Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Να κόψει τη φόρα της Μόσχας προς την ανατολική Ουκρανία επιχειρεί η ΕΕ

Να κόψει τη φόρα της Μόσχας προς την ανατολική Ουκρανία επιχειρεί η ΕΕ

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δείχνει πιο αδύναμη από ποτέ. Ο ΟΑΣΕ κατέγραψε νέες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Ντονέτσκ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τη Μόσχα να αναλάβει τις ευθύνες της και να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων προς την ανατολική Ουκρανία.

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές στις περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία δείχνει πιο αδύναμη από ποτέ. Ο ΟΑΣΕ κατέγραψε νέες κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων, τις οποίες το Κίεβο αποδίδει στη Μόσχα, ενώ την Κυριακή σημειώθηκε σφοδρή ανταλλαγή πυρών στο Ντονέτσκ.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η νέα επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τη Μόσχα να αναλάβει τις ευθύνες της και να εμποδίσει την μετάβαση ενισχύσεων προς την ανατολική Ουκρανία.

Παράλληλα, την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην περιοχή εξέφρασε ο Λευκός Οίκος.

Την ίδια ώρα, το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι προετοιμάζει «μια τεράστια πρόκληση», προκειμένου να εγκαταστήσει δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, θα μπορούσε να πρόκειται για μια τρομοκρατική ενέργεια ή για ένοπλη επίθεση, για την οποία θα κατηγορηθεί η Ουκρανία, προκειμένου η Ρωσία να εγκαταστήσει στην ανατολική Ουκρανία «ειρηνευτικές δυνάμεις».

Από την πλευρά της, η Ρωσία αρνείται ότι στέλνει στρατεύματα στην Ουκρανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι δεν έχει «καμία πληροφορία» περί ρωσικών στρατευμάτων και αρμάτων μάχης στην ανατολική Ουκρανία.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές διέψευσαν, επίσης, ότι η Μόσχα έστειλε ενισχύσεις. Όπως δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη των αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, «πρέπει να μετακινούμε ορισμένους από τους σχηματισμούς μας».

ΕΕ: «Η Ρωσία να εμποδίσει κινήσεις στρατιωτικών δυνάμεων»

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι χαρακτήρισε «πολύ ανησυχητική» εξέλιξη τη μετακίνηση, την οποία κατέγραψε ο ΟΑΣΕ, στρατιωτικών οχηματοπομπών και αρμάτων μάχης στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές αντάρτες.

«Είναι επιτακτική ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση των εχθροπραξιών» τόνισε και κάλεσε «όλες τις πλευρές να επιδείξουν την μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους.

«Καλώ τη Ρωσία να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες της ως προς αυτό, περιλαμβανομένης και της εμπόδισης οποιασδήποτε περαιτέρω κίνησης στρατιωτών, όπλων ή μαχητών από την επικράτειά της προς την Ουκρανία, καθώς και της απόσυρσης από την Ουκρανία όλων των στρατευμάτων, των όπλων και του εξοπλισμού υπό τον έλεγχό της, αλλά και να ασκήσει την επιρροή της για να εγγυηθεί ότι οι αυτονομιστές θα εφαρμόσουν με καλή πίστη τις υποχρεώσεις» που ανέλαβαν στο Μινσκ, υπογράμμισε η Μογκερίνι.

«Οι πιο πρόσφατες αναφορές της αποστολής του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία σχετικά με οχηματοπομπές στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές, με έναν σημαντικό αριθμό βαρέων όπλων, αρμάτων μάχης και στρατιωτών χωρίς διακριτικά να κινούνται προς δυσμάς, αποτελεί μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη» τόνισε.

Οι πληροφορίες αυτές «προστίθενται στις σφοδρές ανταλλαγές πυρών πυροβολικού στην περιοχή του Ντονέτσκ κατά τη διάρκεια της νύχτας» του Σαββάτου προς Κυριακή, αλλά και στην «αριθμητική αύξηση των κινήσεων στρατευμάτων και εξοπλισμού την περασμένη εβδομάδα», υπενθύμισε η Μογκερίνι.

Μία εβδομάδα μετά τις εκλογές που διεξήχθησαν στις περιοχές των αυτονομιστών, τις οποίες καταδίκασαν το Κίεβο και η Δύση, κρίνοντας ότι αντίκεινται στις συμφωνίες του Μινσκ τον Σεπτέμβριο, οι εχθροπραξίες συνεχίζονται αδιαλείπτως, επτά μήνες αφότου ξέσπασε η σύγκρουση κι ενώ έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ανησυχία εκφράζει ο Λευκός Οίκος

Την ανησυχία του για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στα εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχουν οι αυτονομιστές εξέφρασε ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας πως οποιαδήποτε απόπειρα από μέρους τους να καταλάβουν κι άλλα εδάφη θα αποτελούσε μια «κατάφωρη παραβίαση» της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για την κλιμάκωση των μαχών στην ανατολική Ουκρανία καθώς και για τις αναφορές, ιδίως του ΟΑΣΕ, οι οποίες έκαναν λόγο για την προώθηση από τους αυτονομιστές, με την υποστήριξη των Ρώσων, μεγάλων οχηματοπομπών με βαρέα όπλα και άρματα μάχης», τόνισε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Μπερναντέτ Μίαν, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Τόκιο: Η Μόσχα να έχει εποικοδομητικό ρόλο

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο και να εγγυηθεί ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία θα συνεχίσει να τηρείται.

Στη διάρκεια συνάντησής τους, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), ο Άμπε εξέφρασε την ανησυχία του στον Πούτιν, κρίνοντας πως οι ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών περιπλέκουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

Ο Άμπε «προέτρεψε σθεναρά» τον Πούτιν να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο προκειμένου και οι δύο πλευρές να τηρήσουν τη συμφωνία εκεχειρίας, δήλωσε εκπρόσωπος του Άμπε και πρόσθεσε ότι από την πλευρά του ο Πούτιν εξήγησε τις ρωσικές θέσεις σε ό,τι αφορά την κρίση.

Η.Κ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

«Ολυμπιακός όπως λέμε Μπαρτσελόνα» !

Ο Τόνσεκ Στερν μια μέρα μετά τη δική του μεγαλειώδη παράσταση αποθεώνει τον Ολυμπιακό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024