Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

HRW: Στην πρώτη γραμμή του μετώπου βάζει η Μπόκο Χαράμ γυναίκες ομήρους

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν απαχθεί από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία χρησιμοποιούνται «στην πρώτη γραμμή» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε νέα έκθεση, η δημοσιοποίηση της οποίας συμπίπτει με την απαγωγή άλλων 30 κοριτσιών και αγοριών από την ισλαμιστική οργάνωση.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια που έχουν απαχθεί από την οργάνωση Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία χρησιμοποιούνται «στην πρώτη γραμμή» κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, καταγγέλλει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Η οργάνωση βασίζεται σε μαρτυρίες δεκάδων πρώην ομήρων και κάνει λόγο για σωματικά και ψυχολογικά τραύματα από τα οποία υποφέρουν όσοι απελευθερώθηκαν από την ισλαμιστική οργάνωση.

Η δημοσίευση της έκθεσης συμπίπτει με την απαγωγή 30 κοριτσιών και αγοριών το Σαββατοκύριακο στην πολιτεία του Μπόρνο, επίκεντρο της δράσης της Μπόκο Χαράμ στη βορειο-ανατολική Νιγηρία, σε μία επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν 17 άνθρωποι.

Την περασμένη εβδομάδα, ακόμη 60 κορίτσια και νεαρές γυναίκες απήχθησαν στη Γουάγκα και στην Γκουάρτα, δύο πόλεις της πολιτείας του Μπόρνο.

Οι νέες ομαδικές απαγωγές θέτουν υπό περαιτέρω αμφισβήτηση τη συμφωνία εκεχειρίας, την οποία οι νιγηριανές αρχές ανακοίνωσαν ότι επισγράφισαν με την Μπόκο Χαράμ στα μέσα Οκτωβρίου και η οποία προβλέπει την απελευθέρωση των 219 μαθητριών, οι οποίες απήχθησαν από το χωριό Σιμπόκ τον Απρίλιο και εξακολουθούν να βρίσκονται στα χέρια των ένοπλων ισλαμιστών.

Στην έκθεσή της η οργάνωση Human Rights Watch αναφέρει μαρτυρία 19χρονης, η οποία κρατήθηκε όμηρος επί τρεις μήνες τον περασμένο χρόνο και υποχρεώθηκε να συμμετάσχει στις επιθέσεις της οργάνωσης, ενώ πιέσθηκε να κόψει με μαχαίρι τον λαιμό ενός αιχμάλωτου της οργάνωσης.

«Έτρεμα, ήμουν κατατρομοκρατημένη, δεν μπόρεσα να το κάνω και τότε, η γυναίκα του αρχηγού του στρατοπέδου πήρε το μαχαίρι και τον σκότωσε» ανέφερε η 19χρονη.

Έπειτα από τη σειρά επιθέσεων αυτοκτονίας που πραγματοποιήθηκαν από γυναίκες για λογαριασμό της Μπόκο Χαράμ τους τελευταίους μήνες, ορισμένοι αναρωτήθηκαν μήπως αυτές προέρχονταν από τις ομήρους που κρατεί η οργάνωση. Ωστόσο, δεν υπάρχει στοιχείο που να αποδεικνύει, προς το παρόν, ότι αυτές οι καμικάζι-μάρτυρες δεν είναι εθελόντριες της οργάνωσης.

Τον Ιούλιο ένα 10χρονο κορίτσι συνελήφθη επίσης στην πολιτεία της Κατσίνα με μία ζώνη με εκρηκτικά στη μέση.

Στην έκθεση της οργάνωσης υπάρχουν μαρτυρίες 30 γυναικών και κοριτσιών που υπήρξαν όμηροι της Μπόκο Χαράμ, ανάμεσα τους και 12 από τις 57 μαθήτριες λυκείου του Σιμπόκ. Οι πρώην όμηροι δήλωσαν ότι κρατήθηκαν σε οκτώ διαφορετικούς καταυλισμούς, στα δάση της Σαμπίσα, την πολιτεία του Μπόρνο και στα βουνά στης Γκουόζα, στα σύνορα με το Καμερούν.

Σύμφωνα με την HRW, περισσότερες από 500 γυναίκες έχουν απαχθεί από την Μπόκο Χαράμ, από την έναρξη της δράσης της το 2009, εκτίμηση που θεωρείται μετριοπαθής σε σχέση με άλλα στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί.

Ορισμένες από τις ομήρους διηγούνται ότι εξαναγκάζονταν να κάνουν τις οικιακές δουλειές για άλλες γυναίκες που είχαν προνομιακή μεταχείριση εξαιτίας της ομορφιάς, τους. Ορισμένες κάνουν λόγο για βιασμούς και κακοποίηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024