Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Δυσχερής η δανειοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

ΕΚΤ: Δυσχερής η δανειοδότηση των επιχειρήσεων στην Ελλάδα

Αποκαλυπτική για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη λήψη χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα είναι έκθεση της ΕΚΤ, που βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε στην περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2014. Η έκθεση καταδεικνύει πως το 27% των αιτήσεων για τη λήψη δανείου απορρίπτεται, αλλά και ότι το 29% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αποτολμά να καταθέσει αίτηση χορήγησης πίστωσης υπό το φόβο απόρριψης.

Αποκαλυπτική για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στη λήψη χρηματοδότησης από τον τραπεζικό τομέα είναι έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που βασίζεται σε έρευνα που διενεργήθηκε στην περίοδο Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2014. Η έκθεση που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη, στη δημοσιότητα καταδεικνύει πως το 27% των αιτήσεων για τη λήψη δανείου απορρίπτεται, αλλά και ότι το 29% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν αποτολμά να καταθέσει αίτηση χορήγησης πίστωσης υπό το φόβο απόρριψης.

Η έρευνα που άρχισε σε μια περίοδο που ήταν σε εξέλιξη η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και η οποία ολοκληρώθηκε κατά το χρονικό διάστημα κορύφωσης των διεργασιών για τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ (δηλαδή σε μια συγκυρία απομόχλευσης για το τραπεζικό σύστημα) αποτυπώνει με νοερό τρόπο τις δυσκολίες πρόσβασης των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και το απαιτητικό περιβάλλον που αυτές καλούνται να δραστηριοποιηθούν.

Η ΕΚΤ αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της πως η συνεχιζόμενη «δύσκολη» κατάσταση στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, σε συνδυασμό με τις αβέβαιες οικονομικές εξελίξεις, αλλά και την υποτονική αύξηση των κερδών, αποθαρρύνουν τις επιχειρήσεις από το να ζητήσουν δάνεια. Ο φόβος της απόρριψης δανείου αναφέρθηκε από το 29% των ελληνικών επιχειρήσεων ως ο βασικός παράγοντας που τις αποθαρρύνει από το να υποβάλουν αίτηση δανείου. Στη βάση αυτή δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο τρίτο τρίμηνο 2014 σε Ελλάδα και Πορτογαλία καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό μικρομεσαίων επιχειρήσεων που κατέθεσαν αίτηση για δάνειο (18%).

Στην Ελλάδα καταγράφεται και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για τραπεζικά δάνεια, το οποίο διαμορφώνεται στο 27% (39% στην Ολλανδία) όταν στην Γερμανία και την Αυστρία τα σχετικά ποσοστά ήταν στο 10% και στο 7% αντίστοιχα.

Όσον αφορά στο δείκτη «Πρόσβαση στη χρηματοδότηση», το 32% των ελληνικών επιχειρήσεων ανέφερε ότι αυτό είναι το πλέον πιεστικό τους πρόβλημα, όταν στην Ιρλανδία το ποσοστό αυτό ήταν 18% και στην Ισπανία και στην Πορτογαλία 17% (9% στη Γερμανία και 7% στην Αυστρία). Χαρακτηριστικό δε είναι και το γεγονός ότι στο διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2014 το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων δήλωσε πως έχει αυξημένη ανάγκη τραπεζικού δανεισμού, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ζώνη του ευρώ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Τενερίφη – Περιστέρι

Παρακολουθήστε live στις 19:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Τενερίφη – Περιστέρι για τον ημιτελικό του Final Four του Basketball Champions League. Tηλεοπτικά από Cosmote Sports 4.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024