Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γάλλος τζιχαντιστής στο βίντεο αποκεφαλισμού του Κάσιγκ

Γάλλος τζιχαντιστής στο βίντεο αποκεφαλισμού του Κάσιγκ

Την ταυτότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζονται χωρίς να έχουν πλέον καλυμμένα τα πρόσωπά τους στο βίντεο φρίκης του αποκεφαλισμού του Πήτερ Κάσιγκ και σύρων στρατιωτών επιχειρούν να εξακριβώσουν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε τον 22χρονο γάλλο Μαξίμ Ορσάρ μεταξύ των τζιχαντιστών, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι στο βίντεο εμφανίζεται και 20χρονος βρετανός.

Την ταυτότητα των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζονται χωρίς να έχουν πλέον καλυμμένα τα πρόσωπά τους στο βίντεο φρίκης του αποκεφαλισμού του Πήτερ Κάσιγκ και σύρων στρατιωτών επιχειρούν να εξακριβώσουν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών. Η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε τον 22χρονο γάλλο Μαξίμ Ορσάρ μεταξύ των τζιχαντιστών, ενώ υπήρξαν πληροφορίες ότι στο βίντεο εμφανίζεται και 20χρονος βρετανός.

«Η ανάλυση [των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών] υποδεικνύει ότι υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα γάλλος υπήκοος να είχε άμεση συμμετοχή σε αυτές τις ειδεχθείς πράξεις» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Μπερνάρ Καζνέβ.

«Πιθανώς πρόκειται για τον Μαξίμ Οσάρ, γεννημένο το 1992» ανέφερε ο υπουργός επιβεβαιώνοντας πληροφορίες που είχαν μεταδοθεί νωρίτερα από γαλλικά μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα οποία ενδέχεται μεταξύ των τζιχαντιστών να βρίσκεται και δεύτερος γάλλος υπήκοος.

Ο Μαξίμ Οσάρ, ο οποίος πήρε το όνομα Αμπού Αμπντάλα αλ-Φαράνσι αφότου ασπάστηκε το Ισλάμ, έφυγε για τη Συρία τον Αύγουστο του 2013 έχοντας παραμείνει επί έναν χρόνο στη Μαυριτανία.

«Εμφανίζεται σε αρκετά βίντεο προπαγάνδας του Ισλαμικού Κράτους» αναφέρει ο Ουασίμ Νασρ, δημοσιογράφος του δικτύου France 24 και ειδικός επί των τζιχαντιστικών κινημάτων. «Ο Μαξίμ είναι γνωστό πως ασπάστηκε στο Ισλάμ σε ηλικία 17 ετών, αλλά δεν είχε ποινικό μητρώο στη Γαλλία όπως περίπου το 50% των ξένων που έχουν ενταχθεί στην οργάνωση» δήλωσε.

Στο βίντεο υπήρξαν πληροφορίες πως εμφανίζεται και ο 20χρονος βρετανός υπήκοος Νάσερ Μουτάνα.

Ο πατέρας του, ο οποίος κατοικεί στο Κάρντιφ της Ουαλίας, φέρεται αρχικά να δήλωσε σύμφωνα με την Daily Mail πως «μοιάζει με τον γιο του», ωστόσο στη συνέχεια αρνήθηκε πως ο γιος του βρίσκεται μεταξύ των τζιχαντιστών στο βίντεο.

Ο άνδρας που ενδέχεται ότι είναι ο Νάσερ Μουτάνα στέκεται στο βίντεο δίπλα στον «Τζιχάντι Τζον», όπως τον αποκαλούν τα βρετανικά μέσα, τον μαυροντυμένο μασκοφόρο βρετανό δήμιο του Ισλαμικού Κράτους που εμφανίζεται στα προηγούμενα φρικτά βίντεο των τζιχαντιστών.

Το Radio France Internationale (RFI), αδελφό κανάλι του France 24, μετέδωσε πως στο βίντεο εμφανίζεται και δεύτερος γάλλος.

«Αρκετές πηγές εντός του Ισλαμικού Κράτους επιβεβαίωσαν στο RFI ότι δύο γάλλοι εμφανίζονται στο βίντεο εκτελώντας δύο σύρους στρατιώτες» μετέδωσε το ραδιοφωνικό δίκτυο, προσθέτοντας ότι πηγή του IS δήλωσε ότι «το βίντεο εξυπηρετεί δύο σκοπούς: τη στρατολόγηση μελών και την τρομοκράτηση των εχθρών της ομάδας».

Στο τελευταίο βίντεο που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, διάρκειας 15 λεπτών, εμφανίζεται ισλαμιστής με καλυμμένο το πρόσωπο να στέκεται επάνω από το κομμένο κεφάλι ενός άνδρα, του Πήτερ Κάσιγκ όπως ανέφερε η οργάνωση και επιβεβαίωσε κατόπιν ανάλυσης η αμερικανική κυβέρνηση.

Εμφανίζεται επίσης ομάδα τουλάχιστον 14 κρατουμένων, οι οποίοι σύμφωνα με τους τζιχαντιστές είναι σύροι στρατιώτες, αξιωματικοί και πιλότοι του στρατού του καθεστώτος Άσαντ. Τα θύματα αποκεφαλίζονται ένα-ένα από ισάριθμους τζιχαντιστές με μεγάλα μαχαίρια.

Στο υψηλής ανάλυσης βίντεο περιέχονται κοντινά πλάνα από τους τζιχαντιστές.

Ο τζιχαντιστής Μαξίμ είχε γίνει πρωτοσέλιδη είδηση στη Γαλλία τον Ιούλιο με εκτενή συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM. Την περίοδο εκείνη, ο γεννημένος στη Νορμανδία 22χρονος δήλωσε ότι ταξίδεψε με ευκολία στη Συρία το καλοκαίρι του 2013.

«Έχει ένα άτυπο προφίλ, όποιος τον γνώριζε τον θυμάται ως έναν ευγενή νεαρό άνδρα» δήλωσε ο δημοσιογράφος του BFM TV Ζουλιέν Μαρτίν.

Ο Μαξίμ δήλωσε στο δίκτυο πως είχε παρακολουθήσει κορανική σχολή στη Μαυριτανία, αναφέροντας πως αρχικά ήθελε να πολεμήσει στο Μάλι, αλλά στη συνέχεια αποφάσισε να ταξιδέψει στη Συρία.

Ο Ουασίμ Νασρ του France 24 αναφέρει πως είναι σημαντικό το γεγονός ότι οι εκτελεστές επέλεξαν να εμφανιστούν χωρίς να έχουν καλυμμένο το πρόσωπο στο βίντεο αποκεφαλισμού του Πήτερ Κάσιγκ και των σύρων στρατιωτών.

«Πρώτα παρουσιάζουν τους εαυτούς ως εκδικητές του συριακού λαού που έχει υποφέρει τρία χρόνια αεροπορικών επιδρομών από το καθεστώς Άσαντ. Δεύτερον παρουσιάζονται ως πολυεθνική δύναμη» επισημαίνει.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: «Μάχη» τίτλου στο Ρέντη

Η γυναικεία ομάδα βόλεϊ του Ολυμπιακού θα υποδεχθεί το Σάββατο (27/4, 19:30) την αντίστοιχη του Παναθηναϊκού στον 5ο τελικό της Α1, που θα κρίνει τον φετινό τίτλο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024