Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mercedes-Benz G-Code Concept: Crossover αστικές διαδρομές με υδρογόνο

Mercedes-Benz G-Code Concept: Crossover αστικές διαδρομές με υδρογόνο

Με ένα πρωτότυπο υδρογονοκίνητο urban crossover "βαρυφορτώμενο" με καινοτόμες τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και όχι μόνο, θα προσγειωθεί η γερμανική φίρμα στην έκθεση του Los Angeles.


Η γερμανική φίρμα αποκάλυψε ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον πρωτότυπο compact SUV, το οποίο, ενδεχομένως, να αναλαμβάνει να δώσει το στίγμα μιας αντίστοιχης μελλοντικής πρότασης στην γκάμα της Mercedes-Benz, «κάτω» από την GLA και, αφετέρου, να παρουσιάσει την επόμενη ημέρα στην τεχνολογία κυψελών καυσίμου και γενικώς στους τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Αισθητικά, το G-Code Concept, αποτελεί καρπό συνεργασίας των σχεδιαστικών κέντρων της Mercedes-Benz σε Γερμανία και Κίνα, αποτελώντας ενός είδους υπερυψωμένου hatchback με μήκος 4,1 μέτρα, δηλαδή κατά 31,7 εκ. μικρότερο από την GLA, φαρδύτερο (+ 9,6 εκ.) με το πλάτος του να φτάνει τα 1,9 μέτρα, αλλά και λίγο ψηλότερο (+ 0,6 εκ.) με συνολικό ύψος 1,5 μέτρα.

Σε επίπεδο σχεδίασης, εκτός από τις παραμέτρους που συνιστούν ένα αστικό crossover, στη σιλουέτα του G-Code Concept ξεχωρίζουν οι κοντοί πρόβολοι, η έντονα καμπύλη οροφή, οι σχεδόν αδιόρατες δύο πρώτες κολώνες που δημιουργούν την αίσθηση μιας ενιαίας περιμετρικής γυάλινης επιφάνειας και οι χαρακτηριστικές πίσω κολώνες.

Την εικόνα συμπληρώνουν τα φωτιστικά σώματα τεχνολογίας LED τα οποία, συνδυάζονται με την οικεία όψη των Mercedes-Benz, ενώ στο πίσω τμήμα κυριαρχούν οι δυναμικές καμπύλες γραμμές που ενισχύονται από τα ενιαία, επίσης τεχνολογίας LED φώτα φρένων.

Το δυναμικό σκαρί του G-Code Concept και η αυξημένη απόσταση από το έδαφος ενισχύονται περαιτέρω από την παρουσία των μεγάλων τροχών με τις χαρακτηριστικές ζάντες των 21 ιντσών.

Στις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά ενός concept car, αλλά και δίνουν το στίγμα του αύριο, συγκαταλέγεται η επικάλυψη του συνόλου των μεταλλικών επιφανειών του G-Code Concept με μια καινοτόμο πολύ-βολταϊκή βαφή η οποία, ουσιαστικά, μετατρέπει το αμάξωμα του compact crossover σε φωτοβολταϊκό πάνελ το οποίο παράγει ενέργεια απορροφώντας το ηλιακό φως.

Ωστόσο, οι ιδιότητες της δεν σταματούν εκεί καθώς η συγκεκριμένη βαφή μπορεί να παράγει ηλεκτροστατική ενέργεια από την τριβή, καθώς ο αέρας περνά πάνω από τις επιφάνειες του συμπαγών διαστάσεων crossover.

Στο ίδιο μήκος κύματος της αποθήκευσης-παραγωγής ενέργειας εντάσσεται και η ανάρτηση η οποία αξιοποιεί την ενέργεια της κίνησης των αμορτισέρ και των ελατηρίων κατά την απόσβεση των κραδασμών και με τη συνδρομή μιας γεννήτριας την μετατρέπει σε ηλεκτρική.

Στα χαρακτηριστικά εντυπωσιασμού του concept εντάσσεται ο φωτισμός της γρίλιας η οποία αλλάζει χρώματα αναλόγως με το πρόγραμμα οδήγησης που έχει επιλεγεί –από σύνολο τριών και η αντικατάσταση των παραδοσιακών καθρεφτών με πτυσσόμενες κάμερες «κρυμμένες» στις πρώτες κολώνες.

Στο εσωτερικό κυριαρχεί η μίνιμαλ αισθητική, με ένα ψηφιακό πίνακα να συγκεντρώνει το χειρισμό περιφερειακών και μη συστημάτων ενώ, την εικόνα συμπληρώνουν τα ανθρακονημάτινα καθίσματα και τα στοιχεία από αλουμίνιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα κλιματισμού, διοχετεύει στο θάλαμο ποσότητες καθαρού οξυγόνου που προκύπτει από το σύστημα κυψελών καυσίμου και τη διάσπαση του υδρογόνου, προσφέροντας έτσι, καθαρό αέρα στο θάλαμο ακόμα και στο πιο μολυσμένο αστικό περιβάλλον.

Προς το παρόν η Mercedes-Benz δεν αποκαλύπτει τις πλήρεις προδιαγραφές του συνόλου κυψελών καυσίμου με το οποίο εξοπλίζεται το G-Code Concept, αναφέροντας μόνο ότι πρόκειται για ένα «εξελιγμένο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα που καταναλώνει υδρογόνο και ένα ηλεκτρικό μοτέρ που κινεί τον πίσω άξονα». Όπως και να έχει αυτό σημαίνει ότι το αστικό crossover εκτός από υδρογονοκίνητο είναι και τετρακίνητο, ενώ το σύνολο συμπληρώνεται από ένα κιβώτιο διπλού συμπλέκτη.

Η γερμανική φίρμα επιφυλάσσεται για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το μηχανικό σύνολο στην πρεμιέρα του G-Code Concept στην επικείμενη έκθεση του Los Angeles.

auto.in.gr

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024