Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ιταλία: Δεν προσπαθούμε να ξυλοκοπήσουμε τους εργάτες

Ιταλία: Δεν προσπαθούμε να ξυλοκοπήσουμε τους εργάτες

Στα επεισόδια της Τετάρτης ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων χαλυβουργείου αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, σε ομιλία του στη Γερουσία. «Η κυβέρνηση δεν θέλει και δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει με γκλομπ τους εργάτες» είπε. Νέες διαδηλώσεις ετοιμάζει το συνδικάτο Fiom-Cgil.

Στα επεισόδια της Τετάρτης ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων εργαζομένων χαλυβουργείου αναφέρθηκε ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, σε ομιλία του στη Γερουσία.

«Η κυβέρνηση μας δεν θέλει και δεν προσπαθεί να ξυλοκοπήσει με γκλομπ τους εργάτες, απέχουμε έτη φωτός από αυτή την αντίληψη», τόνισε ο Αλφάνο.

«Παρομοίως, πιστεύω ότι και οι εργάτες δεν θέλουν να ξεσπάσουν διάφορες εντάσεις πάνω στους αστυνομικούς», πρόσθεσε ο Αλφάνο, ο οποίος αναγνώρισε ότι «με την παρέμβασή του, χθες το μεσημέρι, στην διαδήλωση έξω από την γερμανική πρεσβεία, ο επικεφαλής του συνδικάτου Fiom- Cgil Μαουρίτσιο Λαντίνι συνέβαλε να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Ο κεντροδεξιός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε «από όλες τις πολιτικές παρατάξεις να επιδείξουν σύνεση», να μην γίνει «καμιά προσπάθεια να τύχουν εκμετάλλευσης οι δυσκολίες που υπάρχουν στον τομέα της εργασίας».

«Είναι σαφές δικαίωμα των εργατών να διαδηλώνουν, και με οξύ τρόπο, παραμένοντας, όμως, μέσα στα όρια της νομιμότητας. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες, υπάρχει με μια σειρά κρίσεων στον τομέα της βιομηχανίας, που η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει», πρόσθεσε ο Αλφάνο.

Τα επεισόδια προκάλεσαν την αντίδραση των συνδικάτων. «Ο πρωθυπουργός θα έπρεπε να δοκιμάσει να κατεβάσει τα γκλομπ των οργάνων της τάξης» είπε η γενική γραμματέας του συνδικάτου Cgil Σουζάνα Καμούσο αφότου ζήτησε να πέσουν οι τόνοι μετά τα επεισόδια στη διαδήλωση της Ρώμης.

Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε όταν το χαλυβουργείο του Τέρνι, συμφερόντων της γερμανικής εταιρίας ThyssenKrupp, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε 537 απολύσεις επί συνόλου 2.600 εργαζομένων.

Την Πέμπτη, ο Ματέο Ρέντσι συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργατών του χαλυβουργείου και με τον γραμματέα του συνδικάτου Fiom-Cgil, Μαουρίτσιο Λαντίνι.

Ο Λαντίνι, τον οποίο βίντεο δείχνει να ξυλοκοπείται από αστυνομικούς, ζήτησε «να δοθούν άμεσα απαντήσεις από την κυβέρνηση, η οποία πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο οι αστυνομικοί επιτέθηκαν με γκλομπ στους διαδηλωτές, χωρίς καμία απολύτως αιτία».

«Θα εξακριβώσουμε τι ακριβώς συνέβη και θα δράσουμε αναλόγως» δήλωσε ο Ρέντσι.

Νέες διαδηλώσεις ετοιμάζει το συνδικάτο Cgil

Το συνδικάτο Fiom-Cgil, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλο μέρος των εργατών των βαριών βιομηχανιών, έκανε γνωστό ότι ετοιμάζει δυο μεγάλες διαδηλώσεις κατά της πολιτικής της κυβέρνησης Ρέντσι για τα δικαιώματα των εργατών.

Το Fiom-Cgil, του οποίου ηγείται ο συνδικαλιστής Μαουρίτσιο Λαντίνι, αποφάσισε, συγχρόνως, να προκηρύξει οκτώ ώρες απεργίας σε όλες τις βιομηχανίες της χώρας, τον ερχόμενο Νοέμβριο, «σε ένδειξη συμπαράστασης και στα πλαίσια της προετοιμασίας της γενικής, πανιταλικής απεργίας όλων των εργαζομένων , με την οποία θα εκφραστεί η αντίθεση στην δέσμη μέτρων της κυβέρνησης Ρέντσι για την εργασία».

Οι δυο διαδηλώσεις, οι οποίες θα συμπέσουν με την οκτάωρη απεργία στις βιομηχανίες, θα πραγματοποιηθούν, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, στις 14 Νοεμβρίου στο Μιλάνο και στις 21 του μηνός στην Νάπολη.

Σε ό,τι αφορά την ημερομηνία της πανιταλικής απεργίας της Cgil, η ημερομηνία της αναμένεται να αποφασιστεί στην συνεδρίαση της διεύθυνσης του συνδικάτου που έχει οριστεί για τις 12 Νοεμβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024