγμα προς τους Γερμανούς τηλεθεατές λέγοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ καλύτερες και θα ήταν κρίμα αυτό να σταματήσει.

«Αν κοιτάξετε την ατμόσφαιρα μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας τα τελευταία 10 ή 15 χρόνια, δεν ξέρω αν έχει υπάρξει ποτέ πριν μια τέτοια καλή περίοδο. Νομίζω ότι είναι μια πολύ καλή βάση για την ανάπτυξη όχι μόνο των διμερών σχέσεων αλλά και των σχέσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα ήταν κρίμα να χαθούν όλα αυτά» είπε ο πρόεδρος Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας ήταν νόμιμη βάσει του διεθνούς δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών καθότι τόσο το περιφερειακό κοινοβούλιο όσο και οι πολίτες ψήφισαν στο δημοψήφισμα υπέρ της προσάρτησης. Είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα αναπτύχθηκαν για να αποτρέψουν την αιματοχυσία και πρόσθεσε ότι έμεινε έκπληκτος από την αντίδραση στη Δύση.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, που μίλησε σχεδόν εξ ολοκλήρου στα ρωσικά, εξέφρασε την πίστη του ότι η Ουκρανία έχει ένα λαμπρό μέλλον, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται ένα πλαίσιο, έτσι ώστε όλες οι μειονότητες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος και η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εργάζονται για να ηρεμήσει η κατάσταση στην Ουκρανία. «Είναι προς το συμφέρον μας και θα αναζητήσουμε μια κοινή λύση και ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο», είπε. «Είμαστε έτοιμοι για αυτό, αλλά θα λειτουργήσει μόνο από κοινού».

Όταν ρωτήθηκε αν έχει κάνει κάποιο λάθος, απάντησε: «Λάθη γίνονται πάντα, στη δουλειά και στην ιδιωτική ζωή. Ο καθένας κάνει λάθη, αλλά αυτό που είναι σημαντικό είναι να αντιδράσει εγκαίρως, να αναλύσει και να κατανοήσει ότι ήταν ένα λάθος και στη συνέχεια να αλλάξει τη συμπεριφορά του…. Και να μην κολλήσει σε ένα αδιέξοδο δρόμο, αλλά να δουλεύει για την εξεύρεση λύσης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Κοβάσεβιτς: «Κανονικά στην Τουρκία η ρεβάνς με τη Φενέρ, δεν ανησυχούμε για την ασφάλεια»

Όσα είπε ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς για τη ρεβάνς με τη Φενέρμπαχτσε και την ασφάλεια στην Τουρκία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024