Ο μακρυμάλλης καθηγητής που μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό της Ισπανίας
Ο λέκτορας πολιτικών επιστημών Πάμπλο Ιγκλέσιας ηγείται του Ποδέμος, του κόμματος που θα κατακτούσε την πρώτη θέση με 27%, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία. Η πορεία του δεν είναι ανεξήγητη καθώς βρίσκεται στο χώρο της πολιτικής από τα γεννοφάσκια του σχεδόν: ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία σε ηλικία 14 ετών στην Κομμουνιστική Νεολαία, έχει λάβει μέρος σε πολλά παγκόσμια κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, μελέτησε το φαινόμενο των Ζαπατίστας κι ίδρυσε οργανώσεις όπως «Νεολαία χωρίς μέλλον».
Ο ισπανικός δικομματισμός κλυδωνίζεται επικίνδυνα: η πάλαι ποτέ πρωτοκαθεδρία του Λαϊκού κόμματος και των Σοσιαλιστών απειλείται από την αναδυόμενη δύναμη του Podemos (Ποδέμος, δηλαδή «Μπορούμε»), ενός κόμματος που ιδρύθηκε το 2014 από αριστερούς ισπανούς ακαδημαϊκούς και διατηρεί μια έντονη σχέση με το κίνημα των Ισπανών Αγανακτισμένων.
Ο ηγέτης του, Πάμπλο Ιγκλέσιας,ένας 35αρης καθηγητής στο πανεπιστήμιο Complutense της Μαδρίτης, μπορεί να υπερηφανεύεται πως, μέσα σε ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα, να μετατρέψει την παράταξη του από μια ανερχόμενη πολιτική δύναμη, σε έναν υπολογίσιμο αντίπαλο που μπορεί να οραματίζεται το ρόλο του ρυθμιστή των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων στην ιβηρική χώρα.
Και πώς μετά ο Ιγκλέσιας να μην είναι περήφανος για την μετεωρική πορεία του κόμματος του, που μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε να εκθρονίσει τις παραδοσιακές δυνάμεις της χώρας; Σύμφωνα με προ ημερών δημοσκόπηση απ’ την ισπανική εφημερίδα El Pais, το νεοϊδρυθέν αριστερό κίνημα θα κατακτούσε την πρώτη θέση με 27% των ψήφων, αν διεξάγονταν σήμερα εκλογές στην Ισπανία, καθώς θα βρισκόταν 1,5 μονάδες πάνω από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) που θα συγκέντρωνε 26,2% και 7 μονάδες πάνω από το Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ), του οποίου η πρόθεση ψήφου πέφτει στο 20%.
Μάλιστα, ο Ιγκλέσιας είναι και ο μόνος από τους επτά πολιτικούς ηγέτες που έχουν θετικό πρόσημο στη δημοσκόπηση της «El Pais», ίσως επειδή ακούγεται πιο ρεαλιστής και πραγματιστής δηλώνοντας πως «η έξοδος από το ευρώ αποτελεί ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας».
Η πορεία του μακρυμάλλη καθηγητή δεν είναι ανεξήγητη καθώς βρίσκεται στο χώρο της πολιτικής από τα γεννοφάσκια του σχεδόν: ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία σε ηλικία 14 ετών στην Κομμουνιστική Νεολαία, έχει λάβει μέρος σε πολλά παγκόσμια κινήματα κατά της παγκοσμιοποίησης, μελέτησε το φαινόμενο των Ζαπατίστας κι ίδρυσε οργανώσεις όπως «Νεολαία χωρίς μέλλον».
Στις 11 Μαρτίου 2014 ίδρυσε επισήμως το Ποδέμος, και εκπονώντας μια οικονομική προεκλογική καμπάνια, που βασίστηκε κυρίως στη διαδικτυακή χρηματοδότηση (crowdfunding), κατάφερε στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου να λάβει ένα αξιοπρεπέστατο ποσοστό της τάξεως του 8% και να εκλέξει 5 ευρωβουλευτές.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η φήμη του Ποδέμος ως τέταρτης πολιτικής δύναμης της χώρας, εξαπλώθηκε σε όλη την Ισπανία με αποτέλεσμα ολοένα και περισσότεροι να ενταχθούν στο Ποδέμος.
Με το πρόγραμμά του να προβλέπει αναδιάρθρωση του χρέους, 35 ώρες εργασίας, σύνταξη στα 60 έτη, απαγόρευση των απολύσεων σε κερδοφόρες εταιρείες, περιορισμό των οικονομικών προνομίων της Καθολικής Εκκλησίας και διασφάλιση του δικαιώματος των πολιτών στη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, δεν είναι διόλου παράδοξο το ότι μέχρι σήμερα έχει πάνω από 217.000 εγγεγραμμένα μέλη. Το νούμερο αυτό το καθιστά δεύτερο, σε αριθμό μελών, κόμμα της χώρας, και μάλιστα χωρίς καν να έχει κλείσει ένα ημερολογιακό έτος από την ίδρυση του!
Στις 19 και 20 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη η πρώτη εθνική συνέλευση του κόμματος, όπου κατέβηκαν προς ψήφιση οι διάφορες πλατφόρμες για τη μελλοντική στρατηγική της παράταξης.
Εσωκομματικοί αντίπαλοι τέθηκαν η ομάδα Ιγκλέσιας «Ασφαλώς Μπορούμε» (Claro Que Podemos) και η ομάδα του ευρωβουλευτή Πάμπλο Ετσενίκε «Προσθέτοντας Μπορούμε» (Sumando Podemos).
Νικητής αναδείχθηκε ο Ιγκλέσιας με την ομάδα του, που εξασφάλισε το 80,7% των ψήφων σε αντίθεση με το 12,3% που έλαβε η ομάδα του Ετσενίκε. Οι δυο ομάδες διαφώνησαν κυρίως σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να πορευθεί το κόμμα στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του 2015. Η ομάδα Ετσενίκε πρότεινε το κόμμα να κατεβάσει υποψηφιότητες σε δήμους και περιφέρειες ενώ η επικρατούσα απόφαση προβλέπει υποψηφιότητες του κόμματος μόνο σε περιφερειακό επίπεδο καθώς ο Ιγκλέσιας θεωρεί πως ακόμη δεν υπάρχει η απαραίτητη οργανωτική ετοιμότητα.
Το θέμα πάντως είναι πως, με τη διαφαινόμενη ανάδειξη, στις 15 Νοέμβριου, του Ιγκλέσιας στη θέση του Γενικού Γραμματέα της παράταξης, ο 35χρονος πολιτικός θα πρέπει πλέον να εγκαταλείψει την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να διορίσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ποδέμος. Κι από εκεί και πέρα, ποιος ξέρει. Ίσως οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2015 να βάλουν ακόμη ένα καρφί στο… φέρετρο του ισπανικού δικομματισμού.
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζέλσον: «Χρειαζόμασταν αυτή τη νίκη, ήμασταν άτυχοι στα προηγούμενα ματς»
- Ουκρανία: Νέο τελεσίγραφο Τραμπ σε Ζελένσκι για το ειρηνευτικό σχέδιο
- Ο μάγος Μουζακίτης «έλιωσε» και τα… χιόνια
- Ζωγράφου: «Κατέβηκα για να ηρεμήσει και άρχισε να με χτυπά» – Ο οδηγός του λεωφορείου περιγράφει τον άγριο ξυλοδαρμό
- «Η ξανθιά είναι νεκρή» – Κοκκινομάλλα Πάμελα Άντερσον και η αλήθεια για το «ψευτορομάντζο» με τον Λίαμ Νίσον
- Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]
- Λανουά: «Έκανε χέρι ο Ζοάο Μάριο και σωστά ακυρώθηκε το γκολ της ΑΕΚ» – vid
- Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: «Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 09.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/astronomy-3094066_1920-315x220.jpg)























![Αγρότες πήγαν τούρτα σε αστυνομικό που είχε τα γενέθλιά της [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-5-315x220.jpg)












![Αγρότες πρόσφεραν κρόκο και μήλα στους διερχόμενους οδηγούς στην Κοζάνη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotes-6-315x220.jpg)




























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442