Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
H Βουλγαρία φαίνεται να κινείται προς κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας

H Βουλγαρία φαίνεται να κινείται προς κεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας

Kεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας αναδεικνύεται στην παρούσα φάση ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για τη Βουλγαρία την επόμενη τετραετία, μετά την δίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο. Στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές, το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ ήταν πρώτη δύναμη αλλά σε μεγάλη απόσταση από την αυτοδυναμία - και οι συσχετισμοί δεν αποκλείουν νέα προσφυγή στις κάλπες.

Kεντροδεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας αναδεικνύεται στην παρούσα φάση ως το πιθανότερο ενδεχόμενο για τη Βουλγαρία την επόμενη τετραετία, μετά την δίωρη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Κοινοβούλιο. Στις πρόσφατες πρόωρες εκλογές, το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ ήταν πρώτη δύναμη αλλά σε μεγάλη απόσταση από την αυτοδυναμία – και οι συσχετισμοί δεν αποκλείουν νέα προσφυγή στις κάλπες.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών την Τρίτη, μία ημέρα μετά την έναρξη των εργασιών στο νέο Κοινοβούλιο, το «παρών» έδωσαν οι αρχηγοί όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων εκτός του επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος «Ατάκα» Βόλεν Σίντεροφ.

Ο αρχηγός του GERB Μπόικο Μπορίσοφ, με πρωτοβουλία του οποίου πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνάντηση, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι πιθανότερος εταίρος του κόμματός του σ’ έναν κυβερνητικό συνασπισμό που θα αναλάβει τα «ηνία» της χώρας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο (μια συμμαχία πέντε κεντροδεξιών κομμάτων).

Ο Μπορίσοφ ανέφερε ως «την καλύτερη δυνατή πολιτική λύση» τον κεντροδεξιό συνασπισμό μειοψηφίας -το GERB έχει 84 έδρες και το Μεταρρυθμιστικό Μέτωπο 23, σε σύνολο 240. Τα κόμματα εμφανίζονται στην παρούσα φάση κατηγορηματικά αντίθετα σε νέα, πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον ερχόμενο χειμώνα, λόγω των σοβαρών ζητημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Από την πλευρά του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, η συμπρόεδρός του Μεγκλένα Κούνεβα εξέφρασε τη βούληση των Μεταρρυθμιστών να συζητήσουν άμεσα και σε εποικοδομητικό πνεύμα την πολιτική συμφωνία του μελλοντικού συνασπισμού.

Σύμφωνα με τους Βούλγαρους αναλυτές, ωστόσο, στους κόλπους του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες και διαφωνίες αναφορικά με την πολιτική συνεργασία με το GERB.

Ενώ ως κύριος λόγος για τη διαφαινόμενη απουσία του εθνικιστικού Πατριωτικού Μετώπου από το μελλοντικό κυβερνητικό σχήμα εκτιμάται πως είναι οι αντιρρήσεις του Κινήματος Δικαιωμάτων και Ελευθεριών, ο πρόεδρος του οποίου Λουτφί Μεστάν ξεκαθάρισε χθες στη Βουλή, ότι το κόμμα του (τρίτη δύναμη στη νέα Βουλή) δεν πρόκειται να στηρίξει συνασπισμό με συμμετοχή «εθνικιστικό-λαϊκιστικών παρατάξεων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Σε δηλώσεις του στον βουλγαρικό Τύπο, ο κ. Μπορίσοφ εξέφρασε την ελπίδα, το σχέδιο της πολιτικής συμφωνίας του συνασπισμού θα είναι έτοιμο ως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024