Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Οι φαρμακοποιοί αμφισβητούν την έκθεση αξιολόγησης για την Υγεία

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την έκθεση αξιολόγησης για την Υγεία των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη το έτος 2011 και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος την έκθεση αξιολόγησης για την Υγεία των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη αφορούν το έτος 2011 και δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα.

Καλούν μάλιστα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να απορρίψουν ως ανεπίκαιρη την συγκεκριμένη έκθεση «γιατί βασίζεται σε δεδομένα που έχουν ξεπερασθεί χρονικά και οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ότι πίσω από τους αριθμούς στην υγεία, υπάρχουν πάντα άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης που αφορούν τα έτη από το 2011 και μετά, η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα ανέρχεται στο 1,9% του ΑΕΠ, ενώ ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος υποστηρίζει ότι το 2011 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 3,4 δισ., ενώ φέτος σύμφωνα και με τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Υγείας θα κλείσει στα 2 δισ. ευρώ. «Άρα το ποσοστό επι του ΑΕΠ ανέρχεται στο 0,9% που μας κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις του συγκριτικού πίνακα χωρών μελών της Ε.Ε.», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Επίσης, η Τρόικα υποστηρίζει ότι η κατά κεφαλήν φαρμακευτική δαπάνη ανέρχεται στα 421 ευρώ, πράγμα που αμφισβητούν οι φαρμακοποιοί κατεβάζοντάς την στα 189 ευρώ, πολύ χαμηλότερα δηλαδή του ευρωπαϊκού μέσου όρου των 224 ευρώ.

Τέλος ο ΠΦΣ υπενθυμίζει ότι, το ποσοστό συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων από 11% έχει φτάσει πλέον στο 35%, «ποσοστό που αποτυπώνει την αύξηση της νοσηρότητας του πληθυσμού, άρα και σε μεγαλύτερη μελλοντική δαπάνη, ενώ οι δείκτες θνησιμότητας έχουν χειροτερεύσει», καταλήγει η ανακοίνωση.

health.in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024