Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ειδικό στους τζιχαντιστές διόρισε ο Ομπάμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ειδικό στους τζιχαντιστές διόρισε ο Ομπάμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν από τους στενότερους συμβούλους του στη θέση του αναπληρωτή του υπουργού Εξωτερικών, τερματίζοντας τη μάχη παρασκηνίου μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Πρόκειται για τον Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος επικράτησε στη μάχη με την Γουέντι Σέρμαν.

Ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε έναν από τους στενότερους συμβούλους του στη θέση του αναπληρωτή του υπουργού Εξωτερικών, τερματίζοντας τη μάχη παρασκηνίου μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πρόκειται για τον Άντονι Μπλίνκεν, νυν αναπληρωτή σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφαλείας. Ο Μπλίνκεν εργάζεται από το 2009 στον Λευκό Οίκο, αρχικά ήταν σύμβουλος του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν.

Παλαιότερα είχε εργαστεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας και στον Λευκό Οίκο επί προεδρίας Κλίντον.

Πάντως, ο διορισμός του πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία.

Στη σχετική ανακοίνωση, ο Ομπάμα σημείωσε ότι ο Μπλίνκεν είναι «ακριβώς ο τύπος του ανθρώπου που θέλουμε να εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στο εξωτερικό».

Η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, χαιρέτισε την εξέλιξη, τονίζοντας ότι ο αναπληρωτής της σύμβουλος είναι διπλωμάτης που ήξερε να «διαμορφώνει το πλαίσιο για συναίνεση σε ένα ευρύ φάσμα των ευαίσθητων ζητημάτων».

Κατά τους Times της Νέας Υόρκης, ο Μπλίνκεν είναι ένας από τους αρχιτέκτονες της στρατηγικής της Ουάσιγκτον εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των διαπραγματεύσεων με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Αλλά και ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι χαιρέτισε τον διορισμό, λέγοντας ότι έχει τη «διπλωματία στο αίμα του».

Μπλίνκεν επικράτησε της Γουέντι Σέρμαν, η οποία εκπροσωπούσε τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις της διεθνούς κοινότητας με την Τεχεράνη για τα πυρηνικά.

Η Σέρμαν, πολιτική διευθύντρια του υπουργείου Εξωτερικών και τρίτη στην ιεραρχία του είχε ωστόσο διοριστεί τη Δευτέρα αναπληρώτρια του Τζον Κέρι αλλά με τον τίτλο της «προσωρινής αναπληρώτριας».

Ειδικευμένα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για σκληρή μάχη μεταξύ του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την επικράτηση του Μπλίνκεν έναντι της Σέρμαν.

Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε γνωστό ότι θα προτείνει την εισαγγελέα Λορέτα Λιντς για τη θέση του υπουργού Δικαιοσύνης.

Η 55χρονη Λιντς, ομοσπονδιακή εισαγγελέας για την ανατολική περιφέρεια της Νέας Υόρκης, πρόκειται να διοριστεί σε αυτή τη θέση, εφόσον πρώτα δοθεί έγκριση από τη Γερουσία.

Στο μέτωπο της Συρίας και του Ιράκ

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές από τον διεθνή συνασπισμό κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Τα ξημερώματα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν επιδρομές με στόχο περιοχή πετρελαϊκών κοιτασμάτων.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (OSDH) ανακοίνωσε επιπλέον ότι το Ισλαμικό Κράτος βομβάρδισε στην πόλη Κομπάνι έναν καταυλισμό εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 2 άμαχοι.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ, ο διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε πλήγματα εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στο Κομπάνι, όπου μαίνονται οι σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο της πόλης μεταξύ των τζιχαντιστών και των Κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), του ένοπλου βραχίονα του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD).

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024