Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Συλλαλητήριο στα Προπύλαια κατά του λοκάουτ στα ΑΕΙ

Συλλαλητήριο στα Προπύλαια κατά του λοκάουτ στα ΑΕΙ

Τεταμένο είναι το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, λόγω του λοκάουτ στα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές και υλοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε Νομική και ΕΜΠ, την Παρασκευή φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ. Σε εξέλιξη συλλαλητήριο στα Προπύλαια.

Τεταμένο είναι το κλίμα στην εκπαιδευτική κοινότητα, λόγω του λοκάουτ στα Πανεπιστήμια που αποφάσισαν οι πρυτανικές αρχές και υλοποίησαν σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν καταλήψεις εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.

Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Πέμπτη σε Νομική και ΕΜΠ, το πρωί της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη, φοιτητές κατέλαβαν το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, έπειτα από απόφαση των Συλλόγων Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πολιτικών Μηχανικών.

Οι φοιτητές μπήκαν στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτέλειου, στον τελευταίο όροφο του οποίου στεγάζεται η πρυτανεία, έβγαλαν έξω τους φύλακες και πραγματοποιούν κατάληψη στο ισόγειο του κτιρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται συλλαλητήριο στα Προπύλαια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το «λουκέτο» που έβαλαν οι πρυτανικές αρχές στο ΕΚΠΑ και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, καθώς και την καταστολή που σημειώθηκε την Πέμπτη στην προσπάθεια των φοιτητών να υλοποιήσουν την απόφασή τους για κατάληψη στη Νομική.

(φωτ. Μ.Μυρίλλας/ SOOC)

      Στις 14:00 στα Προπύλαια θα πραγματοποιήσουν προγραμματισμένη συγκέντρωση και οι καθηγητές, αντιδρώντας στους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για κάλυψη κενών στα σχολεία με εθελοντική εργασία και αντάλλαγμα μόρια.

      Το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε πορεία διαμαρτυρίας των φοιτητών για την αστυνομική βία που ασκήθηκε στη Νομική.

      (φωτ. Ν.Λυμπερτάς/ SOOC)

      Στη διάρκεια της κινητοποίησης σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο, στην οδό Στουρνάρα, όταν οι άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και γκλομπ κατά φοιτητών. Ομάδα φοιτητών έσπασε πλαϊνή πόρτα και εισήλθε στο Ίδρυμα, που ήταν κλειστό. Ανδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των φοιτητών, τραυματίζοντας κάποιους από αυτούς, καθώς και τον φωτορεπόρτερ Γ. Λιάκο στο κεφάλι.

      (φωτ. Ν.Παλαιολόγος/ SOOC)

      Αιχμές πανεπιστημιακών κατά Φορτσάκη

      Αιχμές κατά της στάσης του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρου Φορτσάκη άφησε η Κοσμητεία της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (ΟΠΕ). Με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ την Πέμπτη το πρωί έξω από τα κτίρια της σχολής γεγονός που, όπως αναφέρει, πυροδότησε την ένταση.

      Οι καθηγητές της σχολής ΟΠΕ επισημαίνουν: «Θωρούμε ότι η άσκηση βίας στους φοιτητές όχι μόνο δεν συμβάλλει στην προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πανεπιστημιακής περιουσίας, αλλά αντίθετα επιτείνει την ένταση. Θεωρούμε ακόμα ότι τα όποια προβλήματα προκύπτουν στη λειτουργία της Σχολής θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα μέσα που διαθέτει η ίδια η ακαδημαϊκή κοινότητα και πάντως όχι με την άσκηση βίας εναντίον των φοιτητών».

      Επιμέλεια: Ηλένα Κρητικού

      Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

      Only in

      Εκρηκτικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην Πολιτική Γραμματεία

      H Όλγα Γεροβασίλη βγήκε από την αίθουσα της συνεδρίασης καταγγέλλοντας τις διαρροές ως συνειδητό τορπιλισμό της διαδικασίας και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

      Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

      in.gr | Ταυτότητα

      Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

      Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

      Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

      Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

      Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

      ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

      Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

      ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

      Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024