Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ντινόπουλος: Θα προχωρήσουν γρηγορότερα τα αντιπλημμυρικά έργα

Ντινόπουλος: Θα προχωρήσουν γρηγορότερα τα αντιπλημμυρικά έργα

Ταχύτερα θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός είπε ότι «οι πλημμύρες έπληξαν φτωχογειτονιές, όπου υπάρχουν διαχρονικές πληγές, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε μπαζωμένο ρέμα». Μέχρι να γίνουν τα έργα, κάνουμε το σταυρό μας να μην βρέξει πολύ, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής.

Ταχύτερα θα προχωρήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο υπουργός είπε ότι «οι πλημμύρες έπληξαν φτωχογειτονιές, όπου υπάρχουν διαχρονικές πληγές, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί πάνω σε μπαζωμένο ρέμα».

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δήλωσε στον Βήμα 99,5 ότι έως ότου γίνουν τα έργα, «κάνουμε το σταυρό μας να μην ρίξει τόσο πολύ νερό».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα προβλήματα, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Εκεί πέρα είναι πληγές διαχρονικές. Όταν υπήρχε ένα τέτοιο ρέμα κι αυτό εκεί πέρα είχε μπαζωθεί, είναι συγκεκριμένες περιοχές, οι οποίες δυστυχώς πλημμυρίζουν πάντοτε, εξαιτίας λαθών και ευθυνών διαχρονικών. Υπάρχει επιδείνωση του διαχρονικού προβλήματος, αυτές είναι περιοχές φτωχογειτονιές. Είναι σπίτια που δεν έχουν αντιπλημμυρική προστασία, είναι συγκεκριμένα σημεία όμως. Δεν αφορούν στο σύνολο του οικιστικού ιστού και στο σύνολο των δήμων.

»Για τις εικόνες που είδαμε όλοι οι Έλληνες, βασική αιτία είναι η άναρχη, στρεβλή, διαμόρφωση του κοινωνικού ιστού. Χτίσαμε πάνω σε μπαζωμένα ρέματα και βεβαίως δεν φταίνε οι άνθρωποι, διότι υπήρχε η ανοχή της πολιτείας».

Σε ό,τι αφορά τα αντιπλημμυρικά έργα, ο κ. Ντινόπουλος σημείωσε: «Έχει δοθεί και εντολή από των πρωθυπουργό, στη σύσκεψη που έγινε, κάποια αντιπλημμυρικά έργα που είναι ενταγμένα σε ευρωπαϊκά προγράμματα, δηλαδή στο ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν με ακόμα πιο γρήγορους ρυθμούς. Να δοθεί δηλαδή μια προτεραιότητα».

Για το ζήτημα της οικονομικής ενίσχυσης, ανέφερε: «Το οικονομικό βοήθημα είναι θέμα του υπ. Εργασίας, με το οποίο είμαστε σε μια στενή συνεργασία με τον κ. Κεγκέρογλου. Είναι εκ του νόμου λίγο πολύ προσδιορισμένα τα 586 ευρώ, τα οποία όμως είναι ένα πρώτο βοήθημα. Από εκεί και πέρα θα γίνει η αποτίμηση των ζημιών και θα δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις σε αυτούς που επλήγησαν.

»Ξέρω ότι θα δοθούν άμεσα μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες. Θα δοθεί μέχρι 1 εκατομμύριο στους δήμους, οι οποίοι επλήγησαν με τη διαδικασία των φυσικών καταστροφών, έτσι ώστε να μπορέσουν τάχιστα να προχωρήσουν και σε τέτοιου είδους έργα, τα οποία θα παράσχουν μια αντιπλημμυρική θωράκιση, αλλά κυρίως θα αποκαταστήσουν τις ζημιές».

Ο Αργύρης Ντινόπουλος ρωτήθηκε για τις αποδοκιμασίες που δέχθηκε στις περιοχές που επισκέφθηκε, για να απαντήσει: «Εγώ δεν πήγα εκεί για να με χειροκροτήσουν. Αλίμονο εάν σε μια τέτοια φυσική καταστροφή ο υπουργός Εσωτερικών δεν πάει εκεί να ακούσει και τις διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις αποδοκιμασίες».

Σχετικά με την μη πρόσκληση της Ρένας Δούρου στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, ο υπουργός Εσωτερικών επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι ήταν μια «κυβερνητική σύσκεψη».

Όπως είπε: «Ήταν μια κυβερνητική σύσκεψη, μια σύσκεψη κυβερνητικών παραγόντων, για το τι πρέπει να κάνουμε εκείνο το κρίσιμο βράδυ. Οι πλέον αρμόδιοι ίσως οι οποίοι θα έπρεπε με τη δική σας λογική να έρθουν είναι και όλοι οι δήμαρχοι. Όταν είναι μια κυβερνητική σύσκεψη, δεν εκλήθησαν οι παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης εκείνο το βράδυ.

Π.Φιλίππου: Κάνουμε το σταυρό μας να μην βρέξει πολύ

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Υπολογίζουμε πως θα ξεκινήσουν (στο δήμο Αχαρνών) να γίνονται του χρόνου την άνοιξη και ύστερα. Δεν μπορείς να τα κάνεις αυτή την εποχή. Μέχρι τότε κάνουμε τον σταυρό μας να μην ρίξει τόσο πολύ νερό. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί είναι απλές ενέσεις. Και μάλιστα μικρές. Έστω κάπως να ανακουφιστούν, να βοηθηθούν, γιατί είναι φτωχά νοικοκυριά».

Ερωτηθείς για το θέμα της μη πρόσκλησης της Ρένας Δούρου στην σύσκεψη για την αντιμετώπιση των πλημμυρών το βράδυ της Παρασκευής, ο Πέτρος Φιλίππου δήλωσε: «Είναι κρίμα σε ένα τέτοιο συμβάν, ενώ ακούμε στην κεντρική πολιτική σκηνή να γίνει διάλογος με όλους, να βρούμε λύση σε όλα τα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά και πολλές φορές έχουν κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, πως δεν μετέχει, εδώ που είναι ένα θέμα διοικητικό και έχει αρκετές αρμοδιότητες γι’ αυτά τα πράγματα η περιφέρεια μαζί με την πολιτική προστασία, δεν μπορείς να μην την καλέσεις.

»Νομίζω πως παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι, στο στυλ, δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε πολλά πράγματα, άρα φταίει η περιφέρεια. Θα το δείτε τις επόμενες ημέρες, ότι κάπως έτσι θα γίνει».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Πιτίνο: «Ο κόσμος του Παναθηναϊκού ήταν ο έκτος παίκτης»

Ο Ρικ Πιτίνο αποθέωσε τον Παναθηναϊκό για τη νίκη του απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024