Αποθεματικά ασφάλειας θα πρέπει να σχηματίσουν οι τραπεζικοί κολοσσοί
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου πρέπει να διατηρούν από το 2019 ένα απόθεμα ομολόγων, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση κατάρρευσής για να αποφεύγονται οι διασώσεις τους με χρήματα των φορολογούμενων, σύμφωνα με πρόταση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (FSB), στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι της G20.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου πρέπει να διατηρούν από το 2019 ένα απόθεμα ομολόγων, το οποίο θα χρησιμοποιούν σε περίπτωση κατάρρευσής για να αποφεύγονται οι διασώσεις τους με χρήματα των φορολογούμενων.
Σύμφωνα με πρόταση του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Financial Stability Board – FSB), στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των εποπτικών Αρχών από την ομάδα των 20 (G 20), από τον Ιανουάριο του 2019 διεθνείς τράπεζες όπως η Goldman Sachs και η HSBC, πρέπει να σχηματίσουν ένα απόθεμα ομολόγων ή μετοχών που θα αντιστοιχεί στο 16% έως 20% του σταθμισμένου με τον κίνδυνο ενεργητικού τους.
Τα ομόλογα θα μετατρέπονται σε μετοχικό κεφάλαιο, ώστε να διασώζεται με ίδια μέσα η τράπεζα που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η πρόταση αναμένεται να επικυρωθεί από τους ηγέτες της G20 στη Σύνοδό τους στην Αυστραλία εντός της εβδομάδας και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου και διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μακ Κάρνι, δήλωσε ότι το σχέδιο για το αποθεματικό των τραπεζών θα ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.
Ο νέος κανόνας θα εφαρμοσθεί σε 30 τράπεζες, τις οποίες το FSB θεωρεί ότι είναι διεθνώς συστημικά σημαντικές, αν και στο αρχικό στάδιο θα εξαιρεθούν οι τράπεζες των αναδυόμενων αγορών.
«Από τη στιγμή της εφαρμογής τους, οι συμφωνίες αυτές θα έχουν σημαντικό ρόλο στο να καταστήσουν δυνατή την εκκαθάριση διεθνώς συστημικών τραπεζών, χωρίς την προσφυγή τους σε δημόσια επιδότηση και χωρίς αποδιάρθρωση του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού συστήματος» αναφέρει ο διοικητής σε ανακοίνωσή του.
Οι περισσότερες από τις τράπεζες θα χρειασθεί να αυξήσουν τις εκδόσεις ομολόγων τους για να συμμορφωθούν με τον κανόνα, ανακοίνωσε το Συμβούλιο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ
- Η ενημέρωση ως φαστ φουντ – Το TikTok έγινε το κορυφαίο social για ειδήσεις μεταξύ νέων
- Χαμός στις ΗΠΑ με τον Λεμπρόν Τζέιμς
- Πολιτική θύελλα μετά τις απαξιωτικές δηλώσεις για διεθνείς οργανισμούς – «Ποιος ασκεί εξωτερική πολιτική σε αυτή τη χώρα;»
- Πενήντα χρόνια χωρίς τη Χάνα Άρεντ: Οι «Απαρχές του ολοκληρωτισμού» παραμένουν πιο επίκαιρες από ποτέ
- Μεγάλη αλλαγή στον κανονισμό του οφσάιντ προανήγγειλε ο Ινφαντίνο – Πώς θα αλλάξει το ποδόσφαιρο
- Αναβολή της δίκης του Ivan Greko – Τι ζήτησε το δικαστήριο


