Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι σιίτες τιμούν την Ασούρα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

Οι σιίτες τιμούν την Ασούρα, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Ιράκ

Την ιερή Ημέρα της Ασούρα, κορύφωση του πένθους για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, τιμούν οι σιίτες μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο με τελετές, πορείες και αυτομαστίγωση. Σε κατάσταση συναγερμού οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ, καθώς φέτος η απειλή επιθέσεων είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της προέλασης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS). Μέτρα ασφαλείας στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη νότια Βηρυτό. Φωτορεπορτάζ.

Την ιερή Ημέρα της Ασούρα, κορύφωση του πένθους για το μαρτύριο του ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, τιμούν οι σιίτες μουσουλμάνοι ανά τον κόσμο με τελετές, πορείες και αυτομαστίγωση. Σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ. Μέτρα ασφαλείας στο προπύργιο της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Η ιερότερη για τους σιίτες θρησκευτική επέτειος της Ασούρα έχει σημαδευτεί κατά το παρελθόν από αιματηρές επιθέσεις στο Ιράκ, ωστόσο φέτος η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη εξαιτίας της δράσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS).

Προσοχή, το φωτορεπορτάζ περιέχει σκληρό περιεχόμενο


Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας οι μουσουλμάνοι σιίτες συγκεντρώθηκαν την Τρίτη σε βωμούς και τζαμιά σε όλο το Ιράκ για να λάβουν μέρος στο τελετουργικό της Ασούρα, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες μετέβησαν στην ιερή τους πόλη Κερμπάλα.

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί μαζικά στην πόλη με στόχο την προστασία των εκατοντάδων χιλιάδων ιρακινών πιστών και περισσότερων από 65.000 προσκυνητών που έχουν καταφθάσει από 20 χώρες, αραβικές και μη, για να μετάσχουν στις τελετές, δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ακιλ αλ-Τουράιχι.

Κανένα σοβαρό περιστατικό δεν έχει σημειωθεί επί του παρόντος στην πόλη, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 110 χλμ νοτίως της Βαγδάτης.

Η Ημέρα της Ασούρα έχει σημαδευτεί στο παρελθόν από αιματηρές επιθέσεις με θύματα πιστούς. Το 2004 επιθέσεις αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα και επιθέσεις με όλμους στην Κερμπάλα και τη Βαγδάτη στοίχισαν τη ζωή 171 ανθρώπων.

Όμως τώρα η απειλή είναι ακόμη μεγαλύτερη: η σουνιτική εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (IS), η οποία θεωρεί τους σιίτες αιρετικούς, άπιστους, που αξίζει να πεθάνουν, έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον σιιτικών στόχων. Επίσης έχει καταλάβει μεγάλες εκτάσεις στο Ιράκ, ανάμεσά τους περιοχές νοτίως της Βαγδάτης, όχι μακριά από τον δρόμο που συνδέει την πρωτεύουσα με την Κερμπάλα.

Το προσκύνημα συνεπώς αποτελεί μείζονα δοκιμασία για τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χαϊντάρ αλ-Αμπάντι και για τις δυνάμεις ασφαλείας, που δίνουν μάχη κατά των τζιχαντιστών για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος.

Περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και αστυνομικοί με την υποστήριξη ελικοπτέρων και 1.500 εθελοντών -μελών σιιτικών πολιτοφυλακών- έχουν αναπτυχθεί στο δρόμο που οδηγεί από τη Βαγδάτη στην Κερμπάλα και στο εσωτερικό της πόλης, σύμφωνα με αστυνομικό διευθυντή.

Η Ασούρα τιμά το μαρτύριο του Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που δολοφονήθηκε τον 7ο αιώνα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο ιμάμης Χουσεΐν που σκοτώθηκε μαζί με συντρόφους του στη μάχη της Κερμπάλα, αποκεφαλίστηκε και το πτώμα του ακρωτηριάστηκε, με αποτέλεσμα πολλοί σιίτες να τιμούν την επέτειο με αυτομαστίγωση, μέχρι του σημείου μερικές φορές να αιμορραγούν.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν επίσης ληφθεί στη Βηρυτό, όπου στα νότια προάστιά της, που αποτελούν προπύργιο της σιιτικής Χεζμπολάχ, έχει επιβληθεί για πρώτη φορά πλήρης αποκλεισμός.

Στη Σαουδική Αραβία το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την Τρίτη τη σύλληψη έξι υπόπτων για «τρομοκρατική επίθεση» τη νύχτα που προκάλεσε τον θάνατο έξι σιιτών στην ανατολική περιοχή αλ-Αχσα κατά τις τελευτές για την Ασούρα.

«Έξι άτομα που συνδέονται με την τρομοκρατική αυτή ενέργεια συνελήφθησαν σε αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή αλ Αχσα», όπου συγκεντρώνεται η σιιτική μειονότητα του βασιλείου, και κοντά στην πρωτεύουσα Ριάντ, σύμφωνα με το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024