Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών στο επίκεντρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών στο επίκεντρο της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Η σημασία της ασφάλειας κατά τη διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε να αποφευχθεί το σύνδρομο υπερδιέγερσης ανέδειξε σε πρόσφατη Επιστημονική Συνάντηση στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, στη Θεσσαλονίκη.

Η σημασία της ασφάλειας κατά τη διέγερση των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση ώστε να αποφευχθεί το σύνδρομο υπερδιέγερσης ανέδειξε σε πρόσφατη Επιστημονική Συνάντηση στο Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», στη Θεσσαλονίκη.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τρόποι εξάλειψης του συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών, που αποτελεί μια από τις πιο τις σοβαρές επιπλοκές.

Το σοβαρό σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών εκδηλώνεται μετά από την ωοληψία και απαιτεί πολυήμερη νοσηλεία της γυναίκας, ενώ είναι δυνατόν να οδηγήσει σε επικίνδυνες επιπλοκές, οι οποίες δυστυχώς μπορεί να απειλήσουν ακόμα και την ίδια τη ζωή της.

Η ανάγκη εξάλειψης του εν λόγω συνδρόμου είναι προφανής, αφού δεν είναι πλέον αποδεκτό μια υγιής γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση, να καταλήγει στο νοσοκομείο με κίνδυνο για την υγεία της, μέχρις ότου το σύνδρομο υπερδιέγερσης ωοθηκών να υποχωρήσει.

Στην εκδήλωση, μια πλειάδα από ξένους και Έλληνες προσκεκλημένους ομιλητές, με σημαντικό ερευνητικό έργο στο αντικείμενο της διέγερσης των ωοθηκών για εξωσωματική γονιμοποίηση, εξέτασε όλες τις πτυχές του συνδρόμου, με επίκεντρο τις θεραπευτικές εκείνες επιλογές που οδηγούν στην πλήρη εξάλειψή του.

Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης αποτέλεσε η επαγωγή της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων με αγωνιστή της εκλυτικής ορμόνης των γοναδοτροπινών, που ουσιαστικά καθιστά το σύνδρομο υπερδιέγερσης των ωοθηκών μια επιπλοκή του παρελθόντος.

Ερευνητές τόσο από την Ευρώπη όσο και από την Αμερική αντιπαρατέθηκαν πάνω στον βέλτιστο τρόπο χρήσης της μεθόδου αυτής, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη ασφάλεια αλλά και να διατηρηθεί στο ακέραιο η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης.

Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, η αποτελεσματικότητα και οι περιορισμοί παλαιότερων μεθόδων που έχουν χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια στη διέγερση των ωοθηκών και οδηγούσαν σε μείωση αλλά όχι στην εξάλειψη του συνδρόμου υπερδιέγερσης, η ακρίβεια με την οποία ο κλινικός μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση του συνδρόμου, καθώς και οι μελλοντικές προοπτικές στον τρόπο επαγωγής της τελικής ωρίμανσης των ωαρίων κατά την διέγερση των ωοθηκών.

Το κεντρικό μήνυμα ήταν ότι τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση θα πρέπει να απολαμβάνουν συνθήκες μηδενικού κινδύνου εμφάνισης του συνδρόμου υπερδιέγερσης . Οτιδήποτε λιγότερο, είναι φανερό ότι δεν πρέπει να είναι αποδεκτό από την πλευρά των ζευγαριών, πολύ δε περισσότερο, από την πλευρά των ιατρών.

Η Επιστημονική Συνάντηση διοργανώθηκε από τον συντονιστή της ομάδας Ενδοκρινολογίας της Αναπαραγωγής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE), Επίκουρο Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, Στρατή Κολυμπιανάκη και τον Διευθυντή της Α’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής, Καθηγητή Μαιευτικής Γυναικολογίας & Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του ΑΠΘ, Βασίλη Κ. Ταρλατζή.

health.in.gr

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024