Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του Έμπολα αρχίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία του Έμπολα αρχίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών διαφορετικών θεραπευτικών αγωγών κατά του ιού Έμπολα. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε τρία ερευνητικά κέντρα των MSF στην Λιβερία και την Γουινέα. Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Λιβερίας ανακοίνωσε πως δεν παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, προειδοποιώντας όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι η μάχη κατά του Έμπολα έχει τελειώσει.

Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν ότι θα αρχίσουν τον Δεκέμβριο τις πρώτες κλινικές δοκιμές τριών διαφορετικών θεραπευτικών αγωγών κατά του ιού Έμπολα. Οι δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε τρία ερευνητικά κέντρα των MSF στην Λιβερία και την Γουινέα.

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Λιβερίας Έλεν Τζόνσον-Σίρλιφ ανακοίνωσε πως δεν θα παρατείνει την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που είχε επιβληθεί στη χώρα, η οποία μετρά μέχρι σήμερα 2.836 νεκρούς έχοντας δεχθεί το βαρύτερο πλήγμα από την επιδημία.

Η λιβεριανή πρόεδρος προειδοποίησε ωστόσο ότι η άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης «δεν σημαίνει ότι η μάχη κατά του Έμπολα έχει τελειώσει». Σηματοδοτεί την πρόοδο που σημειώνεται στη χώρα, καθώς έχει καταγράφεται μείωση των νέων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία κλίμακα.

Σε ανακοίνωσή τους για την έναρξη των κλινικών δοκιμών οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους πως καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της επιδημίας που πλήττει χώρες της δυτικής Αφρικής, οι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας.

«Είναι μια πρωτοφανής διεθνής συνεργασία που δίνει ελπίδα στους ασθενείς να λάβουν μια πραγματική θεραπεία κατά του ιού Έμπολα, ο οποίος σκοτώνει σήμερα το 50 έως το 80% όσων έχουν προσβληθεί» υπογράμμισε η γιατρός Ανίκ Αντιέρενς, συντονίστρια των κλινικών δοκιμών.

Οι τρεις μελέτες θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων.

Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας) και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στο κέντρο του Κόνακρι, πρωτεύουσας της Γουινέας υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι διαθέσιμα τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν ομάδες placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Έμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από ενημέρωση που θα τούς γίνει. Ενδεχομένως τους προσεχείς μήνες προστεθούν νέα πειραματικά φάρμακα, αν είναι έτοιμα να δοθούν για κλινικές δοκιμές.

Ερευνητές θα παρακολουθούν τους ασθενείς και θα συλλέγουν στοιχεία για τα ποσοστά επιβίωσης. Οι δοκιμές μπορεί να σταματήσουν νωρίς, αν μια θεραπεία αρχίσει να παρουσιάζει εμφανή οφέλη ή παρενέργειες.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν ότι οι δοκιμές έχουν σχεδιαστεί για να ελαχιστοποιήσουν διαταραχές στους ασθενείς, ενώ τηρούν τα διεθνώς αποδεκτά ηθικά πρότυπα με στόχο «ασφαλή επιστημονικά δεδομένα να παραχθούν και να μοιραστούν για το κοινό καλό».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνεργάζεται στις δοκιμές αυτές. Ο τελευταίος απολογισμός που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη έκανε λόγο για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα.

Οι MSF, μια από τις μεγαλύτερες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην παροχή ιατρικής περίθαλψης στη δυτική Αφρική, μετέχει στις εντατικές κλινικές δοκιμές για να δώσει σε όσους έχουν μολυνθεί από τον ιό Έμπολα μια μεγαλύτερη ευκαιρία να επιζήσουν.

Η μη κυβερνητική οργάνωση κάλεσε τις φαρμακοβιομηχανίες να αναβαθμίσουν τώρα την παραγωγή, να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν να μην υπάρξει χάσμα μεταξύ του τέλους των δοκιμών και της οποιαδήποτε ευρείας εισαγωγής φαρμάκων, αν διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλή και δραστικά.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι οι θεραπείες αυτές θα είναι θαυματουργές» δήλωσε η Αντιέρενς. «Ωστόσο πρέπει να τα προχωρήσουμε σε όλα αυτά, σε μια προσπάθεια τα σκευάσματα που είναι τώρα διαθέσιμα να αυξήσουν τις ευκαιρίες για την εύρεση δραστικής θεραπείας» επισήμανε.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024