Την πρόθεσή της να μεταφέρει μέρος της στρατιωτικής δύναμής της στα ανατολικά σύνορά της, πλησιέστερα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, ανακοίνωσε την Τρίτη η Πολωνία.

Η Πολωνία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, εκφράζει ανησυχίες ότι θα είναι ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία. «Θέλουμε να ενισχύσουμε τις μονάδες μας στην ανατολική Πολωνία» δήλωσε στη δημόσια ραδιοφωνία ο υπουργός Άμυνας της χώρας Τόμας Σιεμόνιακ.

«Είναι ένα μακρόχρονο σχέδιο. Τα πρώτα αποτελέσματα θα είναι ορατά το 2017. Θα υπάρξει μια ολόκληρη σειρά πρωτοβουλιών που θα συνδέονται με τις μονάδες στα ανατολικά. Θα υπάρξουν επίσης επενδύσεις στις υποδομές» υποστήριξε.

Ο Σιεμόνιακ αρνήθηκε να πει πόσοι στρατιώτες ή πόσες μονάδες θα λάβουν μέρος σε αυτόν τον σχεδιασμό.

Η Πολωνία έχει ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία, με τη σύμμαχο της Μόσχας Λευκορωσία καθώς και με τον ρωσικό θύλακο του Καλίνινγκραντ, όπου βρίσκεται η βάση του στόλου της Βαλτικής του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Προφανώς έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία. Αποτελεί μέρος της διαδικασίας εξαγωγής συμπερασμάτων απ’ αυτή την κρίση» πρόσθεσε ο Σιεμόνιακ.

Αφού ξέσπασε η κρίση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση της Πολωνίας ζήτησε από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να εγκαταστήσουν μια μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο πολωνικό έδαφος για να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη Ρωσία.

Η συμμαχία δεν ικανοποίησε το αίτημα αυτό, επειδή μερικά μέλη της ανησυχούν για το κόστος και για τους κινδύνους από μια ανταγωνιστική προσέγγιση έναντι της Ρωσίας.

Ωστόσο το ΝΑΤΟ εντατικοποίησε τα εκπαιδευτικά γυμνάσια στην Πολωνία και σχεδιάζει να δημιουργήσει μια νέα δύναμη ταχείας αντίδρασης, το αρχηγείο της οποίας θα βρίσκεται στο Στετίνο της δυτικής Πολωνίας.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters