Νομοσχέδιο Αθανασίου: Επαναπατρισμός κρατουμένων από άλλη χώρα της ΕΕ
Οι έλληνες πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή τους στην Ελλάδα, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους αλλοδαπούς ευρωπαίους πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη Ελλάδα, οι οποίοι θα μπορούν να εκτίουν την ποινή στην χώρα τους.
Οι έλληνες πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουν τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή στην πατρίδα τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου.
Το ίδιο θα ισχύει και για τους αλλοδαπούς ευρωπαίους πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης στη Ελλάδα οι οποίοι θα μπορούν να εκτίουν την ποινή στην χώρα τους.
Με το επίμαχο νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο τρεις αποφάσεις πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ρυθμίσεις του έχουν ευεργετικές συνέπειες για τους πολίτες που εκτίουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός της πατρίδας τους.
Αυτές οι ρυθμίσεις, των αποφάσεων – πλαίσιο, συνιστούν εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που:
επιβάλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας
προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους
επιβάλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση
Να σημειωθεί ότι η έκτιση της ποινής σε κοινωνικό περιβάλλον γνώριμο στον καταδικασθέντα ευνοεί και διευκολύνει την κοινωνική του επανένταξη, επ’ ωφελεία και του κοινωνικού συνόλου, ενώ κάτοικοι που έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης διατρέχουν τον κίνδυνο να υποβληθούν σε προσωρινή κράτηση, λόγω του ότι κρίνονται ύποπτοι φυγής, ακόμη και στην περίπτωση, κατά την οποία, υπό παρόμοιες συνθήκες, ένας κάτοικος ημεδαπής χώρας δεν θα υφίστατο το ίδιο μέτρο.
Με το νομοσχέδιο αναμένεται να ξεμπλοκάρει τις φυλακές της χώρας, αλλά και να ελαφρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω της μείωσης του αριθμού των προσωρινά κρατουμένων, κάτι που θα έχει ως συνέπεια την μείωση του κόστους και των δαπανών στις φυλακές.
Τι δείχνουν τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τα αποτελέσματα στις Πανελλαδικές - Από τις 150 θέσεις στη Σχολή Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλύφθηκαν μόνο τέσσερις
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται στις πανελλαδικές εξετάσεις και τις συμβουλές που θα δώσει στον γιο του όταν έρθει εκείνη η στιγμή
Στα ύψη κινήθηκαν αρκετές σχολές υψηλής ζήτησης στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας. Η «ακτινογραφία» των βάσεων εισαγωγής