Μία πρωτεΐνη των σακχαρότευτλων, από τα οποία παράγεται η ζάχαρη, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως υποκατάστατο του αίματος, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας έλλειψης αίματος.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού δικτύου BBC, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, με επικεφαλής τη Δρ Νελίντα Λέιντα, παρατήρησαν ότι αιμοσφαιρίνη του σακχαρότευτλου έχει ομοιότητα της τάξης του 50% – 60% με την ανθρώπινη και παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του φυτού. Η εν λόγω πρωτεΐνη έχει δομή παρόμοια με την ανθρώπινη και συμπεριφέρεται με παρεμφερή τρόπο, όσον αφορά τη μεταφορά του οξυγόνου.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να επέμβουν στην φυτική πρωτεΐνη, ώστε να την μετατρέψουν σε μια μορφή που θα είναι αποδεκτή από τον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που μπορεί να έχει γίνει μέσα στην επόμενη τριετία.

Μια εναλλακτική λύση, πέρα από την μετατροπή της φυτικής πρωτεΐνης σε ανθρώπινη, θα ήταν -μέσω γενετικής τροποποίησης- να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα φυτά για να παράγουν ανθρώπινου τύπου αιμοσφαιρίνη αντί για τη δική τους.

Ήδη σχεδιάζονται πειραματικές δοκιμές, οι οποίες αν εξελιχθούν καλά θα δώσουν το έναυσμα για σχεδιασμό κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ