Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χαρδούβελης: Αναμένουμε περιορισμένη εποπτεία 6-12 μηνών μετά το μνημόνιο

Χαρδούβελης: Αναμένουμε περιορισμένη εποπτεία 6-12 μηνών μετά το μνημόνιο

«Η Ελλάδα αναμένει μια ενδιάμεση περίοδο έξι έως 12 μηνών περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα "μικρο-διαχείριση" από τους δανειστές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκ.Χαρδούβελης στο Reuters. Σε ότι αφορά την προληπτική πιστωτική γραμμή είπε ότι θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου.

«Η Ελλάδα αναμένει μια ενδιάμεση περίοδο έξι έως 12 μηνών περιορισμένης εποπτείας από την ΕΕ και ΔΝΤ, μετά τη λήξη του ισχύοντος προγράμματος στήριξης στο τέλος του έτους, χωρίς την τρέχουσα «μικρο-διαχείριση» από τους δανειστές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, την Τετάρτη.

Είναι η πρώτη φορά, σχολιάζει το Reuters, που η Αθήνα εκφράζει μεγαλοφώνως τις προσδοκίες της για την μετά το μνημόνιο εποχή σχετικά και με το ευαίσθητο θέμα της έξωθεν εποπτείας.

Το πρακτορείο εκτιμά, ότι η ελληνική κυβέρνηση μπροστά στο φόβο των πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015, εάν δεν επιτευχθεί η εκλογή προέδρου, έχει συναρτήσει την σωτηρία της με μια πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο. Ωστόσο, παρατηρεί, το σχέδιο αντιμετωπίστηκε με σκεπτικισμό από τους ευρωπαίους αξιωματούχους και τις αγορές που έστειλαν μήνυμα ανεβάζοντας την απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο μη βιώσιμο επίπεδο του 8%.

Οι αντιδράσεις αυτές δεν άλλαξαν τα σχέδια της Αθήνας, είπε ο Γκ.Χαρδούβελης. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, συζητά με τους επίσημους δανειστές της ένα «δίχτυ ασφαλείας» υπό τη μορφή πιστωτικής γραμμής στην οποία θα μπορεί να έχει πρόσβαση στην ενδιάμεση περίοδο, η οποία θα διαρκέσει από 6 μήνες το ελάχιστο έως 12 μήνες το μέγιστο. Χαρακτηριστικό αυτής της περιόδου, επισήμανε ο υπουργός, θα είναι η χαλαρότερη σε σχέση με το παρελθόν εποπτεία από τους επίσημους δανειστές.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων της -μπορεί να μην είναι συνοδηγοί, αλλά θα κάθονται με ασφάλεια στο πίσω κάθισμα- και ένα ‘μαξιλάρι’, ώστε στην περίπτωση που συμβεί κάτι αρνητικό να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει (να αντλήσει κεφάλαια)», είπε ο Χαρδούβελης.

Πρόσθεσε ότι το σχέδιο της εξόδου και η συμφωνία για την πιστωτική γραμμή θα συζητηθούν στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Η πιστωτική γραμμή θα μοιάζει με την ενισχυμένη γραμμή πίστωσης (ECCL) που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα μέλη της ευρωζώνης από τον ESM, χωρίς όμως τους όρους του μνημονίου,
όπως ίσχυαν μέχρι σήμερα» εξήγησε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Αθήνα θα επιθυμούσε να χρησιμοποιήσει τα 11 δισεκ. ευρώ που έχουν απομείνει διαθέσιμα στο ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024