Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας

«Θερμό επεισόδιο» μεταξύ των πρωθυπουργών Σερβίας και Αλβανίας

Πολιτικό «θερμό επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες για το Κοσσυφοπέδιο στιγματίζει την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Βελιγράδι εδώ και 68 χρόνια. Η αναφορά του Έντι Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου εξόργισε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατήγγειλε «πρόκληση» διαμηνύοντας ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

Πολιτικό «θερμό επεισόδιο» μπροστά στις κάμερες για το Κοσσυφοπέδιο στιγματίζει την πρώτη επίσκεψη πρωθυπουργού της Αλβανίας στο Βελιγράδι εδώ και 68 χρόνια, η οποία ήλθε σε ήδη τεταμένο κλίμα λόγω του πρόσφατου επεισοδίου στον ποδοσφαιρικό αγώνα όπου «παρεισέφρησε» σημαία της λεγόμενης «Μεγάλης Αλβανίας».

Η αναφορά του Έντι Ράμα στο Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου εξόργισε τον πρωθυπουργό της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο οποίος κατήγγειλε «πρόκληση» διαμηνύοντας ότι η Σερβία ουδέποτε θα αναγνωρίσει τη μονομερώς ανακηρυχθείσα ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου.

«Έχουμε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις για το Κόσοβο, αλλά η πραγματικότητα είναι μία και δεν αλλάζει. Το ανεξάρτητο Κόσοβο είναι μία αδιαμφισβήτητη περιφερειακή και ευρωπαϊκή πραγματικότητα και αυτό πρέπει να γίνει σεβαστό» δήλωσε ο Έντι Ράμα κατά τη συνέντευξη Τύπου για να εισπράξει την οργή του Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Βάσει του Συντάγματος, το Κόσοβο είναι Σερβία και είμαι υποχρεωμένος να πω ότι ουδείς μπορεί να καταχράται τη φιλοξενία μας ως επισκέπτης και να προσπαθεί να μας ταπεινώσει. Το Κόσοβο είναι αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας και ποτέ δεν θα διαπραγματευτούμε με την Αλβανία αυτό το θέμα» απάντησε σε υψηλούς τόνους μπροστά στις κάμερες.

«Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα που πολλοί αναγνωρίζουν. «Όσο πιο γρήγορα το αναγνωρίσετε [αυτό], τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά» ήλθε η ανταπάντηση του Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας δήλωσε ότι η συμπεριφορά Ράμα «μιλάει» για τις προσθέσεις του. «Εγώ, όταν θα επισκεφτώ την Αλβανία, θα σεβαστώ τον οικοδεσπότη και δεν θα προσπαθήσω να τον ταπεινώσω» συμπλήρωσε εμφανώς εκνευρισμένος.

Η επίσκεψη Ράμα στο Βελιγράδι θεωρείται ιστορικής σημασίας, καθώς πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αλβανού ηγέτη στο Βελιγράδι μετά τον Ενβέρ Χότζα το 1946.

Παρότι ήλθε στη σκιά των πρόσφατων επεισοδίων στην επίσκεψη είχε δοθεί η δυναμική ενός νέο κεφαλαίου στην ιστορία των Βαλκανίων. Ωστόσο, κατέληξε σε τηλεοπτική σύγκρουση μεταξύ των δύο πρωθυπουργών για την ανεξαρτησία της σερβικής επαρχίας που ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της το 2008.

Η επίσκεψη ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου, αλλά μετατέθηκε χρονικά εξαιτίας της διπλωματικής διαμάχης και τις πολιτικές προεκτάσεις που έλαβε η «απογείωση» της σημαίας της «Μεγάλης Αλβανίας» με drone κατά τον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στα μέσα Οκτωβρίου στο Βελιγράδι.

Ο αγώνας διεκόπη και ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια. Το Βελιγράδι κατήγγειλε «προσχεδιασμένη πολιτική προβοκάτσια» των Τιράνων, ενώ η αλβανική ηγεσία μίλησε για «εμμονές και εφιάλτες» των Σέρβων πολιτικών.

Το κλίμα δυναμίτισε περαιτέρω το γεγονός ότι μεταξύ των συλληφθέντων στο στάδιο ήταν ο Όλσι Ράμα, αδελφός του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Αναφορές στα σερβικά μέσα ενημέρωσης ήθελαν τον Όλσι Ράμα να έχει στην κατοχή του το τηλεχειριστήριο του drone που «ανέβασε» τη σημαία πάνω από το γρασίδι του σταδίου.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Μπίφη

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024