Κατέθεσε ο ιταλός πρόεδρος στην υπόθεση «συμφωνίας» κράτους-μαφίας
Λίγο παραπάνω από τρεις ώρες κράτησε η άνευ προηγουμένου κατάθεση του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ως μάρτυρα στην υπόθεση για διαπραγματεύσεις κράτους και μαφίας τη δεκαετία του '90, απαντώντας σε κάθε ερώτηση με «μέγιστη διαφάνεια και ηρεμία». Σύμφωνα με τις αναφορές στο ιταλικό Τύπο, ο Ναπολιτάνο δεν χρησιμοποιήσε ούτε μία φορά τη λέξη «διαπραγμάτευση» και ανέφερε πως δεν είχε υπόψη του συνδιαλλαγές των κρατικών αρχών με το οργανωμένο έγκλημα.
Λίγο παραπάνω από τρεις ώρες κράτησε η άνευ προηγουμένου κατάθεση του ιταλού προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ως μάρτυρα στην υπόθεση για διαπραγματεύσεις κράτους και μαφίας τη δεκαετία του ’90, απαντώντας σε κάθε ερώτηση με «μέγιστη διαφάνεια και ηρεμία».
Σύμφωνα με τις αναφορές στον ιταλικό Τύπο, ο Ναπολιτάνο δεν χρησιμοποιήσε ούτε μία φορά τη λέξη «διαπραγμάτευση» και ανέφερε πως δεν είχε υπόψη του συνδιαλλαγές των κρατικών αρχών με το οργανωμένο έγκλημα.
H δίκη, που γίνεται στο Παλέρμο της Σικελίας αλλά μεταφέρθηκε την Τρίτη στη Ρώμη για την κατάθεση του προέδρου, αφορά τις φερόμενες διαπραγματεύσεις και τις μυστικές συμφωνίες που η εισαγγελία υποστηρίζει ότι έκλεισε, το ιταλικό κράτος με την Κόζα Νόστρα για να μπει τέλος στον πόλεμο που είχε κηρύξει η μαφία στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Ο Ναπολιτάνο είχε κληθεί ως μάρτυρας. Το προεδρικό μέγαρο ανέφερε σε ανακοίνωσή του μετά την κατάθεση ότι o ιταλός πρόεδρος κατέθεσε με τη «μέγιστη διαφάνεια και ηρεμία», σημειώνοντας πως δεν έκανε χρήση του συνταγματικού δικαιώματός του να μην παρουσιαστεί.
Δικηγόροι της υπεράσπισης υποστήριξαν στα ιταλικά ΜΜΕ πως ο ιταλός πρόεδρος «δεν χρησιμοποίησε ούτε μία φορά την λέξη διαπραγμάτευση». Οι αναφορές των συνηγόρων στον ιταλικό τύπο μετά την κατάθεση υποστηρίζουν ότι ο Ναπολιτάνο εμφανίστηκε να μην έχει υπόψη του συνδιαλλαγή κράτους και μαφίας στην επίμαχη περίοδο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ζέλσον στο «in» μετά το φιλικό με τη Λέουβεν: «Όσο περνάει ο καιρός ο Ολυμπιακός θα γίνεται όλο και καλύτερος»
- Οι Βig Tech χρηματοδοτούν την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι εταιρείες τσιπ… κερδίζουν
- Ματ Ντέιμον και Λουτσιάνα Μπαρόσο – Γνωρίστηκαν σε ένα μπαρ, είναι 20 χρόνια μαζί
- Φωτιά στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας – Μήνυμα του 112 για εκκένωση του Γαλατά
- Το εντυπωσιακό γκολ που πέτυχε ο Χρήστος Τζόλης σε φιλικό (vid)
- Στενά του Ορμούζ: Η Ευρώπη εξετάζει προτάσεις για την επιβολή τελών πλοήγησης υπό όρους
- Θεσσαλονίκη: Δίωξη για 5 κακουργήματα στους συλληφθέντες για τον θάνατο της Β. Νέστορα – Διώκονται και για τρομοκρατική οργάνωση
- Φωτιά στο Θριάσιο Νοσοκομείο – Εκκενώθηκε το ισόγειο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)






















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442